fogyasztóvédelem

2021.06.25. 07:00

Szabálytalan volt szinte az összes szabadtéri kondipark Heves megyében

A szabadtéri fitneszeszközök egyre népszerűbbek szűkebb hazánkban is. Használatukat természetesen igen szigorú szabályok rögzítik. Ellenőrzésükre egy tavaly hatályba lépett jogszabály biztosított hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság számára, s éltek is ezzel.

Sike Sándor

A szabadtéren kihelyezett eszközök igen népszerűek. Nemrégiben az Érsekkertben adtak át sportparkot

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A Heves Megyei Kormányhivataltól kapott tájékoztatás szerint áprilisban és májusban a szabadtéri fitneszeszközöket vizsgálták – mégpedig országos piacfelügyeleti ellenőrzés keretében – a megyénkben dolgozó fogyasztóvédelmi szakemberek.

A legsúlyosabb intézkedéseket három helyszínen kellett meghozni, ugyanis az adott tárgyak nem rendelkeztek érvényes megfelelőségi tanúsítvánnyal. Emiatt aztán ezen okmányok beszerzéséig a hatóság megtiltotta az üzemeltetésüket.

Fokozott veszélyt jelenthet a hivatal ­tájékoztatása szerint, ha a szabadtéri kondieszközöknek nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, a stabilitása, illetve probléma, ha az üzemeltetésük vagy meghibásodásuk esetén javításuk kívánnivalót hagy maga után. Mindezek ellenőrzésére egy tavaly novemberben hatályba lépett jogszabály biztosított hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság számára.

A szabadtéren kihelyezett eszközök igen népszerűek. Nemrégiben az Érsekkertben adtak át sportparkot Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A kormányhivatal közlése szerint megyénkben tizennégy helyszíni ellenőrzést végeztek a körben a kormányhivatal munkatársai.

Mindössze egyetlen esetben találtak mindent rendben, míg a többi kondiparkban jogsértéseket tártak fel, és piacfelügyeleti hatósági eljárást indítottak.

A legjellemzőbb hiányosság a tájékoztatás elmulasztása volt, ugyanis az eszközökön kötelező feltüntetni azok terhelhetőségét, valamint a megfelelőségi tanúsítvány adatait. Így annak számát, kibocsátásának időpontját, hatályának lejártát. Előírták az üzemeltetőknek, hogy haladéktalanul gondoskodjanak a hiányosságok pótlásáról, és esetenként 50–150 ezer forintig terjedő összegű piacfelügyeleti bírságot szabtak ki.

A megyei kormányhivatal közölte azt is, hogy a szakembereik megkezdték a hagyományos nyári vizsgálatokat is. Az idén is ellenőrzik az aktív szórakozást biztosító élményeszközöket, az akvaparkokban például vízi csúszdákat, a gyerektáborokban ugrálóvárakat veszik szemügyre.

Mint közismert, számos fitneszpark van megyénkben, s ezek használói jó élményeket is szereznek. Ezek között van például az újonnan átadott érsekkerti, valamint az egerszalóki is. Egri olvasónk, Kiss Tamás azt mesélte: szinte napi gyakorisággal pattan kerékpárra, hétvégeken a család is vele tart. A termálvölgyig megépült kerékpárutat is gyakran használják. S ha már ott vannak Szalókon, sokszor előfordul, hogy a fitneszgépeken megmozgatják azokat az izmaikat is, amelyeket biciklizés nem vett igénybe. Azt tapasztalta, ott mindig tisztaság és rend van – mondta a harmincas éveiben járó férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában