fásítás

2021.07.27. 17:30

Sok szép emlék tanúi lehetnek a horti fák

Aki fát ültet, az ­unokáira gondol – tartja a mondás. A tézis Horton is igazolódott, de más településeken is lehetőség nyílt újabb egyedek ültetésére.

Tari Ottó

Emberöltők óta őrzik a falut

Forrás: beküldött

Újabb települések szépülhetnek meg az Országfásítási Program eredményeként. Ismét 19 fafajból választhattak a pályázók, településenként, maximum harminc sorfát. Az agrártárca most is teljes csomagot biztosít, ami a nagy méretű földlabdás egyedek mellett azok tárolását, nevelését, szállítását és az ültetéshez szükséges eszközöket – támasztó karó, mulcs, favédő rács – is tartalmazza.

A járásban támogatott önkormányzatok: Apc, Boldog, Csány, Petőfibánya, Rózsaszentmárton és Szűcsi. Továbbá a szintén a megyénk 3. számú választókerületéhez tartozó, de a Hevesi járásban található Tarnaörs és Tenk.

Emberöltők óta őrzik a falut Fotó: beküldött

A kezdeményezés nem véletlenül népszerű, hiszen aki fát ültet, az unokáira gondol. A tézis legutóbb Horton igazolódott, ahonnan a kultúrház előtt lévő három vadgesztenyefa is bekerült az Ökotárs Alapítvány idei Év Fája versenyének országos döntőjébe. A megmérettetés egyik fontos szempontja alapján nem feltétlenül a legmagasabb vagy éppen a legvaskosabb fát keresik, hanem olyan példányokat, amelyeknek egyedi történetük van, vagy amelyek életben maradásáért aktívan tesznek a helyiek. Márpedig a nagyközségben található három gyönyörű, 65–70 éves, egyenként 17 méteres, 280, 260 és 150 centiméteres törzskerületű lombkoronás, amelyeket Iványi Tünde Piroska jelölt a versengésbe, s megfelelnek a kitételnek.

Az ezekhez kapcsolódó történetet a versenyt meghirdető alapítvány tette közzé.

– Társaságunk minden tagjának erős kötődése van a három vadgesztenyefához. Van, aki nap mint nap elmegy előttük, rájuk mosolyog. Mások időnként hazatérnek, s barátként köszöntik „őket”. Olyan, mintha mindig itt lettek volna. Talán csemetekorukban látták az egykori kastélyt, ami a mai művelődési ház helyén állt. Nincs esküvői menet, amely el ne haladna alattuk, mellettük, de említhetnénk a falunapokat, a majálisokat, a pünkösdi kétnapos búcsúkat is! Számtalan barátság és szerelem szövődött e lombok alatt! De útjelzők is egyben, hiszen a mai napig úgy határozzuk meg az irányt, miszerint a gesztenyefáknál jobbra vagy balra. Sok-sok ember életének, emlékeinek őrzői.

A verseny során október elsejéig lehet szavazni az alapítvány honlapján. A horti vadgesztenyefák jelenleg az ötödik helyen állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában