Körkép

2021.06.08. 07:00

Óvatosan indult be az élet a Szépasszony-völgyben a nagy nyitást követően

Sokan voltak a Szépasszony-völgyben az ötmilliomodik beoltott híre utáni este, de egyelőre nem annyian, mint régen. Ennek ellenére a völgy utánozhatatlan hangulata a régi.

Tóthpál Zoltán

Miután a kormány bejelentette, hogy feloldja szinte az összes korlátozást, Eger egyik legforgalmasabb helyén, a Szépasszony-völgyben tettünk egy sétát az enyhítéseket követő szombat este. A vírushelyzet előtt ilyenkor szinte lehetetlen volt szabad ülőhelyet találni a pincék teraszainál, most azonban erről a legkevésbé sem lehetett beszélni, a legnépszerűbb pincészeteknél is bőven akadt szabad asztal. Ez egyrészt betudható volt annak, hogy az ötmilliós átoltottságnak köszönhetően aznap felhős, borongós idő volt a városban, másrészt pedig az emberek a lazítások ellenére is óvatosan térnek vissza régi szokásaikhoz.

A völgy miliője mindenesetre a régi, mámoros fiatalokkal, idősebbekkel is találkoztunk. Nem változott az sem, hogy a város közkedvelt prímásai – a jelenlévők legnagyobb örömére – is rendíthetetlenül húzták a nótát órákon át. Száz forintnak ötven a fele, A csitári hegyek alatt, A füredi Anna-bálon. Csak néhány ismert és kedvelt dal, amelyekkel ottjártunkkor találkoztunk a pincék bejáratai előtt. Megállapítottuk azt is, hogy egyelőre leginkább a pincészeteket részesítik előnyben, s a drágább, de egyébként igényes éttermeket kevesebben választják.

Az emberek egyelőre óvatosan kezelik az enyhítéseket Fotó: HEOL

Várják a fellendülést

A Szépasszony-völgy egyik népszerű pincészetének, az Ostoros Családi Pincészet vezetőjével, Moscoso Viktorral az újraindulás nehézségeiről beszéltünk.

– Úgy látom, hogy minden meglehetősen lassan indul újra, nagy fellángolás egyelőre nem tapasztalható. A hétköznapok csendesek, a hétvégék pedig emelkedést mutatnak, de tény, hogy egyelőre nincs nagy áradat a környéken. Hallomásaim szerint inkább a belvárosban, a Dobó téren mozgolódnak az emberek, a Szépasszony-völgyben pedig szépen lassan indul újra az élet – fogalmazott.

Arra a kérdésünkre, hogy miként tartják be a szabályokat, a pincevezető azt mondta:

– Teljes mértékben alkalmazkodunk az aktuális szabályrendszerekhez. Szigorúan fertőtlenítünk, és a bejáratunk elé is ki van helyezve a fertőtlenítőszer. És ha esetleg elfelejtenék a vendégek, mi mindig felhívjuk a figyelmüket, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk.

Moscoso Viktor a lengyelek jelentőségét is kiemelte:

– A Szépasszony-völgyben évek óta a május leginkább a külföldiekről, azon belül is a lengyelekről szól, akik mindig nagy forgalmat és nagy vásárlóerőt képviselnek. Sajnos ők még nincsenek, és nem tudni, mikor jöhetnek újra. Egy ideig nyilván a hazai vendégek veszik át majd a helyüket. Arra számítok, hogy a magyar vendégek a vakáció kezdetével kezdenek el nagyobb létszámban megjelenni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában