Palóc Párnafesztivál

2021.08.28. 18:17

Színpompás fesztivállal búcsúztak a nyártól Mátraderecskén

Az ünnepélyes megnyitón Forgó Gábor polgármester köszöntötte a vendégeket, és adta át Díszpolgári Címet Michael Leiernek, a Leier Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának.

B. K.

Leier

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Élő hagyományok, nyárbúcsúztató színkavalkád, ínycsiklandó ételek, remek koncertek. Ezek jellemezték a 14. alkalommal megrendezett, három napon át tartó Párnafesztivált.

A helyiek legvonzóbb rendezvényén idén is ezrek fordultak meg.

Pénteken délután nyílt meg az Elődeink nyomában című kiállítás a Népművészeti Házban. A vidám hangulatról Szabó Balázs Bandája gondoskodott.

Szombaton a Népművészeti Házban a kézművesség fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők, a Mofettában népművészeti kiállítás várta a vendégeket, miközben az iskola udvarán szabad tűzön készültek az ebédre kínált bográcsos étkek.

Délután indult a szokásos, színpompás felvonulás a palóc motívumokkal díszített, jellegzetes palóc párnákkal. Színpadra léptek a helyi és a környék hagyományőrző csoportjai.

Az ünnepélyes megnyitón Forgó Gábor polgármester köszöntötte a vendégeket, és adta át Díszpolgári Címet Michael Leiernek, a Leier Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának.

Köszöntőjében hangsúlyozta, 1994-ben az addig is sok helyi és környékbeli családnak munkát és biztos megélhetést adó téglagyár új tulajdonos kezébe került, Michael Leier-ébe. A gyár vezetősége lecserélődött, a veszélyes épületeket elbontották, a régieket felújították, az elavult gépeket, technológiákat újabbakra, modernebbekre cserélték. Az üzem kapacitását a fejlesztéseknek köszönhetően bővítették, így még több embernek tudott a cég munkát biztosítani. A befizetett adónak és az ezen felüli támogatásoknak, valamint egyéb kedvezményeknek köszönhetően Mátraderecske költségvetése erős alapokon nyugszik és így hosszú távon előre tervezhetőek a település beruházásai és fejlesztései – fogalmazott a község vezetője, aki ezt követően átadta a díszpolgári címet és az ezzel járó oklevelet.

Idén Michael Leier vehette át a díszpolgári címet Forgó Gábortól, Mátraderecske polgármesterétől. Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A hazánkban több mint harminc éve sikeresen működő cég vezetőjét korábban Magyarország kormánya is díjazta: 2002-ben Michael Leiert a Érdemrend Lovagkeresztjével, 2013-ban a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntették ki. Mára a Leier Hungária Kft. a magyar kormány stratégiai partnere.

 

Jelenleg hét országban negyven telephellyel rendelkezik, közel 2200 dolgozónak, ebből Magyarországon 1200 embernek biztosítanak munkahelyeket a Leier vállalkozások. Az elmúlt években Magyarországon a Leier az építőipar piacvezetője és egyben a legnagyobb építőanyag gyártója lett.

Hazánkban 1985-ben az állammal közösen indított vállalkozást Gönyűn, ahol egy zöldmezős betonüzemet építettek. A Leier cégcsoport ettől az időponttól számolja magyarországi fennállását. A gönyűi üzemet további gyáregységek követték – Pécsett, Jánossomorján, Mátraderecskén, Kiskunlacházán, Hajdúszoboszlón, Devecseren, Jánosházán, 2011 óta Győrben is.

A cím átvételét követően a falu új díszpolgára bejelentette, tiz millió forint értékű építő anyagot ajánl fel a településnek.

Az este Demjén Ferenc koncertjével ér véget. Vasárnap ünnepi szentmisével zárult a program a helyi katolikus templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában