október 23.

2021.10.23. 13:57

1956-os megemlékezést tartottak Hatvanban – Fotók

Hatvanban is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 65-ik évfordulójáról.

L. L.

Az újhatvani katolikus iskola udvarán a Himnusz taktusai után Horváth Richárd polgármester mondta el az ünnepi beszédét. Véleménye szerint 1956 mindmáig összeköti és szétválasztja a magyar nemzetet.

Október mégis bebizonyította, hogy az ember mire képes, ha honszeretet és szabadságvágy vezérli.

Beszélt a nyugati fogadtatásról, a magyar forradalmat dicsőítő olasz futballcsapatról, és idézte a híres francia író-filozófus Albert Camust, miszerint „A magyarok vére nagy kiáltvány”. A polgármester emlékeztette a hallgatóságát Pálhidy Mihály 1956-os hatvani ténykedésére, miután október 28-án megválasztották őt a helyi nemzeti bizottmány elnökévé. Neki köszönhető, hogy a városban nem volt incidens. Mégis letartóztatták, és egri vizsgálati fogságra ítélték.

 

1956 szellemét Jézus Krisztus szavaival írta le: „Senkinek nincs nagyobb szeretete, mint aki barátaiért adja az életét.” Ünnepi műsort a Damjanich Szakképző Iskola diákjai adtak, majd pedig a Hősök emlékművénél az önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek helyezték el a koszorúikat. A megemlékezés a Szózat eléneklésével ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában