Napozás veszélyei

2021.08.02. 07:00

Az egri főorvos elárulta, mire kell figyelnünk, ha a napon tartózkodunk

A hosszú hideg tél után a szervezetünknek, illetve a bőrünknek szüksége van a napfényre, illetve a D-vitamin természetes pótlására. Dr. Ládi Éva bőrgyógyász-allergológus főorvossal beszélgettünk a napozás veszélyeiről, a szakember jó tanácsokat is adott.

Molnár Helga

A déli órákban érdemes az árnyékba húzódni a nyaraláskor is

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napozás során sok mindenre kell figyelnünk. Nyaraláskor sokat vagyunk kinn, de általában ajánlott délelőtt tíz óráig, illetve délután három óra után élvezni a napsütést, továbbá bőrünket nem csak nyaraláskor, vízparton kell védeni.

Ajánlott a ruhával szabadon hagyott területeket tavasztól őszig fényvédő krémmel bekenni, ha elmegyünk otthonról. Kerti munkához szalmakalapot, sapkát vegyünk, s kaphatók kifejezetten az arcra való magas faktorszámú krémek. Ezek könnyen beszívódnak, nem hagynak nyomot a bőrön, nem szükséges melléjük hidratáló – közölte a főorvos.

Mint mondta, természetesen a megfelelő fényvédő krém kiválasztásánál fontos a bőrtípus. Aki fehér bőrű, könnyen leég, az lehetőleg ötvenes faktorszámú fényvédőt használjon. Míg aki könnyen barnul, az a nyár folyamán fokozatosan csökkentheti a faktorszámot. A fényvédők vízálló képessége is különböző. Strandoláskor érdemes odafigyelni erre, és ha szükséges, kétóránként újra lekenni magunkat. Azt is feltüntetik a csomagoláson, hogy vízálló-e a készítmény. Lehetőleg illatanyag- és parabénmentes legyen, ezzel sok túlérzékenységi reakció megelőzhető.

A déli órákban érdemes az árnyékba húzódni a nyaraláskor is
Fotó: Shutterstock

– A felnőtteknek ajánlott fényvédők többsége kémiai fényszűrőt tartalmaz, könnyen kenhető, s gyorsan beszívódik. A csak fizikai szűrőt tartalmazó készítmények csecsemőknek, gyermekeknek ajánlottak. Ezek visszaverik a napfényt, nem elnyelik, s nem szívódnak be. Vannak olyan szerek is, melyek kémiai és fizikai fényvédőt is tartalmaznak. Ezeknek a használata mellett is előfordulhatnak allergiás, illetve túlérzékenységi reakciók, melyeknek sok oka lehet. Így például fényérzékenyítő gyógyszer szedése mellett ne menjünk a napra, s kozmetikai szereket ne használjunk. Vannak olyan bőrgyógyászati betegségek, melyeket kifejezetten a napfény provokál – taglalta a szakember.

Kiemelte, nagyon fontos az anyajegyek védelme nyáron. Ha egy vagy két nagyobb van, akkor azt nyugodtan ragasszuk le.

A sok anyajeggyel rendelkező emberek póló nélkül ne tartózkodjanak a napon, sőt nekik a szolárium se ajánlott.

Hangsúlyozta, évente ajánlott elmennünk anyajegyszűrésre, ellenőrzésre.

– Az évtizedek alatt elszenvedett bőrkárosodás következményei idősebb korban jelentkeznek. A bőrünk valóban emlékezik. A 18 éves kor előtt begyűjtött UV-sugárzás okozta DNS-károsodás negyven-ötven százalékban felelős a bőr korai öregedéséért. Ha mégis leégtünk a napon, enyhe esetekben antihisztamin-tabletta szedése, illetve bőrnyugtató krémek használata javasolt. Súlyosabb esetben forduljunk szakorvoshoz – húzta alá dr. Ládi Éva.

Kezdőképünk illusztráció, fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában