lehetőség

2021.07.22. 11:30

Hiányolják a nyilvános illemhelyeket Egerben

Zárva találták az ­érsekkerti nyilvános illemhelyet, az önkormányzatnál pedig ­hiába érdeklődtünk. Körbenéztünk hát a megyeszékhelyen, és kiderült, hová lehet menni mosdóba és mikor.

Szabadi Martina Laura

2021.07.19 - Nyilvános mosdók Egerben - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Egy olvasónk szerint probléma, hogy az Érsekkertben csak egy nyilvános illemhely van és az sincs mindig nyitva – írtunk róla pár napja. Olvasónk felhívta a figyelmet arra is, hogy a legközelebbi használható hely a belvárosban található, holott a legtöbb busz, ami kirándulókat hoz, az Ady utcában parkol le.

A nyilvános illemhelyekről az önkormányzatnál érdeklődtünk, de tőlük nem érkezett válasz. Az Evat Zrt. azt írta, azok nem hozzájuk tartoznak, így nem tudnak segíteni.

A téma visszatérő, legutóbb négy éve járta körbe a várost munkatársunk. Akkor Egerben négy működő nyilvános illemhely volt. Egy a Gerl Mátyás utcában, a patakparti épület árkádjai alatt, illetve a Bródy Sándor utcában, s a Szépasszony-völgy parkolójában, oda tavasztól őszig térhettek be az emberek. Az Érsekkertben az ­idegenforgalmi idényben működött ­közvécé. Ezeket jártuk végig újra, s megtekintettük az állapotukat, az áraikat, a nyitvatartást.

A Bródy utcai épületbe 150 forintért könnyíthetnek magukon a betérők
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az Érsekkertben mindennap reggel nyolctól este nyolcig ingyen használható az illemhely a turisztikai szezon alatt. Ám néhány falfirka tanúsága szerint többen zárva találhatták. Egy, a környéken kutyát sétáltató nő elmondta, hogy neki szerencsére csak egyszer kellett igénybe vennie a nem túl vendégmarasztaló mosdót.

– Csak rendezvények előtt takarítják a köztes időben nem. Kevés a WC a városban, ami pedig ingyen van, azt undorító állapotban találja, aki használná – magyarázta.

A Végvári vitézek terén 150 forintért végezhetjük el a dolgunkat, a mosdó tiszta, kora reggeltől nyitva van estig. Rejtély, hogy az ajtón üzemeltetőként miért szerepel az az Evat Zrt., amelynek levelük szerint nincs köze az illemhelyekhez. A létesítmény tehát valószínűleg az önkormányzathoz tartozik, de egy hölgy működteti. Nyitva volt a foci-Eb szurkolói zónájának működése alatt is, sokszor éjfélig vagy tovább. Sokan mégis inkább a téren, a házak tövében könnyítettek magukon, és arra hivatkoztak, hogy nincs nyitva. Volt, akit meg is büntettek ötezer forintra. Mégis akadt, aki alkudni próbált az árból a sokadik látogatáskor.

Nem tudják, hová lehet menni

A megkérdezett üzemeltetők elmondták, nem egyszerű higiénikus és esztétikus mosdókat varázsolni egy-egy vendég után, sokan inkább fel is adták az üzemeltetést. Szerintük a városban nincs elég WC, de akinek szüksége lenne rá, a létezőket sem találja. Úgy gondolják, több helyen ki kellene táblázni a városban útmutatást, mivel nemhogy a turisták, még a helyiek sincsenek vele tisztában, hova mehetnének, amikor muszáj. Két Érsekkertben sétáló férfi azt mondta, ők inkább közeli hotelbe vagy benzinkútra mennek a nyilvános toalett helyett, ott beengedik a turistákat és a helyieket is, és többnyire tisztaság is fogadja őket. Persze, cserébe illendő venni valamit, tehát ez sincs ingyen. Ám aki vendéglátóhelyeken próbálkozik, az változó sikerre számítson, őket többször elküldték kávézókból és éttermekből is.

A Bródy Sándor utcaiba szintén 150 forintért térhetünk be reggel nyolc és délután hat óra között. Ezt is takarítják, de nem olyan szép, mint az előző, valószínűleg nem mostanában újították fel. Régebben az Eszterházy téren is volt mosdó. Egy másik üzemeltetője szerint azért nem működik, mert valamikor elöntötte a talajvíz. Úgy tudja, a Szépasszony-völgyi pavilonok melletti mosdó is műszaki hiba miatt van zárva régóta.

A völgyben lévő nagy parkolónál található viszont szép állapotban van, igaz, ez a legdrágább, kétszáz forintért használható. Jelenleg kissé hektikus a nyitvatartása, a működtetője szerint az idei forgalom ugyanis változó, de inkább elenyésző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában