elismerés

2021.08.04. 20:00

Nyitott és fiatal marad, aki gyerekekkel dolgozik – vallja a kitüntetett gyöngyösi pedagógus

Molnár Tamás, a Berze Nagy János Gimnázium biológia-kémia-környezetvédelem szakos tanára a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa kitüntetést kapta idén a tanulók fejlődéséért hosszú időn át végzett kiemelkedő munkájáért.

Szabó István

2021 08 01 Molnár Tamás - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Molnár Tamás családjában nem volt pedagógus, de már általános iskolás évei alatt tudta, hogy nagy kedvencét, a biológiát szeretné tanítani. Az egyetem elvégzése után tíz évig a hatvani gimnázium tanára volt, de egyre húzta haza a szíve szülővárosába, Gyöngyösre, és a Berzéből is folyamatosan csábították. A gyöngyösi gimnáziumban már harmincegy éve tanít.

– Sosem csalódtam a pedagóguspályában. Lehet panaszkodni, hogy nincs kellően elismerve a szakma, hogy nem optimálisak a feltételrendszerek, de a gyerekekkel dolgozni jó dolog. Közöttük mindig nyitott és fiatal marad az ember. Sosem úgy fogtam fel a munkámat, hogy minden tanévben ugyanaz ismétlődik, hanem az adott élményt, hogy mindig más tanulók, más reakciókkal hallgatnak, s ettől vált napi újdonsággá a tananyag. Nekem ez bejött – vallotta Molnár Tamás.

A gyöngyösi tanár szerencsés embernek mondja magát, mert jókor jó helyre került a Berzében.

– Jókor jöhettem olyan kollégák közé, akik hasonló dolgokkal szerettek foglalkozni, mint én. Szívesen mozgattuk a gyerekeket hétvégén, szünidőben. A túrák, a kerékpáros, gyalogos, vagy evezős vándortáborok rendszeressé tételében partnerek voltak a tanárok, igazi közösséggé kovácsolódtunk. Jó helynek pedig azért mondható a Berze, mert a gyöngyösi járás egyetlen gimnáziuma, így nem szakosodhat. Egyaránt segítjük a humán és a reál beállítottságú, a művészet vagy a sport iránt érdeklődő tanulókat. Ez jót tesz a diákok mellett a pedagógusoknak is, mert aki akar, az dolgozhat. Az iskolának is hasznára válik, hogy széles a paletta, hosszú évek óta a száz legjobb középiskola között vagyunk az országban – sorolta Molnár Tamás.

Molnár Tamás szerencsésnek vallja magát, jókor került jó helyre
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A tanár számára némi hiányérzetet csupán az jelent, hogy a környezetvédelem nem önálló tantárgy. Mint mondta, egy ideig heti egy órában a technikán belül választható tárgy volt, de ma már elsősorban a földrajzba, a biológiába és a kémiába beépített elem ez, de a természetünk óvására fogékony nyelv- és matematikatanár is sokat tehet.

– A gimnazisták között azt látom, már beleszülettek abba a felismerésbe, hogy a jövőben egy klímaváltozás terhelte, túlnépesedéssel, víz- és ásványi nyersanyaghiánnyal küzdő világban kell élni. Talán jobb lenne, ha felkészített tanárok foglalkoznának velük ezekkel a problémákkal – vélekedett a pedagógus.

Molnár Tamás lételeme a mozgás, a sport. Egyik nagy szenvedélye a magashegyi túrázás akár gimnáziumi, akár baráti szervezésben. Szakmai indíttatás is vezérli ebben, a botanika megszerettetése a diákokkal. Két egykori tanítványa is ezt a hivatást választotta, akik egykor elkísérték a hegyek közé. Az Alpok, a Pireneusok, a Dolomitok és a Kárpátok bejárásán túl hosszú éveken át szervezett túraversenyeket. Mint mondta, ezek egyfajta ötvözetei voltak a tájfutásnak és a közösségi kirándulásoknak, ahol nemcsak a szintidő számított, de rejtett feladatokat is meg kellett találni és megoldani.

– Még egy évem van a pályán, nem valószínű, hogy folytatom. Esetleg az emelt szintű érettségire készülő csoportjaimat viszem még végig. A munkámat szeretem, de egy kicsit kötetlenebb életre vágyom, például visszatérni a botanikához. Ahhoz a május-június a két legjobb hónap, az iskolában viszont azok a legleterheltebbek. Szeretnék többet foglalkozni új hobbimmal, a díszkertészettel, és még többet kerékpározni. Legfőképpen pedig, minden pillanatát kiélvezni az unokámmal való együttlétnek. Most ötéves, ez a nagypapák korszaka a gyerekeknél – összegezte Molnár Tamás.

Névjegy

Molnár Tamás

Született: Gyöngyös, 1957.

Tanulmányok: Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös, 1975., Kossuth Lajos Tudományegyetem, Debrecen, biológia-kémia szak, 1980. Eszterházy Károly Főiskola, Eger, környezetvédelem szak, 1995.

Munkahelyek: Bajza József Gimnázium, Hatvan, 1980–1990., Berze Nagy János Gimnázium, 1990–, igazgató-helyettes 1997–2017.

Tisztsége: A gyöngyösi Hanák Kolos Turistaegyesület elnöke

Család: házas, egy felnőtt fiú édesapja, egy ötéves kislány nagypapája

Hobbi: sport, természetjárás, túrázás, kertészet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában