segítség

2021.07.22. 14:25

Meglepetésekkel teli délutánt szerveztek a tarnaleleszi gyermekeknek

A világszerte ismert és népszerű, kreatív építőjáték, a legó sok kisgyermekes családban a legkedveltebb készségfejlesztő és szórakoztató eszközök közé tartozik. Most Tarnaleleszre is jutott háromszáz dobozzal olyan gyermekeknek, akik eddig csak hírből ismerték e játékot.

Barta Katalin

A tarnaleleszi gyermekek sokáig emlegetni fogják ezt a napot

Forrás: beküldött

Fotó: Kovács Blanka

Nagy örömöt szereztek az önkéntesek a tarnaleleszi, hátrányos helyzetű gyermekeknek a napokban. Kovácsné Zay Beáta, a helyi közművelődésben dolgozó szakember elárulta lapunknak, hogy a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület önkéntesei több mint háromszáz doboz legót hoztak el, és osztottak ki a helyi gyermekeknek.

A találkozó nem várt kellemes meglepetést jelentett nemcsak a gyermekeknek, hanem maguknak az ajándékozóknak is.

A nagy napon, a délutáni órákban rengeteg izgatott, érdeklődő gyermek várta a játékokkal megpakolt autót. A dobozokat a Kis Bocs Macik, azaz az egyesület fiatal önkéntesei osztották ki a kicsik között, akik boldogan vették át azokat s köszönetképpen nagy tapssal jutalmazták a vendégeket.

Galyasné Dósa Katalin, a tizenöt éves szervezet vezetője úgy fogalmazott, csodálatos dolog örömet okozni azoknak a gyerekeknek, akiknek kevés lehetőségük van a felhőtlen mosolyra.

– Mi most megállítottuk az időt, és ez a délután minden jelenlévő számára csak a játékról, a mosolyról szólt. Azt gondoltuk, indulhatunk is haza, de ami ezután jött, arra nem számítottunk – összegezte.

– Kovács Béla, a település polgármestere meginvitált minket, vendégül látta kis csapatunkat, majd ajándékok kíséretében, hálával köszönte meg a községben élők nevében, hogy a gyerekeknek ilyen meglepetést szereztünk. Fantasztikusan éreztük magunkat Tarnaleleszen, ahová még biztosan visszatérünk – zárta gondolatait az egyesületi elnök.

A céljuk segíteni

A Kárpátok Alapítvány elkötelezett támogatója a mélyszegénységben élőket felkaroló programoknak. Partnerként segíti azokat a civil szervezeteket, amelyek e célokért küzdenek. Évente 40 millió forint támogatást oszt szét a hátrányos helyzetű településen, településrészen élő gyerekek korai képességgondozását célzó projektekre. Ennek keretében olyan készségfejlesztő programokat, kirándulásokat, táborokat szerveznek a gyerekeknek, amelyek számukra egyáltalán nem vagy alig érhetőek el a vidéki térségekben.

A szervezet egyébként több éve a megye számos településén segíti a társadalmi beilleszkedés folyamatát, s igyekszik szebbé varázsolni a rászorulók napjait. A lelesziekkel tavaly májusban ismerkedtek meg alaposabban. Látták, hogy nagyon sok hátrányos helyzetű család él itt, ilyen a lakosság hatvan százaléka. Már akkor megfogalmazódott bennük, hogy ha lesz lehetőségük, örömöt lopnak a leleszi gyermekek életébe. Az álmot a LEGO csoport és a Kárpátok Alapítvány segítségével sikerült megvalósítani.

A szervezésben a helyi közművelődési szakember, Kovácsné Zay Beáta segített, aki mindent elkövetett azért, hogy az esemény emlékezetes maradjon.

A történethez tartozik, hogy az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány tavaly de­cemberben lendült újra akcióba, hogy felhívja a figyelmet a szegénységben, nélkülözésben élő családok, gyermekek helyzetére. Ez alkalommal nem adománygyűjtéssel, vagy kommunikációs kampánnyal készültek, hanem az északkelet-magyarországi térségben dolgozó, aktív közösségekkel, civil szervezetekkel, kórházakkal és egyéb intézményekkel szoros együttműködésben ötezer szociálisan hátrányos helyzetű kisgyermeket leptek meg egy-egy csomag játékkal.

A tarnaleleszi gyermekek sokáig emlegetni fogják ezt a napot
Fotó: Kovács Blanka / beküldött

Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány vezetője úgy nyilatkozott, számos kutatás támasztja alá, hogy a játszva tanulás elengedhetetlen a gyerekek pszichológiai, érzelmi és kognitív egészségéhez és fejlődéséhez. A koronavírus járvány következtében azonban a szegénységben élő, nélkülöző családok még kilátástalanabb helyzetbe kerültek idén. Kiváltképp igaz ez a több gyerekes családokra, ezért a játékokra is kevesebb jutott. Az alapítvány és partnerei ezt kívánták orvosolni ezzel a remek kezdeményezésükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában