erőszakos kéregetés

2021.09.17. 07:00

Eltűntek a zaklatók a gyöngyösi buszpályaudvarról

A tanévkezdés óta újra benépesítik a diákok a gyöngyösi buszpályaudvart. A nyáron robbant ki az ügy, s kiderült, erőszakos kéregetők tartották félelemben sokukat. A szeptemberi helyzetnek jártunk utána.

Szabó István

A rendészeti szerveknek köszönhetően most békésebb a pályaudvar Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A hét elején, a buszpályaudvaron jártunkkor, a hétköznapi nyüzsgésen kívül nem volt tapasztalható semmi rendkívüli. Egy rendőrből s két városrendészből álló járőrcsapat sétált fel-alá a kocsiállások közt, és a Volánbusz megtermett biztonsági őre is kinn járkált az utasok között. Egy neve mellőzését kérő, naponta ingázó pedagógus elmondta, ősszel még nem tapasztalt atrocitást. Egy utas hozzátette, ideje volt rendet tenni, mert, ahogy fogalmazott: „ez a hely egy fertő volt”.

Ahogy megírtuk, nagy felháborodást okozott június elején egy közösségi oldalon megjelent poszt. Ebben egy édesanya azt írta le, hogyan zsarolták napi szinten a gyermekét, és követeltek tőle pénzt az autóbusz-állomáson. Köztudott volt, hogy mindennaposak az ilyen esetek. Egy elkövetőt három napon belül elfogott a rendőrség, az indulatok azonban tovább forrtak.

Nyílt titok volt, hogy nem egyetlen tettesről van szó, s ez évtizedes probléma. A megoldást nehezítette, hogy a buszpályaudvar a Volánbusz magánterülete, a saját biztonsági őrük feladata a rend fenntartása. Ferenczy ­Dániel, a városrendészet igazgatója kezdettől úgy vélekedett, hogy a fellépés csak akkor lehet sikeres, ha mindenki részt vesz benne: a rendőrség, a városrendészet, a polgárőrség és a busztársaság is. A hathatós lépések nem késhettek, gyermekeik védelme érdekében már önbíráskodásra kész szülői csoport szerveződéséről is hír terjedt.

A rendészeti szerveknek köszönhetően most békésebb a pályaudvar
Archív fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az ügy kirobbanása után Horváth László ­országgyűlési képviselő is egyeztetett Juhász János ezredessel, Gyöngyös rendőrkapitányával, aki másnaptól folyamatos rendőri jelenlétet rendelt el a buszpályaudvaron. A jelek szerint azóta az egyenruhások jelenléte eredménnyel járt. Jelenleg is megerősített járőr ellenőrzi reggelente és délután e helyet. Ferenczy Dániel szerint azonban a kiváltó ok megmaradt.

– A buszpályaudvar most konszolidáltabb képet mutat, de a kéregetők, a hajléktalanok minden városban jelen vannak, csak egyik helyről áttelepednek a másikra. Ha csak ülnek egy padon, azzal nem követnek el semmi szabálytalant. Akkor tudunk intézkedni, ha az illető italozik, szemetel, összepiszkítja a közterületet. Ilyenkor sokat segíthet a lakosság, ha hívja a 70/866-9555-ös városrendészeti járőrszámot. Ezt hétköznapokon este tízig, hétvégén korlátlanul tehetik – tájékoztatott az igazgató.

Juhász János ezredes szerint tudomásul kell vennünk, hogy vannak olyan emberek, akik kéregetésből élnek.

– Ennek a módjában lehet különbség, azaz, mennyire erőszakosan teszik ezt. Minden ember másképp reagál, egy rámenős kéregetés még nem feltétlenül erőszakos. Az ebből élőkben megvan az a képesség, hogy a kevésbé erős lelkű embereket kiszemeljék maguknak. Ha a rámenősség jogellenességbe csap át, az ellen fellépünk – jelentette ki a rendőrparancsnok.

A gyermek könnyen válhat áldozattá

Nagy Eszter Jusztina klinikai szakpszichológus szerint a gyermek áldozattá válásához akár az is elég, ha egyszer jószívűségből ad pénzt a kéregetőnek, mert nem gondolja, hogy az eset megismétlődhet. Amikor újra megtörténik, gyakran nem mer ellenszegülni, remélve, hogy majd abbamarad a zaklatás. Ezzel szemben a létszámbeli vagy fizikai erőfölény demonstrálása, a verbális agresszió fokozódik. Az elkövetők megerősödnek a hitükben, hogy a tettük következmények nélkül marad.

Az áldozat gyakran a szüleinek sem mer szólni. Fél, hogy előbb váltják be a bántalmazók a fenyegetéseiket, mint ahogy ő védelmet kaphat. A rendőrség bevonását gyakran kerülik, félve a tettesek rokonainak megtorlásától. A pszichológus szerint fontos, hogy a gyermek merjen bizalommal segítséget kérni a felnőttektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában