kegyetlenség

2021.09.22. 07:00

Hat és fél milliós pusztítást végzett a turai madármérgezés

Számos madárbarát olvasónk emelt telefont, érdeklődött levélben szerkesztőségünktől az augusztusban nyilvánosságra hozott turai madármérgezésről. Kérésükre az alábbiakban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legújabb közleményét ismertetjük az eddigi nyomozás részleteiről.

Heol

Minden idők legsúlyosabb madármérgezése történt egy turai vadásztársaság területén. Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat, 96 százalékban védett madár teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi Vadásztársaság működési területén. Az elkövetőket a rendőrség keresi.

A nyomozás tart, a természetvédelmi kár meghaladja a hat és fél millió forintot tájékoztatása szerint – tájékoztatott Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Civil és állami természetvédők, kutyás keresőegységek és önkéntesek segítségével negyedik hete zajlik a kutatás az áldozatok – melyek közé egy fokozottan védett rétisas is felkerült – és a mérgezett csalétkek után, de a lista feltehetően még mindig nem teljes.

A felderítés során folyamatosan nő a megtalált csalétkek és az elpusztult állatok száma. A keresések során az MME és a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesek is aktívan közreműködnek, illetve lakossági bejelentések is érkeztek. Több új mérgezési gócpontot is felderítettek, így a legújabb eredmények alapján kirajzolódott, hogy a tettes közel 8000 hektáron – gyakorlatilag a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területét lefedve – helyezett ki csalétkeket. Az összehangolt munkának köszönhetően eddig 246 találat volt a területen: 114 mérgezett állat és 132 csalétek.

Számos védett madarunk, állatunk vált áldozattá a vadásztársaság területén Fotó: MME

Az áldozatok között nyolc védett állatfaj 93 egyede: 76 barna rétihéja, hét egerészölyv, három holló, két barna kánya, két erdei pityer, hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepel.

Emellett mérgezés áldozata lett négy háziállat, továbbá három vadászható faj tizenegy egyede. További hat állat esetében pedig nem lehetett meghatározni a maradványokat. De nem csak vadállatok estek áldozatul: egy helyi lakos kutyája sétáltatás közben fogyasztott az egyik csalétekből, szerencsére kevés méreganyag jutott a szervezetébe, és így a gazda lélekjelenlétének köszönhetően, a gyors állatorvosi beavatkozás megmentette a kutya életét.

A Gödöllői Rendőrkapitányság eddig hat alkalommal végzett helyszínelést és nyomrögzítést. Több régebbi nyom is arra utal, hogy nemcsak most történt mérgezés a területen, hanem kisebb intenzitással valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már. Sőt, 2010-ben is történt hasonló a vadásztársaság területén. Akkor egy parlagi sas, öt holló, négy egerészölyv, három barna rétihéja került elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában