a zene szeretete

2021.09.15. 16:26

A zenetanulás segíti a felzárkóztatásban a hátrányos helyzetű gyermekeket

Az elmúlt egy évben több mint háromezer hátrányos helyzetű gyermek vett részt a Szimfónia Program – Mindenki szívében van egy dallam címmel útnak indított kezdeményezésben.

M. H.

A közösségi zenetanulást szorgalmazó programot a belügyminisztérium ötszáz millió forinttal támogatta. Szerdán a projektben Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből részt vevő fiatalok adtak közös koncertet Novák Péter előadóművész közreműködésével Tarnazsadányban. A stílszerű záróeseményen részt vett a kezdeményezést elindító és finanszírozó belügyminisztérium képviseletében Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

– A szervezetenként elnyerhető egymillió forintos összeg feléből a diákok számára hangszert vásároltak, a másik feléből pedig az oktatásukat finanszírozták. A projektben olyan oktatók vettek részt, akik megfelelően tudnak beszélni a gyerekek nyelvén illetve át tudják adni a zenei tudásukat. Ezen kívül e programot egyedülálló módon szociális segítő is kísérhette – mondta.

Andó Pál, az Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság igazgatója hozzátette, a társadalmi felzárkóztatás fontos része a zenetanulás is. Zömében roma származású gyerekeknek szólt, azt mondta nekik, szeressék és tanulják tovább a zenélést. Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője szerint, mindannyiuknak szükség van sikerekre.

– Ezek a fiatalok a zenében találták meg a siker kulcsát, s látható, mennyire fontos ez a program, ez az ügy – hangsúlyozta. A köszöntők után jó hangulatú koncertet hallgathattak meg a résztvevők.

A diákok több művet is előadtak, önfeledten zenéltek Fotó: Berán Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában