Elektronika

2021.07.31. 09:16

A műszaki ellenőrzés során áramütés-veszélyes telefontöltőket is találtak

A hatóság által vizsgált mobiltelefonok, okoseszközök, notebookok használatához nélkülözhetetlen akkumulátortöltők több mint fele áramütés-veszélyes – derült ki a közelmúltban zárult ellenőrzés során. A súlyos kockázatot hordozó árucikkeket a vásárlóktól is visszahívják.

Heol

Az akkumulátortöltők ma már minden háztartásban megtalálhatók, jellemzően nem is egy, hanem több darab van belőle otthonainkban, hiszen mobiltelefonok, laptopok, egyéb okoseszközök használatához ezek az eszközök nélkülözhetetlenek. A kereslet tehát igen nagy a töltők iránt, ennek megfelelően széles kínálatban kaphatók olcsó tömegáruk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közelmúltban zárult ellenőrzésének tapasztalatai szerint.

– A szaktárca akkreditált műszaki laboratóriumának vizsgálatai szerint a mintavételezett termékek 60 százaléka, húszból egy tucat töltő nem tett eleget a követelményeknek. Az ellenőrzés a műszaki áruházban, szaküzletben kapható árucikkek közül is kiszűrt kockázatosat. Érdemes tehát nagyon körültekintően válogatni, önmagában a vásárlás helyszíne sem garantálja, hogy a töltő biztonságosan használható – hívja fel a figyelmet az ITM. A szakemberek azt javasolják, hogy lehetőség szerint ismert, neves gyártótól származó, akár a töltendő eszközzel azonos márkájú terméket válasszunk.

Akadt gond a hajszárítókkal is

Életveszélyes hajszárítókra is bukkant tavaly év végén a hatóság: több mint 150 hajszárítót vizsgált az Innovációs és Technológiai Minisztérium, 155 termékből tizennyolc nem tudta produkálni az ígért teljesítményt, tizenhárom pedig életveszélyesnek bizonyult.

A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai a közvetlenül hálózati feszültségről működő kézi hajszárítókból vettek mintát. A labor minden esetben megmérte a hajszárító által felvett teljesítményt – 18 termékről derült ki, hogy valójában nem képes hozni a csomagoláson és az eszközön is feltüntetett értékeket.

A szakemberek ellenőrizték az áramütés elleni védelmet és a fűtőtest túlmelegedését megakadályozó hőkioldót is. Előbbi elvárás 7 terméknél nem teljesült, mivel a meleg levegőt előállító fűtőtesthez hozzáérhet a fém hajcsat, hajpánt. Egy hajszárító csatlakozódugóját a névleges áramfelvételhez képest alulméretezték, ami szintén áramütést okozhat. A hővédelmi eszköz hiánya 11 terméknél járt túlhevüléssel, és így az égési sérülés súlyos kockázatával.

Az univerzális akkumulátortöltőkkel a 230 voltos hálózati feszültséggel működő konnektorokból tölthetők fel az 5 voltos törpefeszültséggel működő eszközök. E tápegységeknél fokozott figyelmet kell fordítani a táphálózati és törpefeszültségű részek megfelelő elválasztására, távolságára. Áramütés veszélyével fenyegethet az is, ha a szigetelés villamos szilárdsága, folytonossága elégtelen.

A hatóság haladéktalanul elrendelte a nem biztonságos termékek kivonását a forgalomból. A súlyos kockázatú árucikkeket a kereskedőnek vissza kell hívnia a vásárlóktól. Az ITM arra is felhívja a figyelmet, hogy a veszélyes termékek uniós riasztási rendszerébe tavaly a harmadik legtöbb, tízszázaléknyi bejelentés elektromos eszközök és kiegészítőik kapcsán érkezett be.

Kezdőképünk illusztráció, fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában