környezetvédelem

2021.07.02. 08:10

Több mázsányi szeméttől tisztították meg Tarnalelesz környékét

Ezer hektárt is meghaladó területet tisztított meg a Tarnaleleszi Erdőbirtokosság a Bükki Nemzeti Parkkal közösen.

Heol

Tarnalelesz községhatár egy része védett természeti területen, a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben található, az illegálisan lerakott szeméthalmazokra viszont itt is jellemzőek. A szeméthalom mérete rövid időn belül megtöbbszöröződik, hiszen sokan gátlás nélkül szemétlerakóként kezelik azt a helyet, ahová korábban már más is kivitt illegálisan szemetet.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közlése szerint, sajnos az is tapasztalat, hogy az erdő javaiból élő, ott dolgozó embertársaink annyira sem tisztelik megélhetésük fő forrását, hogy a magukkal reggel kivitt csomagolóanyagokat, amely gyakran veszélyes hulladéknak minősülő anyaggal szennyezettek (pl gázolaj, kenőolaj, vegyszerek stb.) este, mint hulladékot visszavigyék a településre és szabályosan elhelyezzék.

Fotó: BNPI

A tűrhetetlen állapotok felszámolását a Tarnaleleszi Erdőbirtokosság kezdeményezte, és erre komoly anyagi erőforrást áldozott, a helyi önkormányzat pedig közfoglalkoztatottak részvételét ajánlotta föl. Az akcióhoz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai munkaerejükkel csatlakoztak. Az eredmény egy 1000 hektárt is meghaladó terület megtisztítása, több mázsányi összegyűjtött és elszállított szemét, körülbelül 100 kilométer erdei feltáró úthálózat mellől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában