Egészségügy

2021.07.15. 11:30

Nyolcvanegy új eszköz segít fertőtleníteni a hatvani kórházban

Pár óra alatt ötszáz-ezer baktérium is megtelepedhet a tenyéren és az ujjakon, s egyes baktériumok húsz percig, mások órákig, hetekig is képesek életben maradni és fertőzni.

Tari Ottó

Forrás: Beküldött

– A nemkívánatos események nagy része megelőzhető lenne. Főleg ott, ahol naponta sok ember fordul meg, várakozik vagy elsiet egymás mellett, elsődleges fontosságú a kéz tisztán tartása, fertőtlenítése – nyomatékosította dr. Stankovics Éva, az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet intézményvezetője.

Közölte: több mint 13 millió forint értékben nyolcvanegy érintésmentes kézfertőtlenítő érkezett a gyógyintézménybe.

A kórház bejáratánál felállított berendezések használatával mind a dolgozók, mind pedig a járóbetegek esetében csökkenthetők a fertőzési kockázatok. A környezettel érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kézé tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Pár óra alatt ötszáz-ezer baktérium is megtelepedhet a tenyéren és az ujjakon, s egyes baktériumok húsz percig, mások órákig, hetekig is képesek életben maradni és fertőzni.

Az esetek 80 százalékában a fertőző betegségek közvetlen érintkezés útján terjednek. A leghatékonyabb védekezés az alapos kézmosás, de az alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékok szintén sikeresen megakadályozzák a fertőzések terjedését. A berendezések használata egyszerű: az adagoló alá kell helyezni a kezet, s a gép automatikusan beindul. E műszerek előnye, hogy számolják a kiadott adagmennyiséget, így a hasznosságuk mérhető, az adatok lehetővé teszik a megelőzési stratégia szükségszerű aktualizálását és átalakítását.

Fotó: Beküldött

Az újonnan beszerzett készülékeket folyamatosan szerelik fel az intézmény bejárati pontjaihoz és a fekvőbetegeket ellátó osztályokra. A mostaniakkal együtt már 149 kézfertőtlenítő áll rendelkezésre az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet járó- és fekvőbetegrészlegein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában