mulatság

2021.07.21. 07:00

Felszabadult ünnep volt a mezőszemerei Görhe-nap – Fotók

Az elmúlt hét végén a mezőszemerei Görhe-napokon jártunk. Jó volt tapasztalni, hogy a pandémiát követően megint mennyire felszabadult hangulatban ünnepeltek együtt helybeliek és a környékről érkezett érdeklődők. Sztárvendéget is köszönthettek Opitz Barbi személyében, de a finomabbnál finomabb ételek közt is válogathattak.

Sike Sándor

A helyi Kéknefelejcs Nyugdíjas Egyesület tagjai sütötték a görhét

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A tizenkilencedik alkalommal megrendezett Görhe-nap csúcspontja természetesen szombaton délutánra és estére esett. Mi azonban úgy időzítettük érkezésünket, hogy lássunk valamit a készülődésből és a kísérő programokból is, melyet – mint minden hasonló falunapon – az árusok és a legváltozatosabb játékokat üzemeltető vállalkozók biztosítanak. Ők javában készülődtek a kora délután kezdődő csúcsforgalomra.

Felkeltette a figyelmünket a főzőverseny mezőnye is. Igaz, nem túl sok csapat forgatta a fakanalat, de akik ott voltak, annál finomabb ételeket ígértek. Versenyen kívül készítette például egy öttagú társaság a speciális szemere burgert, aminek különlegessége a Kollár Lajos-féle szósz. Az ismert hegymászó ottjártunkig még nem érkezett meg, így az öntet titkáról nem kérdezhettük. Elárultak viszont ezt-azt a névadó görhéről a Kéknefelejcs Nyugdíjas Egyesület – élükön vezetőjükkel, Molnár Irénnel –, a versenyben is indult tagjai. Elmondták: ez a népi étel gyakorlatilag édesség, s akár az elkészítését követően még egy hét múlva is fogyasztható.

A helyi Kéknefelejcs Nyugdíjas Egyesület tagjai sütötték a görhét
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Nem maradt ki a sport sem a programból Görhe-napon. A kispályás foci szervezésében jeleskedő Bukta Gábor önkormányzati képviselő elmondta: négy felnőtt- és két ifjúsági csapat vesz részt a megmérettetésen. Helyi és környékbeli, szihalmi, egerfarmosi csapatoktól is jöttek nevezések.

– Vigyázunk egymásra, s végre szabadon mozoghatunk – tette hozzá a képviselő.

Jakab Gábor polgármester az eseményről elmondta: egy elnyert LEADER-pályázat nyújtott lehetőséget kétnapos rendezvény megszervezésére. Fő szempontjuk az volt, hogy minden korosztály számára legyen elérhető program a legkisebbtől a legidősebbekig.

 

– Gyermekek számára szerveztünk ugrálóvárat, pónilovaglást, körhintát, céllövöldét, kézműves programokat, habpartit. A környék településeiről öt hagyományőrző népdalkör lépett színpadra, a mieinken túl itt voltak Besenyőtelek, Mezőtárkány, Egerfarmos és Novaj képviselői – sorolta a faluvezető.

A polgármester tájékoztatása szerint már tradíciónak mondható, hogy minden évben falunap alkalmával Mezőszemeréért elismerő oklevelet adományoznak. Idén Mihály Tamásnak, illetve dr. Pálos Tibornak – posztumusz – ítélte ezt oda a képviselő-testület. Idén a település vezetése úgy döntött, bevezeti a Virágos udvar, rendes ház címet, melyet majd minden évben a falunap alkalmával ad át a díjazottaknak. Ezzel is ösztönözve a lakosokat Mezőszemere szépítésére. Az idei falunapon hat díjat adtak át.

A szombat estét egyébként három koncert is zárta, fellépett Opitz Barbi, Born Jovi és az Érzés zenekar, a jelenlevők igazán jól érezték magukat. Vasárnap délelőtt a szentmise után az Egri Fertálymesterek kórusa énekelt Hegyesi-Hudák Margit karmester vezénylésével, s Bajzáth Linda zongoraművész és Vihula Mihajlo gitárművész színvonalas előadása zárta a kétnapos rendezvényt.

A kispályás tornára hat csapat nevezett Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában