Nehéz időszak

2021.08.31. 17:30

Ilyen összegekkel támogatják Heves megyében az iskolakezdést

Ez az időszak az iskolakezdés miatt megterhelő anyagilag a családoknak. A kormány mellett eltérő mértékben, de az önkormányzatok segítenek.

Szabó István

Fotó: Shutterstock

A legalapvetőbb iskolai felszerelés, a tankönyv költsége alól az állam mentesíti a családokat, hiszen minden nappali tagozatos diák ingyen kapja azt. Az idei tanévtől a köznevelésben és a szakképzésben tanulóknak sem kell fizetni a könyvekért, melyek kiszállítása már elkezdődött.

Az önkormányzatoknál igényelhető beiskolázási támogatás, ennek fontos feltétele, hogy a diák lakcíme azon a településen legyen, ahol a pénzt kéri, és életvitelszerűen lakjon ott. Az egyes községek megoldásai az anyagi lehetőségek és a helyi támogatási rendszer függvényében vegyes képet mutatnak. Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere szerint az önkormányzati koncepción múlik, hogy az iskolakezdéskor egy település mekkora összeget adhat.

Széles a támogatások palettája

A közoktatásban a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetésére a kérelmet írásban kell benyújtani az azt biztosító intézménynél – olvasható a Fiatal Családosok Klubjának tájékoztatójában.

A bölcsődékben, óvodákban ezzel azok élhetnek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak, vagy ők maguk, illetve testvérük tartósan beteg, fogyatékos. Jogosult az is, akit nevelésbe vettek, továbbá az, aki nagycsaládban él, vagy ahol a háztartásban az egy főre eső jövedelem nem éri el a minimálbér 130 százalékát.

A munkáltató is támogathatja az iskolakezdést, akár mindkét szülőnek, ugyanazon a munkahelyen. Ehhez az illető családi pótlékra jogosult kell legyen.

Az összeg gyermekenként legfeljebb a minimálbér harminc százaléka lehet.

– Lehet olyan megoldás, hogy az állami támogatásból származó, csak szociális segélyekre felhasználható keretet a település erre a célra fizeti ki. Ezt a formát jogilag aggályosnak tartom, mert ilyenkor bárki kaphat segítséget, pedig a szociális segélykeret nem erre van elkülönítve. Fontos a tanévkezdés, de az év nemcsak ebből áll. Sok család él olyan körülmények között, hogy egy váratlan betegség, haláleset anyagilag megoldhatatlan feladat elé állítja. Ezért mi egy adott családot krízishelyzetben akár évente több alkalommal is támogatunk öttől 15 ezer forintig. A képviselő-testület tájékoztatja a szociális bizottságot a felhasználható keretről, s ennek alapján születik döntés a már beadott kérelmekről. A közösségi médiában sokan szeretik a feszültséget szítani ilyenkor, egyes települések több tízezres támogatásaikról hírt adva.

Ezek általában álhírek, de sokan elhiszik. A mi lehetőségeink ezt nem engedik, de sokaknak fogunk szerényebb összeggel segíteni.

A híresztelt magas összegeket azért sem tartom szerencsésnek, mert a támogatandók között akadhat, aki nem tanszervásárlásra költené a túl sok pénz egy részét – összegezte Balázs Zoltán.

Gyöngyöstarjánban már döntöttek, tízezer forinttal segítenek gyermekenként. Berta Henrietta, a polgármesteri hivatal szociális ügyintézője elmondta, nem határozták meg, hogy ezt milyen iskolai felszerelésre költhetik a családok.

– A pénzt szeptemberben, utólag adjuk, mert iskolalátogatási igazolást kérünk a kifizetéshez. A támogatás vonatkozik az általános és a középiskolában, illetve 25 éves korig a felsőoktatásban tanuló helyi fiatalokra, de csak nappali tagozaton – mondta Berta Henrietta.

Pálosvörösmarton és Gyöngyöshalászon is tíz-tízezer forint a támogatás. Vámosgyörkön még nem született döntés. Gedei Zoltán polgármester közölte, szeptember 15-ig érkeznek be az iparűzési adók, azok mértéke lesz a meghatározó.

Nagyúton is az ősz első hónapja a vízválasztó.

– A szándék megvan bennünk a támogatásra, de helyi iparűzésiadó-bevétel hiányában nem egyszerű a helyzetünk – közölte Tóth Géza polgármester.

Ajánlóképünk illusztráció, fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában