Szórakozás

2021.09.09. 20:00

Újra megkóstolhatták Mátraballán a mackot, a nánickát és a nyögvét

Rengetegen látogattak el a térség egyik legkedveltebb kulináris programjára, a Burgonya Napra. Újra kínálták a jellegzetes palóc fogásokat. Szórakoztató programokból se volt hiány.

Barta Katalin

Alapos előkészület előzte meg a múlt hét végén megrendezett Burgonya Napot. A rendezvényen nemcsak a helybéliek, hanem a más településekről érkezett látogatók is remekül szórakoztak és fantasztikus ételeket kóstolhattak.

A község önkormányzata és a helyi hagyományőrző lányok-asszonyok több mint két évtizede döntöttek úgy, hogy a falu egyik legjellegzetesebb, s a mai napig gyakran használt étkezési alapanyagából, a burgonyából készült különleges ételeket állítják falunapjuk középpontjába. Pádárné Gyuricza Henriett polgármester elmondta, a pandémia miatt az előző években elmaradtak a falunapok, most próbálták bepótolni.

A környéken mindenki tudja, hogy a ballai termőföldnek köszönhetően itt terem a legkiválóbb minőségű burgonya – állítják a ballai asszonyok. Őseik egyszerű, de igen ízletes ételeket készítettek belőle, s a receptek nemzedékről nemzedékre öröklődtek.

A kulináris repertoár most is gazdag volt, hiszen asztalra kerül a ganca, a macok, a nyögve, a nánicka, a súlyka és a helyiek legkedvesebb levese, a füstölt és sertéshússal gazdagított savanyú bab, a palócgulyás is.

Szombat déltől megtelt a kultúrház udvara az éhes vendégekkel. Ezúttal tíz ballai csapat készített krumplis ételeket. Saját gárdával indultak a helyi intézmények és civilek. A cél ezúttal is az volt, hogy minden ételbe kerüljön krumpli. Gyorsan fogyott a nánicka, a palóc krumplilángos, a nyögve, más néven sztrapacska, s a többféle különleges pörkölt.

Fergeteges falunapot szerveztek, rengetegen szórakoztak az eseményeken. Finom ételeket is kínáltak Fotó: Zelei Dániel

A kiegészítő programok is rendkívül népszerűek voltak a közönség körében. Péntek este zsúfolásig megtelt a kultúrház, ahol Pindroch Csaba egyszemélyes Segítség! Megnősültem! című komédiáján szórakozhattak a Déryné Program jóvoltából. Szombat délelőtt a polgárokat a Parádfürdői Állami Kórház szakemberei által szervezett szűrővizsgálatok várták, ahol vércukorszint-, koleszterin-, testtömegindex-méréssel, táplálkozási tanácsadással, egészségügyi kockázatbecsléssel segítették őket. A gyermekeket egyebek között ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, lufihajtogatás szórakoztatta.

Az ebédet követően a Mátraballai Dalkör, továbbá a kisnánai és a verpeléti népdalkörök szórakoztatták a közönséget. A nap koncertekkel folytatódott, s retró diszkóval zárult. A szökőkút melletti parkban a helyi vadásztársaság Egy a természettel címen tartott programot. A felállított magaslesen a vadászok meséltek az ágazat érdekességeiről, szépségeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában