Diákmunka

2021.08.18. 14:00

Így támogatják a diákmunkát vállaló fiatalokat Heves megyében

A koronavírus-járvány miatt némi bizonytalanság a diákmunkát vállalók és azokat foglalkoztatóknál is kialakult az utóbbi másfél évben. A nyárra úgy tűnik, helyreálltak a dolgok, hiszen a tanszünet alatti, az állam által támogatott munkavégzés igen népszerű.

Gidai Zsanett

A diákok éltek a támogatott lehetőséggel, ahol tehették

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A kormány idén kilencedik alkalommal indította el a Nyári diákmunka programot, amivel huszonötezer fiatal foglalkoztatásához járul hozzá országszerte.

– Heves megyében az eredetileg tervezett ötszáz diák helyett 841-en dolgozhatnak július-augusztusban támogatással. A nagy érdeklődés miatt kibővített program keretösszege 126 millió 775 ezer forint. – tudtuk meg a Heves Megyei Kormányhivataltól.

Kiemelték, a támogatott diákmunka hozzájárul a fiatalok munkatapasztalat-szerzéséhez, későbbi elhelyezkedéséhez, ugyanakkor a nyáron munkaerőhiánnyal küzdő munkáltatóknak is segítséget jelent.

A diákok éltek a támogatott lehetőséggel, ahol tehették
Illusztráció: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Elmondták, a fiatalok kéttípusú, önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diákmunkára jelentkezhettek. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak. Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének száz százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén dolgozók fizetésének 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

Jagodics Milán, a Hatvani Polgármesteri Hivatal kabinetfőnöke lapunk érdeklődésére elmondta, júliusban 878 ezer 850 forint támogatást kapott az önkormányzat a diákmunkások bérére, augusztusban várhatóan 1 millió 506 ezer 600 forint lesz ez az összeg. A szociális hozzájárulási adót az önkormányzat finanszírozza, ez havonta átlagosan 200 ezer forint. A hatvani kulturális intézményekben helyezkedtek el a diákok, hatórás jogviszonyban. Feladatuk tárlatvezetés, vagy a nyári napközis táborokban segítenek.

Változatos munkakörök

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér, illetve a garantált bérminimum. Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 ezer 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 ezer 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidő esetén arányosan csökken a támogatás. A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kellett kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től. A Heves Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, szűkebb hazánkban változatos munkakörökben foglalkoztatnak diákokat a munkaadók. Takarító, konyhai kisegítő, adminisztrátor és más, szakképzettséget nem igénylő pozícióból volt a legnagyobb a kínálat. Sok diák dolgozik pultosként, pincérként is. A program augusztus 31-én zárul.

Mint kiderült, a diákok körében népszerű, általában túljelentkezés van. A foglalkoztatási létszámot tekintve az önkormányzat a Heves Megyei Kormányhivatal útmutatása alapján számol. Idén nyáron júliusban hét, augusztusban tizenkét fiatal kezdte meg a munkát. Tavaly július 15-től kezdődött a program, ekkor tizenegyen vettek részt a programban, augusztusban viszont már teljes hónapban dolgozhattak a diákok, tizennyolc embert alkalmaztak.

Minden olyan lehetőséget jónak és hasznosnak tartunk, amellyel a fiatalokat segíthetjük. A diákokkal szívesen működünk együtt, igyekszünk, hogy a munka mellett olyan hasznos ismereteket szerezzenek, amelyet később hasznosítani tudnak, esetleg a pályaválasztásuknál is fontos lehet. Örömmel avatjuk be a tanulókat a város működésébe – fogalmazott Jagodics Milán.

A gyöngyösi önkormányzat tájékoztatása alapján idén nyáron huszonöt diákot foglalkoztat, 2,1 millió forintos támogatásból. Többféle lehetőséget biztosítottak a fiataloknak, mint aktarendezés, postázás, gondnoksági feladatok, közterületi járdák, útburkolati jelek ellenőrzése.

Idén az egri városvezetés nem élt a lehetőséggel, így ők nem foglalkoztattak diákokat a nyáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában