visonta

2021.08.12. 20:00

Pár éven belül átalakul a Mátrai Erőmű – A fejlesztési tervekről egyeztetnek

Június végén itthon elfogadták, most az uniós bizottság véleményezi a szénerőmű utáni korszak átalakítási terveit.

Tóth Balázs

A változások a Mátrai Erőmű térségének településeit is érintik

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A közelmúltban a kormány határozatot fogadott el a szénrégiókra kidolgozott programokkal kapcsolatban. Mint ismert, 2025-ig átalakul a Mátrai Erőmű, kivezetik a lignit alapú energiatermelést, s ez több ezer munkahelyet, illetve Visonta és Bükkábrány gazdaságának, társadalmának szerkezetét is érinti. A gazdaság átalakításához európai uniós támogatást vehet igénybe Magyarország, több más uniós tagállammal együtt. Az összes szénrégióra nézve 17,5 milliárd eurót irányoztak elő.

A június 30-án elfogadott határozat szerint a kormány a klímasemlegesség, valamint a 2030-as klímacélok elérését szolgáló beavatkozások elemeként, az igazságos átmenet érdekében, valamint az Európai Unió által nyújtott Igazságos Átmenet Alap forrásai lehívásának elősegítése céljából elfogadta a Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyékre vonatkozó Területi Igazságos Átmenet Terveket. Ennek felelőse az innovációért és technológiáért felelős miniszter, akinek egyrészt a tervet a KEHOP Plusz operatív program mellékleteként be kellett nyújtania az Európai Unió Bizottságához, másrészt egyeztetnie kell a többi miniszterrel, a végrehajtásról, s érvényre kell juttatnia az abban foglaltakat a stratégiai tervezésben, szakpolitikai irányvonalakban.

A változások a Mátrai Erőmű térségének településeit is érintik
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy mi áll a kormány által elfogadott tervben Heves megyére vonatkozóan. Mint írták, az Igazságos Átmenet Alap célja a klímasemleges átmenet negatív szociális-gazdasági hatásainak enyhítése a 2021–2027-es költségvetési időszakban.

Nagyobb támogatási intenzitás

A kormány egy másik határozatot is elfogadott, amely a regionális állami támogatásokról szól. Statisztikai régiónként meghatározták a regionális állami támogatások mértékét. Ez a terv szerint nagyvállalatok esetén Észak-Magyarország, Észak- és Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Pest régióban legfeljebb ötven százalék, a Közép- és Nyugat-Dunántúlon pedig maximum harminc százalék lehet. Az úgynevezett támogatási intenzitás kisvállalkozások esetén húsz, középvállalkozások esetén tíz százalékponttal növelhető.

Az Igazságos Átmenet Alapból támogatható térségekben, így Hevesben, Baranyában, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében bármilyen állami forrásból nyújtott segítség esetén a támogatási intenzitás további tíz százalékponttal növelhető.

Az Európai Bizottság korábban Heves és Baranya megyéket jelölte ki támogatandó területekként. Mivel a Mátrai Erőmű bükkábrányi lignitbányájának szerepe, az energiaintenzív iparágak jelenléte és a lakossági széntüzelés elterjedtsége indokolttá teszi a megye részesedését az alapból, Magyarország kezdeményezte a kiterjesztését Borsodra. Az ITM és a bizottság közötti sikeres egyeztetéseknek köszönhetően Borsod-Abaúj-Zemplén megye is részesülhet a program nemzeti szinten összesen 103 milliárd forint támogatásából. Ez az összeg egyebek között munkahelyteremtésre és -megtartásra, zöldgazdasági diverzifikációra, a lakossági széntüzelés környezetkímélő átalakítására, a bányaterületek alternatív utóhasznosítására, zöld közösségi közlekedésfejlesztésre is fordítható a három megyében. A kormány a Területi Igazságos Átmenet Terveket a KEHOP Plusz keretében megküldte előzetes ellenőrzésre az Európai Bizottsághoz, így azok tartalma jelenleg még egyeztetés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában