fűtés

2021.09.25. 15:30

A megyei szakemberek szerint így érdemes készülni a fűtési szezonra

A jogszabály szerint szeptember 15-én elkezdődött a fűtési időszak. Amikor a lakás fűtési rendszerének ellenőrzését a hideg előtti utolsó napokra hagyjuk, könnyen érhet csalódás bennünket.

Szabó István

20210713 Eger Illusztráció Klímaszerelés a kánikulában Fotó: Berán Dániel BD Heves Megyei Hírlap HMH

Fotó: Berán Dániel

Ha hajlamosak vagyunk a műszaki problémák orvoslását őszre odázni, már nem biztos, hogy azonnal szakembert találunk. A javításokat nyáron célszerű elvégeztetni, hangsúlyozta Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. Mint mondta, gyors beavatkozásra szeptembertől már nincs sok esély, a szakemberek annyira leterheltek. Portálunk érdeklődését több megyénkbeli vállalkozó is azzal hárította el, hogy ki sem lát a munkából.

Versits Tamás szerint a koronavírus-járvány is ront a helyzeten. – A pandémiával kapcsolatos piaci állapot az alapanyaghiány, egyes beszállítók nem tudják teljesíteni kötelezettségeiket – hangsúlyozta. – A szállítási problémák odáig fajulhatnak, hogy bizonyos termékek nem szerezhetők be azonnal. Közben az acél és az abból készülő termékek árai ötven százalékkal emelkedtek. A munkaerőhiány is óriási problémája a szektornak. Jó és megbízható szerelő kevés van, sokuk hosszú időre előre betáblázott.

A 2008-as világgazdasági válság után kezdett újra emelkedni a lakosság körében a gáznál akkor olcsóbb szén- és fatüzelés aránya. Mára, a piac törvényszerűségei alapján, a szén és a tűzifa ára utolérte a gázét. Ezt a tényt erősítette meg Kovács Károly poroszlói Tüzép-tulajdonos.

– Három éve folyamatosan csökken a szilárd tüzelőanyagok forgalma, nálunk a lignit eladása az ötödére esett vissza. Láthatóan sokan visszatértek a gázfűtéshez – állapította meg.

Egyre közismertebb megyénkben is az inverteres klímával való környezetbarát fűtés Fotó: Heves Megyei Hírlap

A kompolti Tarnai Lajos gázszerelő szerint azonban az új gázbekötések száma elenyésző, mert a fűtés kiépítése a lakásban nem olcsó beruházás.

– A konvektoros megoldás már hónapokkal ezelőtt három-négyszázezer forint körül mozgott, a központi fűtés pedig ennek a többszöröse. A kondenzációs kazán üzembe helyezésének költsége tavasszal megközelítette a másfél millió forintot is – fogalmazott Tarnai Lajos.

Aki fával tüzel, annak csalókkal is kell számolnia!

Azt mondják a régi és a mai bölcsek egyaránt, hogy a fa a szegények tüzelője, pedig napjainkban bizony már szép summát kérnek érte. Ezért különösen csábítóak azok a hirdetések, amelyek a piaci árnál jóval olcsóbban kínálnak portékát. Az átverések lehetősége a fa keménységét, nedvességtartalmát, a térfogatának számítási módjait tekintve igen bőséges. Kovács Károly arra figyelmeztet, hogy az így eladásra kínált tűzifa lopott is lehet. Aki megveszi, orgazdaságba keveredik.

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, ahová ügyfélkapus azonosítás után, csak a faanyag-terméklánc­felügyeleti nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni. A Tüzép-tulajdonos szerint a szén esetében nagyobb a biztonság, Visontán és Bükkábrányban is csak hivatalos kereskedőket szolgálnak ki.

A gázfűtés kiépítéséhez ma sokféle támogatás igénybe vehető. Versits Tamás szerint is a pénznél sokkal nagyobb probléma, ha valakinek a leghidegebb tél közepén romlik el a fűtése, s ennek elhárítása rengeteg időt vehet igénybe.

Egyre közismertebb módszer az otthonunk melegítésére a fűtésre optimalizált inverteres klímaberendezések használata. Barta László, az egri Klíma-Frigo Kft. vezetője kiemelte, hogy közel ötven százalék kedvezménnyel igényelhető hozzá az áramszolgáltatás, így hamar megtérül a beruházás költsége. Azt azonban hozzátette, hogy ezek a készülékek többnyire a Távol-Keletről érkeznek, a konténerek szállítása bizony hónapok óta akadozik.

– A berendezés megrendelése előtt érdemes villanyszerelővel megvizsgáltatni a hálózatot, kiderítendő, hogy az elbírja-e a terhelést. A régi épületekben vezetékcserére is szükség lehet. Mégis megéri ezzel fűteni, mert kis fogyasztású inverteres klímák kaphatók. S nem fenyeget a szén-monoxid-mérgezés, nincs közvetlen légszennyezés, s a nyári hűtést is megoldottuk ugyanazzal a beruházással – összegezte Barta László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában