Károk

2021.07.29. 20:00

Hatalmas pusztítást végzett az időjárás Észak-Hevesen, a megelőzés a cél

Sokkoló hírek érkeztek-érkeznek Európából, s hazánk tájairól. Váratlanul, nagy mennyiségben lezúduló csapadékról, mindent elmosó felhőszakadásokról, villámárvizekről, áldozatokról. Annak jártunk utána, hogy az észak-hevesi térségben hogyan állnak a károk megelőzésével.

Barta Katalin

Bükkszéken tavaly ijedtséget okozott a villámárvíz

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Két éve a térség számos településén villámárvíz pusztított. Sirokban, Bükkszéken, a közeli Terpesen és Szajlán is megrettentek az emberek. Járhatatlanná váltak az utak, a víz betört a pincékbe, házakba, kárt tett az épületekben, értékekben. Utak, átereszek és elvezető árkok mentek tönkre.

A sokk után mindenki egyetértett abban, hogy cselekvésre van szükség a megelőzés érdekében. Tuza Gábor, Sirok polgármestere úgy fogalmazott lapunk érdeklődésére, hogy a környéken az első számú ok a siroki Tarna felrakódott, eliszapolódott medre volt. Az ugyanis nem tudta elvezetni a hatalmas mennyiségű csapadékot. Itt átfogó védekezésbe kezdtek. A napokban megjelentek a munkagépek a Tarna partján, s nekiláttak a meder kotrásának.

A kotrást már tavaly tavasszal elkezdte az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) által kiválasztott vállalkozó, de különféle nehézségek miatt, nagyjából hatvanszázalékos készültségnél új kivitelezőt kellett keresniük. A munkaterület Sirok belső részére esik, így sok helyen nehéz hozzáférni a tisztítandó szakaszhoz.

- A vízelvezetési rendszer teljes körű megújítását szorgalmazzuk – fogalmazott a polgármester. – A Belügyminisztérium az árvíz után vis major pályázat keretein belül 69 millió forinttal támogatta a kárrendezést, ehhez az önkormányzat hétmillió forint önerőt biztosított. Ez a beruházás – támfal-megerősítésekkel és egyes közútrészek korszerűsítésével – már elkészült. Terveink szerint ezt egészítjük majd ki azzal a 640 millió forintos forrással, amire a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban pályáztunk. Pályázati elképzeléseinket folyamatosan egyeztetjük Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével – nyilatkozta.

– Ebből a keretből – a beruházás egyik legfontosabb elemeként – a Vár út végén építenénk egy záportározót, burkolnánk a Dankó, a Borne­missza, a Dobó, az Ady, a Petőfi út végi, a Nyírjes út jobb oldali, valamint a Rákóczi úti árkokat és két közvetlen vízbevezető is épülne a Tarna-patakhoz. A beruházással mintegy hetven százalékra emelkedne a lezúduló csapadékvíz ellen védett területek aránya a községben – mondta Tuza Gábor.

A Tarna-patak kotrása fontos teendő Sirokban
Fotó: Beküldött

Mátraballán közel húsz éve épült ki az a védőrendszer, amely a nagyobb terhelések ellenére a mai napig jól állja a sarat – tudtuk meg Pádárné Gyuricza Henriett polgármestertől. Itt nagyon sokat jelent a falu két szélén megépült záportározó, amely felfogja a hegyekből aláhömpölygő áradatot, s a belterületen kiépített vízelvezető árkok is jól vizsgáznak a nagyobb esőzésekkor.

Mátraderecskén több ütemben valósul meg a komplex csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása. A faluban egyelőre kilenc kilométer hosszan készültek el a védművek, átereszek. A lakossági panaszokat, észrevételeket számon tartják, s ha pályázati forrás adódik, tovább korszerűsítik a rendszert. Forgó Gábor polgármester lapunknak úgy fogalmazott, hogy a korábbinál nagyobb biztonságban vannak most a helybeliek, a falu jó néhány pontján azonban még mindig okoz bosszúságot a víz elvezetése, épp ezért már elkészültek a tervek egy, a település határában lévő záportározó megépítésére. Amint megnyílnak az ehhez szükséges források, benyújtják pályázatukat.

Bükkszéken tavaly ijedtséget okozott a villámárvíz
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A lakosság hozzáállásán is sok múlik. Bükkszéken egy évvel ezelőtt az emberek arra ébredtek reggel, hogy kertjeik, portáik víz alatt vannak, a falu központi részében hömpölygött a víz, amely magával sodorta a környező hegyekből a sáros hordalékot. Utoljára 2019-ben éltek át a helyiek hasonló traumát. Akkor ugyancsak villámárvíz sújtotta a völgyben fekvő települést. Sági Ferenc polgármester már akkor megfogalmazta, hogy a faluban két záportározó rendbe tétele nélkül lehetetlen az ismétlődő felhőszakadások által okozott károkat enyhíteni. Idén hozzáláttak a feladathoz, de a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása is elkerülhetetlen. A korábbinál itt is nagyobb biztonságban élhetnek az emberek, ám a védekezést folytatni kell. Minden faluvezető megfogalmazta, hogy a lakosság hozzáállásán is rengeteg múlik. Ha mindenki komolyan veszi, hogy az ingatlanja előtti árokrészt rendszeresen takarítsa, karbantartsa, sokkal kevesebb lenne a gond a vízelvezetéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában