Tanévnyitó fórum

2021.09.25. 12:43

Drasztikus lépések kellenek! – A pedagógusok helyzetéről tanácskoztak Egerben

A nemzeti alaptanterv a szakszervezeti vezető szerint túlszabályozott, s nem hagy mozgásteret az oktatóknak. Az esélyegyenlőség terén látszatmegoldások vannak.

S. S.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Heves Megyei Szervezete tanévnyitó fórumot tartott csütörtökön az EKMK Bartakovics Béla Közösségi Házban. Elnökük, Balogh Éva elmondta, minden évben országos tanácskozással nyitnak, ezt követően pedig megyei évindító fórumokkal folytatják.

Az eseményen Totyik Tamás, a PSZ országos alelnöke a közoktatás helyzetéről, a tanárhiányról, a kezdő pedagógusok keveselt béréről, a szervezet követeléseiről beszélt. Szavai szerint a közoktatás hármas válságban van, közülük a finanszírozásiba beletartozik a pedagógusok keresete és az, hogy az iskolák működtetésére fordított pénzeszközök nem elégségesek.

– A tantervi szabályozás a második nagy válság, harmadikként pedig az esélyegyenlőség kérdése említhető. Ezek egy rendszert alkotnak – fogalmazott az alelnök.

A finanszírozásról a szakszervezeti vezető azt mondta: míg 2003-ban GDP-arányosan 5,7 százalék volt a közoktatásra fordított költségvetési kiadás, 2019-ben 3,9 százalék. Totyik Tamás következményként jelölte még meg a pedagógusok létszámának csökkenését 156 ezerről 146 ezerre. Szerinte tetézi a gondot, hogy a következő években további 22 ezres fogyatkozás prognosztizálható.

– A megoldás érdekében nagyon drasztikus és határozott lépésekre van szükség a kormányzat részéről, bárki is kerül hatalomra 2022-ben – jelentette ki Totyik Tamás.

A nemzeti alaptanterv a szakszervezeti vezető szerint túlszabályozott, s nem hagy mozgásteret az oktatóknak. Az esélyegyenlőség terén látszatmegoldások vannak.

– Mindez nem csak a jelenlegi kormányhoz köthető, jóval régebbi gond – vélekedett.

Ajánlóképünk illusztráció, fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában