kultúra

2021.08.23. 07:00

Hamarosan saját dalokkal lép színpadra a közönségkedvenc egri énekesnő

Az Andörkaver zenekar lett a közönségkedvenc az utcazenészek idei versenyén a megyeszékhelyen. Igaz, a tavalyihoz képest most más felállásban zenéltek, az együttes énekesnője Ozsvár Dóra volt. A tehetséges egri fiatal több formációban is szerepel, jó néhányszor hallhatta már a zenekedvelő publikum a különleges hangját a városban tartott rendezvényeken. Vele beszélgettünk.

Gidai Zsanett

Ozsvár Dóra az egri érsekkerti zenepavilonban lépett fel nyáron az Andörkaver együttessel

Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Mióta énekel?

– Ez a kérdés mindig elkerülhetetlen, úgy érzem. Eléggé szokványos válasz volna az, ha azt mondanám, hogy amióta az eszemet tudom, szeretnék énekes lenni, de tényleg valami ilyesmi. Szerettem gyerekként mórikálni magamat a szüleimnek, az iskolatársaimnak, a tanároknak; azoknak, akik éppen vevők volt rá. Emlékszem, hogy édesapám vett egy mikrofont otthonra, amit rá tudtunk kötni a magnóra, és kazettára vettük fel a kis népdalainkat. Mókás volt.

– Miért döntött úgy, hogy komolyabban is foglalkozik az énekléssel?

– Egy időre megfeledkeztem arról, hogy én mennyire is szeretem ezt csinálni. Gimnazista koromban ugyanis színjátszó szakkörös voltam, az egri Gárdonyi Géza Színházban is volt szerencsém játszani mint gyerekszínész. Ott énekelgettem. Meg néhány inkubátor-zenekarban próbálkoztam, de azok sosem voltak hosszú távúak. Végül valahogyan feledésbe merült a dolog, és megtartottam amolyan partitrükknek a barátoknak, amikor összeültünk beszélgetni. Aztán néhány évvel ezelőtt keresett meg Bali Ádám, az Andörkover énekese, gitárosa, hogy lenne-e kedvem csatlakozni az akkori formációjukhoz, a Hangover Bandhez. Igent mondtam, és szerintem az utóbbi éveim legjobb döntése volt, hogy rábólintottam a megkeresésre.

Ozsvár Dóra az egri érsekkerti zenepavilonban lépett fel nyáron az Andörkaver együttessel
Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Mely formációkban fordult meg eddig énekesi pályája során? Jelenleg milyen projektekben vesz részt, ezek az együttesek milyen stílusú zenét adnak elő?

– Ahogyan az előbb is említettem, sokszor csak úgy be-beszálltam ismerősök formációiba, de egyiket sem tudtam igazán a magaménak érezni. Éppen ezért az összes ilyen próbálkozás meglehetősen tiszavirág-életűnek bizonyult. Ám ez most már végre máshogyan alakul. A fiúkkal jelenleg két futó projektünk van; az egyik az elsősorban feldolgozásokkal foglalkozó Andörkaver, emellett egy saját dalokat gyártó formációnk is van, a neve Dora & the Fools, amellyel éppen az első lemezünket gyúrjuk. Még szeretnénk ebben az évben megjelentetni.

– Milyen stílusú zenéket szeret leginkább?

– Nagyon nehéz kérdés. Eléggé széles a kör, elvégre tényleg meghallgatok mindent. Azonban, ha azt nézzük, hogy kik azok az előadók, akiket a leginkább kedvelek, napi szinten hallgatok, akkor a magyar alternatív rockzenét emelném ki, mint a Hiperkarma, a Csaknekedkislány, a Galaxisok, a Carson Coma, a Kispál és a Borz. Szeretem a zúzósabb metálzenét, az egyszerű kis tinipopot, a komolyzenét, a hiphopot, rapet. Tényleg minden stílusban van olyan, ami megtalál engem.

– Mi a kedvenc dala és miért az? Melyiket szereti a legjobban énekelni, melyik az, amiben a hangját a legjobban tudja kamatoztatni?

– Kedvenc dalt választani soha nem egyszerű. Mert ahogyan a stílusban, úgy itt is eléggé sok minden határozza meg, hogy mit szeretek a legjobban. A kedv. Az aznapi hangulat és impulzusok. Nemhiába játsszuk a feldolgozásaink között a Proud Mary című számot Tina Turnertől. Évek óta énekelgettem, de valahogy csak az a fentebb említett partitrükk volt a barátok előtt. Aztán egy beszélgetős esténél csatlakozott hozzám és a barátnőimhez Bóta Tomi, azaz Pizzás basszusgitárosként, és akkor ő kitalálta, hogy márpedig ezt a számot nekem énekelnem kell közönség előtt is, mert ez neki nagyon tetszik. Jó döntés volt.

– Hogyan tudja összeegyeztetni a hétköznapok munkáját a próbákkal és a hangversenyekkel?

– Szerencsére még egész jól. A zenekar összes tagjának polgári állása van a muzsikálás mellett, ezért minden héten ki tudunk tűzni legalább egy olyan napot, ami majdnem mindenkinek jó. Hat- és héttagú zenekar vagyunk, s kétségtelen, hogy ennyi embert nem egyszerű egy helyre, egy időpontra összeszervezni, de azért nem is olyan lehetetlen. A koncertek pedig leginkább hétvégére esnek, ezért nincsen túlságosan nagy hatással a hétköznapi munkáinkra.

– Mennyi felkérésük szokott lenni, általában hol lépnek fel és milyen formában?

– Szerencsére keresnek bennünket. Egerben szoktunk természetesen a legtöbbször műsort adni, de volt már budapesti koncertünk is, illetve az Eger környéki településeken is megfordultunk már. Amíg nincsen készen a lemezünk, amire most nagyon készülünk, addig a saját számokkal nem állunk színpadra, de ami késik, nem múlik. Így mostanság az Andörkaverrel játszunk.

– Mik a tervei az elkövetkező évekre?

– Mindenképpen szeretnék fejlődni a dalszövegírásban. Olyan produktummal állni a közönség elé, ami megfogja őket és mond nekik valamit. Magukévá tudják tenni a dalainkból sugárzó életérzést. Várom már nagyon a lemezt, aminek egy szerencsés számához még videóklipet is készíthetünk majd.

Névjegy

Ozsvár Dóra

1990. október 21-én született Egerben.

Tanulmányok: a Gárdonyi Géza Gimnáziumban érettségizett

A diplomáját az Eszterházy Károly Egyetem angol szakán anglisztika szakirányon szerezte.

Pályája: énekelt egyebek között a Hangover Bandben, az Andörkaverben és a mostani új zenekarukban, a Dora & the Foolsban.

Elismerés: közönségdíj az utcazenészek idei egri versenyén

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában