biciklizők

2021.07.25. 08:34

56 kilométeren épülhet kerékpárút Eger és Miskolc között

Megyéken átívelő kerékpárút épülhet, melynek két végpontja a tervek szerint Miskolc és Eger.

Sz. M. L.

A teljes hossza 56 kilométer lesz – számolt be az egri városvezetéshez közeli portál, az Egerinfo.hu. A birtokukba került elvi nyilatkozatból és a projekt dokumentációjából kiderül, az útvonal kiindulópontja Miskolc-Tapolca lesz. Erdei úton haladva a miskolci szakasz a város közigazgatási határáig vezet Kékmezőig Kisgyőr irányába, majd Harsány felé tart, ami után Sály, Tibolddaróc, Bogács és Szomolya jön, ahol eléri a megyénket.

Eredetileg Eger határáig tartott volna, de az önkormányzat vállalta a közigazgatási területén belül futó szakasz kiépítését. Így a bicikliút összeköti egymással a két megyeszékhelyet.

Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke korábban az Észak-Magyarországnak azt mondta, az alapelképzelés, hogy olyan tájakon haladjon keresztül az út, ahol élvezet családi vagy baráti társaságban kerékpározni, s minél kisebb balesetveszéllyel.

– Szeretnénk, hogy élénk turistaforgalom induljon el. Mindenhol lennének kialakított megállóhelyek. A települések igyekeztek ezeket attrakciók vagy sportlétesítmények közelébe kijelölni, így biztosítva a további látnivalót, programot és vendéglátást. Fontos szempont volt, hogy párhuzamosan menjen a gyalogos túraútvonallal és a lovasturizmus állomásaival. Akár ősszel el is indulhat a kivitelezés, 2022-ben el is készülhet a kuriózumnak számító kerékpárút – mondta Szabó Gergely.

Az újonnan épülő szakasz rácsatlakozik majd a már megépült bicikliutakra is. A projekt részben uniós forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban valósul meg, emellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatja.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában