környzettudatosság

2021.06.13. 07:00

Heves éttermeibe áremelkedést is hozhat a környezetkímélő csomagolás

Tilos lesz forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket idén júliustól a Magyar Közlönyben is megjelent határozat értelmében. A vendéglátóhelyek nagy részét érinti az intézkedés, hiszen sokan ilyen tálakban, dobozokban szállítják ki a rendeléseiket. A gyorséttermek és a vendéglők is váltanak.

Berecz Renáta

A fenntarthatóbb csomagolóanyagra váltást egyetlen vendéglátóhely sem kerülheti ki, bár a már készleten lévő műanyagokat az idei év végéig még felhasználhatják.

Az egri Macok Bisztró és a Pizza, Brumbrum, Világbéke séfje elmondta, a kiszállítás eddig sem volt erős az esetükben, igaz, a korlátozások miatt szükség volt rá. Éppen ezért Macsinka János úgy látja, hogy a már raktáron lévő műanyag dobozaik év végéig kitartanak majd.

Fenntarthatóbb csomagolást már most is használnak, így megvan az a beszállítói kör is, akiktől a továbbiakban is megvásárolják ezt. Már most is használnak préselt papírt és parafát, illetve papírdobozt.

– Ezek azonban drágábbak is, így biztosan szükség lesz rá, hogy a többletköltség egy részét beépítsük az árakba – fogalmazott a séf. Műanyag szívószálakból annyi van, amennyit még nyáron elhasználnak, azután kizárólag a préselt papírból készült változatot használják majd. Mint mondta, az a cél viszont szerintük is fontos, hogy kevesebb műanyaghulladék termelődjön.

Sarudon már 2019-ben teret kapott a környezetkímélőbb szemlélet, azóta is a fenntartható megoldásokra törekednek. Kücsön Gyula, aki a sarudi Kalandpartot és a Sulyom Tájéttermet is vezeti, elmondta, a strandon immár három éve egyáltalán nem árulnak PET palackos üdítőket, csak üvegeset vagy fémdobozosat.

– Emellett a partról teljesen kivezettük azokat a csomagolóanyagokat, amelyek nem környezetbarátok. Ezeket papírral vagy komposztálható, lebomló alternatívákkal váltottuk ki – egészen az ételszállító dobozoktól a zacskókig – ismertette. Idén úgy döntöttek, újabb változást vezetnek be.

– Főként azért, mert a környezetbarát termékek – melyek valóban jobb megoldások – jelenleg marketingcélt szolgálnak. A szemét mennyisége nem csökken, az újrahasznosításuk pedig nem mutat növekvő tendenciát – mondta el.

Éppen ezért ők arra gondoltak, hogy újrahasznosítható, úgynevezett re-poharakat vezetnek be. Betétdíjért cserébe vásárolhatók meg az említett termékek, s a poharakat bármikor ki lehet cseréltetni másikra. Az így visszajuttatott ivó alkalmatosságot egy erre szerződött céggel tisztíttatják, így folyamatosan forognak a termékek.

Az étteremben is igyekeznek tartani ezt a szemléletet, hiszen a dobozok, szívószálak megújuló erőforrásból származnak. Emellett papírszalvétát sem tesznek ki, helyette a textil változatot részesítik előnyben. A mosdókban papír kéztörlő helyett törülközőkkel találkoznak a vendégek.

A gyorséttermek is lemondanak az eldobható műanyagról Archív fotó: Berán Dániel

Biztos, hogy drágább lesz a rendelés

Már a bejelentés előtt érzékelhető volt a változás a Bodega Bisztró és Barbecue tulajdonosa szerint. Dobos György elmondta, a nagykereskedelmi partnerek többször jeleztek készlethiányt. Vagy közölték, nem rendelnek az adott termékből többet.

– Vegyes érzelmekkel viseljük a helyzetet. Mi is látjuk a nap végén, mennyi műanyaghulladék termelődik, így örülünk, hogy elkezdődött a változás. Ugyanakkor biztos, hogy árat is kell emelni emiatt. Míg a polisztirol habdoboz 27 forint, addig a lebomló 135 – magyarázta a tulajdonos.

A környezetkímélő változatok legalább hetven százalékkal drágábbak. Emiatt az ebédmenük így kétszáz forinttal lehetnek majd drágábbak, hogy megmaradjon rajta a haszon. – S akkor még nem is említettük például a húsok, olajok áremelkedését – mutatott rá.

 

Ezek is érdekelhetik