mátrai turizmus emléknapja

2021.09.25. 20:00

A Dél-Mátra tájait utazták be a turisták, de nem is akárhogy – Fotók

Az eseménydús napot borkóstoló zárta, délutántól késő estig szólt a zene, nem maradtak el a finom falatok sem.

Szabó István

2021 09 A Mátrai turizmus napján retró Ikaruszos kirándulás Kápolnai Ágnessel és Demencs Norbival a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület szervezésében - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szombaton újra útra keltek a Mátrai turizmus napján részt vevők, hogy idén a Dél-Mátrát járják be. A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület által szervezett eseményről Kápolnai Nagy Ágnes elnök elmondta, a járvány miatti két év kihagyás után most ötvözték a napot a tíz éven át sikerrel futó múzeumi sorozatukkal.

Ennek eredményeként több útvonalon utazva mutatták be a környék szépségeit, hagyományait, gasztronómiai különlegességeit. Összesen kilenc település kincsei szerepeltek a kínálatban, több olyan is, amelyek egyébként nincsenek nyitva a látogatók előtt. Ismét szállított turistákat az Ikarus 55 retro busz is.

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Visontán Dotto kisvonatos falunézés, veterán autók találkozója, orgonakoncert, Detken helyi gasztronómiai különlegességek várták az érdeklődőket, Markazon a Kincsek házában a vadászati kiállítást nézték meg. Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Aldebrő és Tarnaszentmária is szerepelt a választható útvonalakon, s Gyöngyös egyedülálló egyházi értékeinek megtekintése sem maradt ki a sorból.

A program Abasáron fejeződött be, már előzetesen nagy érdeklődés kísérte Aba Sámuel monostora ásatásának megtekintését.

Az eseménydús napot borkóstoló zárta, délutántól késő estig szólt a zene, nem maradtak el a finom falatok sem. Kápolnai Nagy Ágnes közölte, a több mint százharminc éves mátrai turizmus mútja előtt tisztelegve választották idén a szeptemberi dátumot az esemény megrendezésére, mert így a Turizmus világnapjához legközelebbi hétvégén kerülhetett rá sor.

– Ebből az alkalomból Hanák Kolos emléke előtt is tisztelgünk, aki az első útikalauzt írta a Mátráról, s az első turisztikai egyesületet alapította meg itt 1887 májusában. Egyesületünk négy éve indította útjára a programot. A nem várt siker nyomán évről évre Mátraszentimrén vártuk a vendégeket. Reméljük, idei, kibővített programunkkal sok új rajongót szereztünk szűkebb hazánknak – összegzett Kápolnai Nagy Ágnes.

A turizmus régmúlt évtizedeit segítette felidézni az Ikarus 55 retro autóbusz
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában