drogprevenció

2021.07.27. 14:00

Sikerrel zárult Gyöngyösön a kétéves drogprevenciós program

A program célja a függőséget okozó szerektől és tevékenységektől mentes életmód népszerűsítése, a szakmai segítségnyújtás, a támogató környezet kialakítása volt.

Szabó István

2021 07 01 Konténer közösségi tér a Harmadosztályon - Gyöngyös - Czimer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A város önkormányzata nyújtotta be a drogprevenciós pályázatot négy éve, a program 2019 tavaszán indult Gyöngyösön és vonzáskörzetében a 13-25 éves fiatalok bevonásával, 75 millió forint keretösszegből. Portálunkat Illés Veronika, a projekt szakmai vezetője tájékoztatta az eredményekről. Elmondta, sikerült minden programelemet megvalósítani, és elindítani egy pozitív folyamatot. A szakmai vezető hangsúlyozta, a kétéves munka fókuszában a megelőzés állt, az erőfeszítéseik eredményességét hosszú távon még nehéz megjósolni.

– A művészeti és a sportprogramok nagyon népszerűek voltak – sorolta Illés Veronika. – A résztvevők készítette zenék, filmek megtalálhatók az internetes közösségi oldalakon. A közös alkotó- és sporttevékenység fokozta a kreativitást, és pozitív élményeket adott a fiataloknak.

A művelődési központban ifjúsági közösségi teret rendeztünk be, a Durandában focipálya épült, amit azóta is lelkesen használnak. A gyöngyösi máltai csoport házánál hamarosan elkészülő kemence is jó programlehetőséget ad, csakúgy, mint a Harmadosztályra telepített, általunk finanszírozott közösségi konténer. A foglalkozásokon túl a motivációs és kortárs segítő táborokban is sorstárs csoportok szerveződtek. Tagjaik azóta is azon vannak, hogy észrevegyék a bajban lévőt, legyenek nyitottak a gondjaira, s arra, hogyan tudnak segíteni azokon – mondta.

A kezdeti ellenállás után sikerült a Harmadosztályon élőkkel elfogadtatni a közösségi konténer ötletét Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A pandémia szigorú szabályai annyiban írták át terveinket, hogy a drogkarriert bemutató kiállításunk helyett kisfilm készült a témáról, azt fogjuk iskolákban bemutatni. Neves pszichiáterek, például az egri dr. Moretti Magdolna személyes előadás helyett tévéinterjút adott. Az addikciós tanácsadás is jól működött. Sajnos a szülők bevonása még akadozott. Vannak, akik a szülői értekezletekre sem járnak el. A városban a projekt lezárulta után is működik a kábítószerügyi egyeztető fórum. Ha nem is a drogprevenciós program intenzitásával, de az egyes programelemek felfrissítésével tovább tudjuk folytatni a megkezdett munkát – összegezte a szakmai vezető.

Droggá válhat a tevékenység is

Illés Veronika felhívta a figyelmet, hogy a programjukban a drog nemcsak kábítószerként jelent meg. Minden olyan szer vagy tevékenység káros hatásának megelőzésére kiterjedt a figyelmük, ami először elbódít, pillanatnyi örömöt ad, aztán elvezethet a függőségig, és a józanodás után mindig egyre sivárabb és kilátástalanabb a valóság.

A kábítószerek mellett ilyen hatása van az alkoholnak, a cigarettának, de a túlzott mobiltelefon-, számítógépes játék- és internethasználatnak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában