Beruházás

2021.06.12. 11:30

Még fel sem épült, máris vihart kavart a herédi sportöltöző

A községben elhelyezték egy minden feltételnek megfelelő sportöltöző alapkövét. Jól jellemzi a sportéletet, hogy három csapatuk is saját kategóriájában a dobogón végzett, a felnőttek pedig a minap feljutottak a Magyar Kupa országos főtáblájára. Mégsem felhőtlen az öröm.

Tari Ottó

A községben megbecsülik a sportot, különösen a futballt. Ezt az eredmények évről évre bizonyítják, s immár a feltételekkel is igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak. Itt található a megye egyik legjobb minőségű játéktere, amelynek kapcsolt részei – például a világítás vagy a tribün, a műfű – a magasabb osztályba lépés lehetőségét sem zárnák ki, most pedig egy multifunkcionális öltözőépületnek is elhelyezték az alapkövét.

Jeles személyiségek az alapkőletételnél

A Markó Ferencről – vagy ahogy mindenki ismerte: Tosziról, aki szertárosként, edzőként, sofőrként és általában mindenesként évtizedeken át maga volt a herédi futball – elnevezett sporttelep a kápolna közelében található. A bejáratánál már ki is cövekelték az új létesítmény alapterületét, s várhatóan a munkák is elkezdődnek.

Az építkezés azonban megosztja a helyieket, mégpedig olyannyira, hogy az önkormányzat jelenlegi első embere, Ilkó-Tóth András polgármester részt sem vett az alapkőletételen. Illusztris személyiségekben mégsem volt hiány, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő mellett jelen volt Disztl Péter, aki a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) reprezentálta, Vojtekovszki Csaba, az MLSZ Heves megyei igazgatója, a képviselő-testületből György Istvánné alpolgármester és Kómár József – utóbbi korábban több cikluson át polgármester volt, jelenleg a megyei közgyűlés tagja –, valamint Bóna András, a Herédi LC elnöke is.

Szabó Zsolt, Disztl Péter, Vojtekovszki Csaba, Bóna András, György Istvánné az alapkőletételnél Fotó: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

A társasági adóból épül meg az öltöző

Kómár József expolgár­mesterként és magánemberként is jeles sportbarát. Ő kezdeményezte – még faluvezetői minőségében – az öltözőkomplexum megvalósítását, mégpedig taotámogatásból. A tao – társasági adó – e célra felhasználható összege előnyös az egyesületek számára, mivel viszonylag kisebb önerős hányaddal komoly támogatásokra lehet szert tenni.

Heréd esetében a jelenleg tervezett 160–170 milliós beruházáshoz 12–14 milliós saját erőre volna szükség, ami Kómár József szerint ráadásul nem egyszerre, hanem elosztva, két éven át terhelné a település költségvetését, vagyis vállalható a kétezres lélekszámú önkormányzat számára.

Az önerős rész miatt nem értenek egyet

Utóbbi jelenti a vita alapját, amiben a képviselő-testület egységesen Kómár József mellett áll, szembehelyezkedve Ilkó-Tóth András polgármester álláspontjával. Utóbbi szerint ugyanis – noha állítása szerint maga sem ellenzi a sport támogatását – az évente felhasználható 20 milliós szabad keretüknek olyan sok helye volna, hogy nem jut belőle minden feladatra. Közölte: megválasztása után fél évvel kérdőívet küldött ki, megkérdezve a lakosság véleményét az említett fejlesztésről, s a többség – igaz, nem reprezentatív módon – szükségtelennek ítélte meg a beruházást, vagy legalábbis az erre fordítandó helyi kiadást. Később ezt egy magánszemély által kezdeményezett aláírásgyűjtés is megerősítette – mondta végezetül.

Számos döntést felülvizsgálnak

Kómár József korábbi polgármester szerint nemcsak a sport támogatásával van probléma, hanem utódja más intézkedéseivel is. Elmondta: hamarosan – a június 15-ével véget érő rendkívüli időszak lejártával, lehetőség szerint már a jövő héten – soron kívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezik, ahol benyújtják a szervezeti és működési szabályzatra vonatkozó módosításukat, s indítványozzák a költségvetési rendelet korrigálását is. Felülvizsgálják azokat a döntéseket is, amiket Ilkó-Tóth András ­polgármester a vészhelyzet idejére szóló felhatalmazása során hozott, sokszor figyelmen kívül hagyva a képviselők által megfogalmazott javaslatokat. Az ezekre vonatkozó előterjesztéseket előkészítették, a képviselő-testület e kérdésben is egységes – fogalmazott a község korábbi első embere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában