gazdaság

2021.07.21. 12:00

Jelentősen élénkült a Heves megyei nyaralók piaca

Bár a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedése és a drágulás megakadt a múlt évben – részben a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt – a nyaralók piaca országszerte erősödött.

Heol

2020-10-20 - Óriáskerék Egerben (Eger Eye) - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a piac élénkülés ének oka, hogy

  • a nyaralótelepülések külön utat járnak az országos lakáspiacon belül, a

  • járvány élénkítette a keresletet.

  • a nyaralók iránti kereslet szempontjából legnépszerűbb Heves megyei településeken júniusban 120-406 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat.
  • a legtöbb helyen emelkedtek az árak: Mátraszentimrén például 17 százalékos, Kiskörén és Mátraderecskén pedig több mint 40 százalékos volt a drágulás.
  • Bár a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedése és a drágulás megakadt a múlt évben, részben a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt, a nyaralók piaca országszerte erősödött, egyre többen érdeklődtek irántuk és a kínálati árak is felfelé mentek – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a nyaralóövezetek és települések országos és Heves megyei piacát vizsgálta.

    Boom a nyaralók piacán

    Balogh László azt mondta: „A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon.”

    Ráadásul a járványhatás az országos „albérletpiacra” is feltette a nyaralóövezeteket. Balogh László példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma. Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy egy család számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése. A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény pedig a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette.

    Az országos piac mellett a különböző megyékben is látszik a nyaralók népszerűsége. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy az eladó nyaralók iránti keresletet tekintve legnépszerűbb Heves megyei településeken – köztük a megyeszékhelyen – jelentős áremelkedés ment végbe: az átlagos négyzetméterár idén júniusban 120-406 ezer forint volt a kínálati piacon. A szóban forgó települések többségében drágulás ment végbe.

    Heves megyei körkép – árakkal

    A konkrét településeket nézve kiderül, hogy Mátraszentimrén 17 százalékos drágulás történt egy év alatt, így az átlagos négyzetméterár 211 ezer forintra nőtt. A Tisza-tó partján lévő Kiskörén 44 százalékkal 127 ezer forintra emelkedett. Mátraderecske idén júniusi 144 ezer forintos négyzetméterárral szintén 40 százalék feletti áremelkedést ért el. Parádon pedig 25 százalékkal 212 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

     

    Balogh László szerint a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók piacán további élénkülésre lehet számítani Heves megyében is.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában