Kiállítás

2021.08.17. 15:50

Veterán tengerészek találkoztak Makláron

Sumi Ágnes önkormány­zati képviselő büszkeségének adott hangot, hogy a páratlan kincsekkel, titkokkal és értékekkel rendelkező múzeum tovább öregbíti Maklár ­hírnevét a világban.

B. K.

Rácz Zoltán (balról), Dobozi Gábor és Bauer József

Fotó: Beküldött

Balázs László fedélzetmester húzta fel a Vörösmarty tengerjáró zászlaját az árbócrúdra a hétvégén Makláron, a Dobó utcai Tengerész Múzeumban. Immár negyedik alkalommal szervezték meg ugyanis a Magyar Tengerészek Egyesületével (MATE) közösen a Veterán Tengerész Találkozót – tájékoztatta lapunkat Fűrész János.

A múzeum alapítója, Dobozi Gábor első osztályú tengerész üzemvezető köszöntötte a közel százötven megjelentet. Kiemelte, hogy a múzeumpark az elmúlt időszakban további kiállítóhelyekkel gazdagodott. Berendezték a kiállítótornyot, fogadópavilon épült, elkészült a navigációs pont, tovább gazdagodott a gyűjteményük.

Sumi Ágnes önkormány­zati képviselő büszkeségének adott hangot, hogy a páratlan kincsekkel, titkokkal és értékekkel rendelkező múzeum tovább öregbíti Maklár ­hírnevét a világban. A MATE elnöke, Rácz Zoltán első osztályú gépüzemvezető visszaemlékezett a korábbi találkozók hangulatára, s méltatta a múzeum jelentőségét a hajózási emlékek, tárgyak, relikviák megőrzésében és a kiszolgált bajtársak összefogásában.

Rácz Zoltán (balról), Dobozi Gábor és Bauer József Fotó: Beküldött

Bauer József tengerészkapitány elmondta a Tengerész imát, s a múzeum és a MATE képviselői megkoszorúzták az Ismeretlen tengerész szobrát, emlékezve a tengereken, óceánokon odaveszett hajózókra. Az ebédet is igazi tengerész pincér, Pálinkás József szolgálta fel.

Délután bemutatták a kiállítóhelyek új relikviáit, este pedig tábortűznél emlékeztek a közelmúltban elhunyt bajtársaikra. A Magyar Tengerészek Bajtársi Egyesülete 1989-ben alakult újjá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában