élő

2021.08.10. 16:09

Rendkívüli közgyűlés Egerben: felújítják a Bitskey uszoda tetejét

Két előterjesztést tárgyalt kedden rendkívüli ülésen az egri önkormányzat közgyűlése.

HEOL

2021.08.10 - Mirkóczki Ádám, Eger Megyei Jogú Város polgármestere - Rendkívüli közgyűlés Egerben - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

17.25

A rendkívüli közgyűlés véget ért, a közvetítést befejeztük.

17.18

- A Fidesznek nem kell 1,3 milliárd forint, mert tartózkodtak – mondta Mirkóczki Ádám.

- Ne vezesse félre a nyilvánosságot ilyen kijelentésekkel – válaszolta Kovács Cs. Tamás.

- Lényegében megerősítjük a korábbi döntést, hogy átadjuk a vízilabda klub számára az önerőt, akik a TAO-forrásból felújítják a Bitskey Aladár Uszoda tetejét – mondta a polgármester a második napirendi pontról.

- Itt volt az ideje a tetőfelújításnak, remélem, hogy a forrás elegendő lesz ehhez. A tető be is ázik, és balesetveszélyes – mondta Mirkóczki Zita, aki arról is beszélt, hogy valami vagy valaki éppen a héten csúszott meg. Majd gyorsan félbe hagyta a mondatot, és arról kezdett el beszélni, hogy nem is annyira balesetveszélyes a tető.

Ezt követően 14 igennel támogatták az előterjesztést.

17.08

Minczér Gábor kifejezte, hogy nem érti a Fidesz-KDNP frakció hozzáállását, hiszen egy fideszes államtitkár levele a garancia.

- Szeretném, ha Minczér Gábor majd akkor is fideszes kormányként hivatkozna a forrásra, amikor megvalósulnak a beruházások – fogalmazott Kovács. Cs. Tamás és felolvasta Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár levelének egy részletét.

Mirkóczki Ádám polgármester kikapcsoltatta a képviselő mikrofonját, mert az nem tett ügyrendi javaslatot de ehhez kért szót.

11 igen, 0 nem 3 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést.

17.00

Császár Zoltán véleménye szerint a napirendi ponton ilyen hosszasan vitatkozni – miközben mindannyiuknak az a célja, hogy a pénz ne vesszen el – értelmetlen.

- Ha valami nem megy, nem lehet megvalósítani, és nem Eger az egyetlen, aki ilyen helyzetben van, akkor miért ne lehetne mást csinálni belőle – kérdezte.

Bódi Zsolt szerint mindannyian ugyanarról beszélnek. A kérése, hogy vegyék bele az előterjesztésbe, hogy a visszahulló támogatást a TOP-projektekre költik.

Mirkóczki Ádám szerint semmi értelme ezt beleírni, hiszen államtitkári írásos garancia van, és nem költhetik más beruházásra mint TOP-projektre.

Földvári Győző kifejtette, hogy mivel teljes támogatottsággal nem megvalósítható a projekt és a befektetés csak nagyon hosszú távon térülne meg, helyes döntés az elállás. Szerinte sincs értelme annak, hogy belefoglalják a határozatba a felhasználás módját.

Komlósi Csaba elmondta, hogy a hatvan százalékos finanszírozottság is értékes lenne, ha a városnak lenne pénze az önerőre.

Dr. Pócs Alfréd szerint a projekt soha nem térült volna meg.

Lombeczki Gábor szerint az előterjesztés akkor sem elég konkrét.

- TOP-forrás csak TOP-pályázatra költhető. Önök szerint én kockáztatnám azt az egymilliárd forintot? A határozat nem tartalmazhat mást, mint hogy elállunk – válaszolt Mirkóczki Ádám.

16.42

Minczér Gábor alpolgármester jelezte, hogy erről már korábban is volt szó közgyűlésen.

Mirkóczki Zita elmondta, hogy az ülést megelőzően már a bizottsági ülésen is olvastak tájékoztatót és szóba került, hogy valamilyen biztosítékra szükség van. Még ha nem is fixálják, hogy mely projektekre csoportosítanak át.

Mirkóczki Ádám jelezte, hogy a felsorolt projektek majdnem az összes TOP-pályázatot lefedik.

16.39

Kovács Cs. Tamás újfent kiemelte, hogy az anyag nem tartalmazza a garanciát arra, hogy a felújításokra felhasználhatják az egymilliárd háromszázmillió forintot. Szeretné, ha ez írásban is látható lenne valahol, hiszen a polgármester azt említette, hogy levélben is garantálta neki a pénzügyminisztérium.

Mirkóczki Ádám elmondta, hogy azért nem, mert a projektekről és az átcsoportosításról még külön dönteni fog a közgyűlés.

16.34

Kovács Cs. Tamás jelezte, hogy ugyanarról érdeklődne, amiről Berecz Mátyás. Jelezte, hogy nem támogatja jó szívvel az előterjesztést melyet csak tegnap kaptak meg, ugyanis abban nincs írásos garancia arra, hogy a felsorolt projektek megvalósulnak a pénzből.

- A pályázat kiírása és annak feltételei nem voltak összhangban a villamosenergia jogszabállyal. Ezek nem kerültek összhangba. Végül az összes megyei jogú város elállt a projekttől. A tervezés összegét kénytelenek vagyunk visszafizetni – válaszolta Mirkóczki Ádám.

- Hiába foglalkoztunk már tavaly a témával, egyértelművé tették, hogy csak a hatvan százalékos finanszírozottság valósulhat meg, ez a városnak ötszázmillió forintba kerülne. A Magyar Államkincstár kérte, hogy minél hamarabb, akár rendkívüli ülésen is tűzzük napirendre – tette hozzá.

Kiemelte, megérti, hogy a Habis László vezette önkormányzat miért nem mert lépni, hiszen akkor úgy kellene leállítani a projektet, hogy már sokkal nagyobb összeget elköltöttek belőle.

16.30

Berecz Mátyás arról érdeklődött, hogy a fentiek azt jelentik-e , hogy rosszul volt kiírva a pályázat, vagy rosszul lett beadva a pályázat. És hogy mi lesz a több mint nyolcvanmillió forinttal, amiből a terveztetés megvalósult.

Komlósi Csaba azt kérdezte, hogy miért kell a témát rendkívüli ülésen tárgyalni. Kiemelte, hogy szerinte nagyon fontos a napelempark és érdeklődött, hogy tettek-e lépéseket abba az irányba, hogy más konstrukcióban megvalósuljon.

16.22

Az ülésen nem vesz részt Orojás Sándor, Orosz Lászlóné, dr. Pápai Ákos és Juhász Ádám. A napirendet elfogadta a közgyűlés. Az első napirendi pontról a polgármester elmondta, hogy az gyakorlatilag a pályázati pénz megmentésére irányul.

- Ez a javaslat hosszú hosszú egyeztetés után a pénzügyminisztériummal és a MÁK-kal tulajdonképpen a pénz megmentéséről szól. A projekt még az előző ciklus alatt kezdődött, valószínűleg azért nem történt egy kapavágás sem, mert semelyik minisztérium nem tudta garantálni a száz százalékos finanszírozást – részletezte Mirkóczki Ádám.

16.00

Az első napirendi pont szerint a város eláll attól a TOP-projekttől amelynek keretében napelemparkot hoztak volna létre a Felsővárosban. A költségcsökkentésre irányuló beruházás ugyanis szigorú műszaki feltételekhez kötött, abból nem származhat haszna az önkormányzatnak. Az előterjesztés szövege szerint hosszas egyeztetések után sem lehetséges – hasonlóan a megyei jogú városok többségéhez – a fentieknek megfelelő és támogató által elfogadható szerződéses konstrukció kialakítása, ugyanis a megtermelt villamosenergia elosztó hálózatba juttatása miatt több ponton is értékesítéssel egy tekintet alá eső jogügylet valósul meg, és emiatt sérül a támogatási konstrukció.

A második előterjesztés szintén nem várhatott az augusztus végi ülésig, ugyanis a Modern Városok Program (MVP) keretében Egerben megvalósuló „Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont” projektben résztvevő Bitskey Aladár uszoda tetőzetének állapota az elmúlt években jelentősen leromlott. A Miniszterelnökség Települési Fejlesztések Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkársága az uszoda tetőszerkezetének fejújítási munkáinak haladéktalan megkezdését támogatja, s Mirkóczki Ádám előterjesztő ennek elfogadását kéri a közgyűléstől.

Az Egri Vízilabda Klub egyébként TAO pályázatot nyújtott be a műszaki problémák megoldására, amelyhez a szükséges 30%-os önerőt (86.800.000 forint) Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja az MVP projekt terhére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában