fényvédelem

2021.06.23. 20:00

Így védjük bőrünket a káros sugaraktól – egri kozmetikus tanácsai

Berobbant a nyár és a kánikula. Ez önmagában is megváltoztatja mindennapjainkat. A meleg beálltával alapjáraton is érdemes változtatni arcápolási szokásainkon, hisz’ ilyenkor könnyedebb készítményeket igényel bőrünk, mint a téli hónapokban. Azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljünk az arcápolásnál, Nagy Boglárka egri kozmetikust, sminkest kérdeztük.

Mellik Alexandra

2021.06.21 - Nagy Boglárka Kozmetikus, sminkes - A hőség közeledtével egyre fontosabbá válik arcunk megfelelő ápolása és védelme - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Nagy hatással van bőrünkre az évszakváltás

Mint azt a szakembertől megtudtuk: télen a bőrünk nagyon kimerül. A fűtésszezon okozta száraz levegő hatására a felszíni vízhiány fokozódik, a fűszeres, zsíros ételek és a mozgáshiány a méreganyagok felhalmozódását okozzák. Ezáltal mikor beköszönt a tavasz, a hirtelen meleg és a szél hatására a téli kimerült bőrök, különösen az érzékeny, fokozottan vízhiányos, gyulladásra hajlamos típusok állapota romlik, pirosság, húzódó viszkető érzés és gyulladásos folyamatok kísérik. A zsírosabb bőrtípusoknál nem hiába szokták ezt a fák rügyezéséhez hasonlítani, hiszen ennek hatására jobban kipattognak.

Tavasszal amire bőrápolás szempontból fókuszálnunk kell, az a gyulladásos folyamatok csökkentése, a bőr megnyugtatása, vízpótlás, vitaminos feltöltés.

– Sajnos ilyenkor küzdünk leginkább a bőrön megjelenő pirossággal – kezdte Nagy Boglárka. – Télen az étkezésünk is megváltozik, sokkal több fűszeres, zsíros ételt fogyasztunk, és kevesebb vitamint viszünk be a szervezetbe. Tavasszal és nyáron ezen tudunk javítani a sok zöldséggel, szezonális gyümölccsel, ráadásul sokkal többet vagyunk kint a jó levegőn. Ez szintén sokat javít a bőr állapotán. Termékekből is teljesen mást kell használni az évszakoktól függően. Télen például bőrünk jobban igényli a tápláló krémeket és a savas kezeléseket, a bőrmegújítást. A jó idő beköszöntével visszacsökkentjük az erősebb savakat és vitaminokkal teli feltöltőtermékeket alkalmazunk. Persze ettől a savakat egyáltalán nem kell elhagyni, vannak olyan termékek, amelyeket az éjszakai rutinba be lehet illeszteni. Nappal pedig nagyon fontos a fényvédők használata.

Megszenvedi bőrünk az évszakváltozást. Fontos odafigyelni a megfelelő ápolásra
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A fényvédelem az utóbbi időben nagyon elterjedt. Kíváncsiak voltunk arra, pontosan mit is kell tudni erről az eljárásról.

– Nyáron előkerülnek a rövid ruhák és mindenki pánikszerűen rájön, hogy fehér a bőre, ami persze ellentétben áll azzal a képpel, amit a social media közvetít: a barna bőr az egészséges, a fehéret pedig a sápadtsággal azonosítják. Pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy az az egészséges bőrszín, amit alapjáraton viselünk a testünkön, szolárium és különböző barnítók nélkül – hívta fel a figyelmet Nagy Boglárka. – Az utóbbi időben azonban szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt

kapott a fényvédőzés.

Fontos védeni bőrünket a sugaraktól

Mint megtudtuk: a napból háromféle sugárzás észlelhető az UV-A, az UV-B és az UV-C, ez utóbbiról azonban nem szoktak beszélni, amivel foglalkozni érdemes, az A és a B-sugárzás.

– Az UV-A az egész évben jelenlévő, az UV-B pedig maga a szabad szemmel is látható sugárzás. Arról, hogy a napozás egészséges-e, gyakorlatilag a mai napig folyik vita. A téma nyomán szokott előbukkanni a D-vitamin szerepe is. Igaz, a napfénynek vannak jótékony hatásai – biológiai óránkat szabályozza és a D-vitamin termelődésért is felel, illetve antidepresszánsként is hat –, de ezeken túl más pozitívumot nem tudunk mellette felhozni. Ezek pedig eltörpülnek a negatív hatások, mint például a bőröregedés mellett. A nap hatására a kollagén jobban bomlik a bőrben, felszabadul egy csomó szabadgyök és folyamatosan vizet veszít. A ráncokat konkrétan ez a sugárzás okozza, hiszen az, hogy elkezd barnulni a bőr, egyáltalán nem egy természetes folyamat. Bőrünk a melanint azért termeli, mert érzi, hogy a sugárzás által veszélynek van kitéve és megpróbál ez ellen védekezni. Amihez mi úgy állunk hozzá, hogy „egy picit megkapott a nap, de semmi vész”, az már rég rossz.

A bőr pirulása egy káros folyamat és ezt el kell fogadni.

Ha fényvédőt használunk, tulajdonképpen ettől védjük meg bőrünket, ezeket a káros sugarat tudjuk kiszűrni. Ha a fényvédőkön fel van tüntetve, hogy „széles spektrumú”, akkor ez azt jelenti, hogy az adott termék már mind a két sugárzás ellen véd.

Elengedhetetlen a fényvédő használata, hiányával többet árthatunk a bőrnek mint gondolnánk
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Fontos a mindennapi fényvédelem

Arra a kérdésre, hogy miként tudjuk kiválasztani a nekünk megfelelő fényvédőt, az egri kozmetikus úgy fogalmazott: „Az a legmegfelelőbb fényvédő, amit szívesen felkenünk az arcunkra és használunk minden nap.” Megtudtuk, hogy a piacokon szerencsére ma már megtalálható számos fényvédő, amelyeket két csoportra oszthatunk: fizikai és kémiai.

– A fizikait onnan ismerjük fel, hogy cink-oxidot vagy titánium-dioxidot, valamilyen poralapú fényvédő anyagot tartalmaz. Ezeket nyugodtan használhatják érzékeny bőrűek és gyerekek is. Ez az általános fényvédő, viszont ennek hátránya, hogy sokszor meghagy egy fehér vaskos réteget a portartalma miatt, töményebb a hatása. A kémiai fényvédők sokszor nagyobb UV-A és B védelmet biztosítanak, és könnyed textúrájuk miatt az olajos, kombinált bőrtipusok kedvelt terméke lehet. A régebbi típusú kémiai fényvédők hátránya hogy érzékenységi reakciót okozhatnak a bőrön, de a mai modern összetételűeknél már ez egyáltalán nem jellemző. Sokszor egyébként kombinálni is szokták a kettőt. Fontos tudni, hogy a fizikai fényvédő kevésbé bomlik le, tovább fent marad a bőrön, a kémiait viszont naponta többször is fel kell kenni.

A szakembertől megtudtuk, a fényvédelmet a napi rutinba kell beilleszteni. Első lépésként letisztítjuk az arcot, hidratáljuk és már mehet is a fényvédő, amire nyugodtan lehet sminkelni, hatását ugyanis ez nem befolyásolja. Nagy Boglárka tanácsa szerint, aki nem sminkel rá, az nyugodtan újra kenheti napközben.

A fényvédőknél sem mindegy a mennyiség

– Megtalálhatóak fényvédők arcpermet formájában is, ez azoknak lehet hasznos, akik rendszeresen sminkelnek, így napközben könnyen rá lehet frissíteni. Sokszor felmerül a kérdés a mennyiséggel kapcsolatban. A fényvédőkre alapból rá van írva egy SPF (Sun Protection Factor) érték. Ez a szám jelöli, hogy mennyivel több időt tudunk a napon tölteni leégés nélkül.

Ezt a két értéket kell összeszorozni, tehát ha 10 perc alatt leégnénk és van egy 30-as fényvédőnk, akkor ez azt jelenti, hogy 300 perc alatt fogunk leégni. Természetesen ebben az esetben sem szabad elfelejteni, hogy egy világos típusú, vagy egy kreol bőrű emberről beszélünk. Laboratóriumi vizsgálatok szerint – mint a szakembertől megtudtuk – arcra a megfelelő mennyiség 1.2 gramm, ez körülbelül egy negyed-fél teáskanálnyi mennyiség.

– Egy óriási tévhitet szeretnék eloszlatni, amit gyakran hallok a munkám során. „Azért nem használok fényvédőt, mert szeretnék lebarnulni”. Tisztáznám, hogy fényvédővel ugyanúgy tudunk egy egészséges színt szerezni magunknak a nyár folyamán, csak mindemellé nagyobb eséllyel szűrjük ki a bőrünkre ártalmas sugarakat.

Fényvédőből általában egy negyed-fél teáskanálnyi mennyiség a megfelelő
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Megtudtuk azt is, hogy megfelelő fényvédelem nélkül könnyen kialakulhatnak a bőrön pigmentfoltok. Érdeklődésünkre, hogy például ezeknek az öregedési pigmentfoltoknak a megjelenését ki lehet-e húzni fényvédők segítségével, azt a választ kaptuk: „Igen, bár az öregkori szeplők idővel a hormonális változás miatt úgyis kialakulnak, de sokat lehet rajta segíteni, ha odafigyelünk a megfelelő fényvédelemre.”

– Bőrünk sosem felejt, annak, amit tizenévesen kap – például a sok szolárium – később is nagy hatása lesz. Fiatalon ugyan gyorsan visszaregenerálódik a bőr, de ez 30 év körül bizony vissza fog köszönni. A felszíni ráncok kialakulásából egyébként még van visszaút, az elmélyültekből azonban nincs. Ez utóbbin már csak a plasztikai sebész, a botox, a hyaluron és az egyéb töltések segítenek.

Nincs olyan termék, amely a nagyon mély ráncokat helyrehozza.

Ezek a bőr mélyebb részein vannak, hogy oda már nem ér el semmilyen otthon használatos csodakrém. A megfelelő bőrápolást már fiatalon el kell kezdeni és nem szabad hagyni, hogy mindent elvigyen a social media, amely azt traktálja, hogy az a tökéletes és a szép, ami barna. Nem! Az a tökéletes, amivel megszülettünk! Saját magunk bőréből kell kihozni a legtöbbet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában