átadó

2021.09.12. 20:00

Megemlékeztek hőseikről, átadták az új létesítményeket Kerecsenden

A pandémia kitörése óta először szervezett közös, nyilvános ünnepséget a Kerecsendi Faluvédő Egyesület, a települési önkormányzat, s a Kerecsendi Német Nemzetiségi Önkormányzat.

B. K.

A rendezvény szombat délelőtt kezdődött a háborús áldozatok emlékparkjában, ahol a Kerecsendi Sólymok Tanoda diákjai adtak ünnepi műsort, majd a falu polgármestere, Sári László emlékezett meg azokról a kerecsendi áldozatokról, akik az első és a második világháborúban az életüket adták itthon maradott családjaikért, hazájukért. – Az emlékezés és a gyarapodás napja a mai – fogalmazott.

A koszorúzást követően az elmúlt években megépült, új háziorvosi szolgálati lakás előtt zajlott az az avatási ünnepség, amelyen jelképesen átadták azon létesítményeket, eszközöket is, amelyekkel az elmúlt időszakban gyarapodott a község.

A Magyar Falu Program nyertes pályázatainak köszönhetően közel 400 millió forint értékben újult meg az orvosi rendelő, a játszótér, az óvoda, új aszfaltburkolatot kapott három rossz állapotban lévő utca, s bővült a térfigyelő kamara rendszer is.

E támogatás révén épült meg az új háziorvosi szolgálati lakás, amelyre sokan voltak kíváncsiak a faluban, mivel ilyen értékű és minőségű szolgálati lakás jelenleg nincs a településen, se Heves megyében.

Az ünnepségen jelen volt Gaál Gergely miniszteri biztos, dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, illetve az épület tervezésében és a kivitelezésében részt vállalók.

Köszöntőjükben mindannyian hangsúlyozták, hogy olyan korszerű ingatlan épült közel 260 millió forintból, amely ötvözi a magyar építészeti múlt legnemesebb örökségét és az európai viszonylatban is legkorszerűbb építési technológiát. A bejáráson minden kerecsendi érdeklődő részt vehetett, és meggyőződhetett erről.

Többen is megjegyezték a helyiek közül a pompás épületet szemlélve, abban bíznak, hogy olyan orvos költözhet e falak közé, akinek nem közömbös a kerecsendi betegek sorsa. Elvárják azt is, hogy, aki itt talál új otthonra, az kiszámítható jelenlétével, orvosi esküjének megfelelően erősítse, és szolgálja a közösséget a mindennapokban.

Közel négyszáz millió forint értékű fejlesztéssel gyarapodott a község. Fotó: Szántó György

Gaál Gergely beszédében hangsúlyozta, a Kormány elkötelezett abban, hogy a Magyar Falu Program keretében az ötezer lélekszám alatti, hazai települések is élhetőbbé, komfortosabbá váljanak. Erre idén 250 milliárd forintot fordítanak, kizárólag hazai forrásból. Ez a gazdaság versenyképességét, erejét is bizonyítja.

Dr. Pajtók Gábor azt emelte ki, hogy a hit, a hagyományok éltető ereje a legfontosabb közösségmegtartó erő napjainkban. A kerecsendiek gyarapodása, múltjuk tisztelete és őrzése példaértékű.

Az épületet Koós Ede atya, a helyi katolikus hívő közösség vezetője áldotta meg, aki szólt arról is, hogy a köszönet illeti a kormányt azért, hogy következetesen támogatja a vidéki emberek életének javulását, a katolikus egyház értékeinek megmaradását. Ennek köszönhető a helyi, romos plébánia felújítása, s az, hogy a holt kövek újra lelkületet kaphatnak.

A nap további része a Tájházban zajlott, ahol Ercsényi Károly, helytörténész emlékezett arra, hogy 125 éve adták át a településen a Szent Imre Általános Iskolát. Schenberger Caba Jakob, a Német Nemzetiségi Önkormányzat helyi vezetője pedig a 290 évvel ezelőtti betelepítés állomásait idézte fel.

A rendezvény a helyi és a környékbeli hagyományőrzők színes műsorcsokrával, közös ebéddel, múltidézéssel, baráti beszélgetéssel ért véget a délutáni órákban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában