vízművek

2021.07.08. 20:00

Jelenleg biztonságos a Heves megyei vízellátás

A megyei vízszolgáltatóknál arról érdeklődtünk, hogy szűkebb hazánkban várható-e vízkorlátozás, ha továbbra is marad a hőség.

Szabadi Martina Laura

A korlátozás először a köztereket, parkokat is érintené Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– A ­beköszöntő június végi kánikula a Heves Megyei Vízmű Zrt. szolgáltatási területén, beleértve Egert is, hozzávetőlegesen az átlagnál húsz százalékkal magasabb vízfogyasztást eredményezett. A turizmussal érintett településeken az emelkedés markánsabban jelenik meg, és ott elérik az ötven százalékot is – tájékoztatta lapunkat Bodnár Zoltán műszaki vezérigazgató-helyettes. Elmondta, hogy a Heves Megyei Vízmű már tavasszal olyan intézkedéseket tett, amellyel minden szolgáltatási területén biztosította a nyáron jelentkező megnövekedett lakossági vízigény zavartalan kiszolgálását.

– A rendelkezésre álló adatok alapján vízkorlátozás nem várható. A vízkészletek ugyanis a sérülékeny vízbázisok esetében kitettebbek az időjárási körülményeknek. De ezek a mi vízellátásunknak csak közel öt százalékát adják. A védett vízbázisok pedig kevésbé érzékenyek. A más okból történő vízkorlátozások bevezetése előre nem jelezhetők, mivel azok váratlan események – csőtörések, rendkívüli időjárási viszonyok következményei – részletezte. Beszámolt arról is, hogy amennyiben mégis vízkorlátozást kellene elrendelni, az több fokozatban történhetne. Attól függően, hogy milyen mértékű vízhiány lépett fel.

– Első körben a korlátozások az egyéb vízhasználatokat érintik: kertek, parkok öntözése, úttisztítás, gépjárművek mosása, kerti medencék töltése. Egyébként utoljára a 80-as években került sor korlátozásra területünkön, azonban azóta jelentősen megváltozott a lakossági ivóvíz-felhasználás – húzta alá Bodnár Zoltán.

Megyénk másik szolgáltatója, az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. is arról számolt be, hogy a növekedés tizenöt-húsz százalékra tehető.

A korlátozás először a köztereket, parkokat is érintené
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Ettől jobban a strandfürdővel rendelkező települések emelkednek ki. Vízbázisaink jelenleg még ­megfelelő tartalékkal rendelkeznek, így amennyiben nem következik be váratlan műszaki probléma, illetve nem lesz nagyon hosszan elhúzódó kánikula, általánosságban nem kell számítani nagyobb léptékű vízkorlátozásra – osztotta meg Lőrinc Ákos vezérigazgató. Hozzátette, különös gondot fordítanak a korlátozottabb vízkészlettel, jellemzően csak kutakkal, forrásokkal, valamint társvízműveken keresztül ellátott települések ivóvízellátására.

– Vízellátó rendszereink össze vannak kötve regionális távvezetékekkel, így szükség esetén lehetőség adódik a térségek közötti vízátadásra is. Felléphetnek ugyanakkor egyedi műszaki problémák, amelyek miatt szükségessé válhat valamilyen korlátozás – tette hozzá Lőrinc Ákos. Ilyenkor a mielőbbi javításra és az alternatív vízellátás biztosítására koncentrálnak – közterületi vízvételezési lehetőséggel, lajtos kocsival vagy zacskózott vízzel.

Közös érdek a tudatos vízhasználat

Lőrinc Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy a hőségben napi 2–4 liternyi folyadékfogyasztás ajánlott.

– A legoptimálisabb, ha csapvízzel hűsítjük magunkat, hiszen a szervezetnek azonnal rendelkezésére áll a megfelelő folyadék, ugyanakkor kíméli a májat, vesét és az emésztőrendszert, nyomban kifejti jótékony hatását a keringésre, támogatja az agyat és a mentális képességet. A növekvő vízfelhasználásnak ugyanakkor csupán kis része a közvetlen lakossági ivóvízcélú felhasználás, annak döntő hányada háztartási és öntözési célú. Kérjük a felhasználókat, hogy a közműves ivóvíz felhasználását kánikulai időszakban megfontoltan végezzék. Javasoljuk, hogy locsolás céljából gyűjtött esővizet használjanak, és a hőségriasztás alatt szüneteltessék a gépjárműmosást, házi úszómedence-töltést a közműves ivóvízellátó rendszerből, és javasoljuk az automata locsolóberendezések leállítását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában