LABDARÚGÓ EB

2021.07.11. 13:40

Eufória és összetartozás: pszichológusok nyilatkoztak a szurkolás lélektanáról

Mit él át a drukker egy-egy meccs alkalmával, hogy szurkol egy nő, és hogy miért káromkodik egy vérbeli drukker? A Nool.hu és a Kemma.hu szakembereket kérdezett a szurkolás lélektanáról.

Heol

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Klinikai szakpszichológust kérdezett a Nool.hu a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság kapcsán arról, hogy a drukkerekre miért is van jó hatással a közös szurkolás. Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus a lapnak elmondta: előny hazai pályán játszani egy csapatnak, de hogy pontosan miért is – és itt nemcsak az ismert pálya, stadion, gyep jelent könnyebbséget, bár az sem elhanyagolható, főleg ha a helyi klímát is tekintetbe vesszük – hanem igazán izgalmas az emberi tényező, a szurkolók jelenléte, hatásuk a játékosokra, a teljesítményükre. Szakmájában úgy mondják, hogy facilitáló, energetizáló, teljesítménynövelő hatása van a drukkerek buzdításának.

– Ebben a szociális közegben az ember úgy érzi az övéi között van, egy közös cél, elköteleződés, hit köti össze őket, együtt osztoznak örömben, csalódottságban. Szurkoló és szurkoló között itt és most nincs különbségek, idegen emberek a barátaink lesznek, mert ugyanazt a zászlót lengetik és ugyanazt a rigmust skandálják – fogalmazott Szabóné Koós Ibolya.

A Kemma.hu-nak már Pulai-Kottlár Gabriella sportpszichológus beszélt a szurkolás lélektanáról. Mint kiderült, a szakember magánemberként is közel áll a sporthoz, így, mint mondta, átérzi a szurkolás minden pillanatát.

– A kedvenc csapatnak szurkolni, pláne élőben hatalmas örömforrás és sok pozitív élettani hatása is van. Ilyenkor kiszakadunk a mókuskerékből, magánéleti, munkahelyi problémákból, stressztől. Ez egy flow-élmény, ahol az énhatárok fel tudnak oldódni: nem magára fókuszál a drukker, hanem feloldódik egy közösségi élményben – részletezte a sportpszichológus.

A szakember kiemelte, hogy míg a felnőttek világában keretek és szabályok közt éljük az életünket, addig a lelátón ülve kicsit a szabadon lehet engedni a belső gyereket. Ebbe belefér akár a kiabálás, a hangos szó, de még a káromkodás is. Ez egy egyedi élmény, amit nem élünk át mindennap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában