Bizalom

2021.07.04. 15:30

A világon egyedülálló az a tevékenység, amit a Heves megyei polgárőrség végez

A Kormány stratégiai partnernek tekinti a polgárőrséget, miután ­bűnmegelőző tevékenysége nélkül nem lehet szilárd közrendet és közbiztonságot ­teremteni – jelentette ki az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke.

Szilvás István

Az elmúlt öt év munkáját értékelték, bizalmat szavaztak az új elnökségnek

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szilvás István

Már korábban esedékes lett volna, de az elhúzódó járvány miatt csak most kerülhetett sor a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége évértékelő és tisztújító közgyűlésére. A megyében működő 98 egyesületből 68 képviseltette magát: Feldebrő, Hatvan, Egercsehi, Mikófalva, Zagyvaszántó és Ecséd küldöttei online kapcsolat révén vettek részt a napirendre tűzött témák megvitatásában és a szavazásban.

A küldöttek elsőként Völgyi Ferenc tájékoztatóját hallgatták meg a szövetség elmúlt öv évben végzett tevékenységéről. Mint a HMPSZ megyei elnöke elmondta: a polgárőrök tavaly először kerültek olyan helyzetbe, amikor nemcsak a hagyományos szolgálat teendői, hanem számos erőn felül vállalt feladat is próbára tette őket. Elmondható, hogy mindenhol becsülettel és tisztességgel vették ki a részüket a járvány elleni küzdelemből: kiterjedt karitatív tevékenységet végeztek, hasznosan működtek együtt a helyi önkormányzatokkal.

Ami pedig az idén harmincéves közösség alaptevékenységet illeti: a visszajelzések azt bizonyítják, hogy rendszeres közterületi jelenlétük megnyugtatóan hat a települések lakosságára. Ezért fontos törekvés az, hogy a megye minden településén láthatóak legyenek majd.

Az önkéntes bűnmegelőzők mára a rendőrség felkészült partnereivé váltak.

Az áttekintett öt évben összesen egymillió 175 ezer 583 órát töltöttek a közterületeken, ebből 288 ezer 420 órát a rendőrökkel közösen járőröztek. A bűnügyileg fertőzöttnek ítélt településeken – Hevesen, Kálban, Karácsondon, Szajlán, Tarnaleleszen, Adácson, Andornaktályán, Gyöngyösorosziban, Heréden, Kiskörén, Kompolton, Mezőszemerén, Tarnabodon, Tarna­örsön, Tarnazsadányban és Tiszanánán – kiemelt országos programok keretében végezték a munkájukat.

Ennek érdekében a megyei szövetség nagy hangsúlyt helyez a tagság alap- és továbbképzésére, valamint az ifjú polgárőrök nevelésére. Az utánpótlást főként a középiskolások számára előírt közösségi szolgálatot vállalók közül igyekeznek biztosítani.

Az elmúlt öt év munkáját értékelték, bizalmat szavaztak az új elnökségnek
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt fél évtizedre, illetve a tavalyi évre visszapillantó értékelés számot adott a polgárőrök intézkedéseikről is: az érintett időszakban 176 alkalommal tartottak vissza gyanús személyeket, 441 esetben értek tetten bűnelkövetőket, 185 ízben vettek részt eltűnt személyek keresésében. Több mint 14 ezer alkalommal adtak jelzést észrevételükről a különböző hatóságoknak, csaknem 12 ezer esetben pedig segítséget nyújtottak a hozzájuk fordulóknak.

– Folyamatosan figyeljük és támogatjuk az egyesületek munkáját, a tagtoborzást, a szervezeti megújulást, s minden lehetőséget megragadunk arra, hogy a közterületi járőrszolgálat mind az órák számában, mind pedig színvonalában javuljon – emelte ki a jövőt illetően a megyei szövetség elnöke.

Az Országos Polgárőr Szövetség elismerését ­tolmácsoló Csóra György alelnök – a Heves megyeiekre is utalva – azt hangsúlyozta, hogy a pandémia időszakában jelesre vizsgáztak az egyesületek tagjai, miután főként a kisebb településeken ők tartották a lelket a helybeliekben. Nekik is köszönhető, hogy Magyarországon a közrendről és a közbiztonságról nem lehet beszélni a polgárőrség nélkül.

– Jó érzés, ha a megyei főkapitányok, a helyi polgármesterek elismerik a munkánkat, de az igazi mérce a lakosság megítélése – mondta az országosan 64 ezer tagot számláló civil közösség elismeréséről.

A leköszönő elnökség, valamint az egyes bizottságok beszámolóját követően a küldöttek bizalmat szavaztak azoknak a jelölteknek, akik a következő öt évben a megyei szövetség tevékenységét irányítják és ellenőrzik majd.

Megújult a szövetséget vezető testület

A küldöttek a HMPSZ elnökévé ismét Völgyi Ferencet (Bodony) választották. Az általános elnökhelyettes Varga Balázs (Szilvásvárad) lett. A szövetség alelnöke az egri térségben Szucsik János (Verpelét), a gyöngyösiben Harkó Ottó (Karácsond), a hatvaniban Szamosvölgyi Judit, egyben az oktatási munkabizottság elnöke, valamint ifjúságvédelmi szakreferens (Petőfibánya), a füzesabonyiban Tóth Géza (Nagyút), a hevesiben pedig Deli Miklós (Heves). A felü­gyelőbizottság elnöke Bárdos Ferenc (Gyöngyös), tagja Mezner Ernő (Abasár) és Kelemen Pál (Egerszólát). A jelölő bizottság elnöke Ivicz Tibor (Mátraderecske), tagja Tari László (Visznek), Ádám Zsolt (Ecséd), Vincze János (Besenyőtelek) és Tóth Sándor (Erdőtelek).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában