közgyűlés

2021.10.07. 11:00

Percről perce közvetítés az egri közgyűlésről

Ülésezik ma az egri önkormányzat közgyűlése. Az eseményeket percről percre közvetítjük.

HEOL

2021.10.07 - Közgyűlés Egerben - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

16:30

Az önkormányzati cégvezetők beszámolója következett.

– Korábban létrejött egy jogi divízió az Evatban, ez megszűnt? A korábbi években az Evat divíziónként részletes kimutatást készített, ez hiányzik. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy az üzleti tervek elkészültek, azokat a felügyelő bizottságok megtárgyalták. Hol akadnak el akkor ezek? – hangzott el a kérdés Orosz Ibolyától.

– Negyedéves beszámolókat készítünk a cégek tevékenységéről, elkészül a divíziónkénti megbontás is. Minden esetben elkészítjük a terveket és beszámolókat, azokat az önkormányzatban kikérhetőek. A divíziók nem változtak – válaszolta Juhász Éva.

Orosz Ibolya arról érdeklődött, hogy a Városgondozás százmilliós tavalyi veszteségének mi az oka. Juhász Géza, a Városgondozás Eger Kft. vezetője elmondta, hogy mindezt ő eredménynek ítéli meg, mivel küzdelmes időszakon vannak túl és a cég a működésképtelenség határán egyensúlyozott.

Berecz Mátyás a turizmussal kapcsolatban tett fel kérdést a termálfürdő vezetőjének: „A pandémia egy része alatt nem volt forgalom, hogy ítéli meg, az év elején számított látogatói forgalom milyen mértékben valósult meg eddig?” Beresnyák Gyula 70 százalékos teljesítéssel számol a 2019-es forgalomhoz képest, bízik benne, hogy nem lesznek további lezárások. Pápai Ákos lakossági problémát hoz fel, a kommunális hulladékot szállító kukáskocsi bemegy egyes utcákba, a zöldhulladékos pedig csak az utca elejéig. Hozzáteszi – nem várható el az idősektől, hogy a zöldhulladékot kivigyék az utca elejére.

Orosz Lászlóné érdeklődik: Hogy lesz mínusz 79 millióból nyereséges évzárás a városgondozástól, mennyi önkormányzati támogatást kaptak? A hulladékgazdálkodástól kérdezi: Mi okozta a veszteséget? A városfejlesztésnél pedig arra volt kíváncsi: Miért nem írták alá a beszámolót és tulajdonképpen mit csinál a cég?

Juhász Tamás, a Városfejlesztési Kft. vezetője elmondja, hogy a 2020-as beszámolót már ő írta alá, mert május 1-től ő az ügyvezető. Hozzátette: tevékenységük nem változott, projektmenedzsmentet végeznek. Külsős szolgáltatót is igénybe vesznek, mert két főállású dolgozójuk van, támogatást nem kapnak az önkormányzattól.

Juhász Géza, a Városgondozás Eger Kft. vezetője szerint a vírushelyzet átírta a költségvetést, lehetett volna nagyobb is a veszteség. A teljesítőképesség határát súrolt a cég, így jött ki a 100 milliós veszteség. Az idei évre vonatkozóan 74 millió mínuszuk van, a kimutatásban elírás lehet, 150 milliós veszteség van prognosztizálva erre az évre.

Nagy Mihály, a hulladékgazdálkodási cég vezetője kiemelte, hogy egy szerződés miatt 70 millió forintos hiányuk van, ezt próbálják kompenzálni más hulladékgazdálkodási bevétellel. Farkas Attila alpolgármester elmondta, több területen, többek közt a Rókus köz környékén is tapasztaltak illegális hulladéklerakást.

Orosz Lászlóné végül kiemelte: az egyetlen anyag, amiből igazán betekintést nyerhetnek a cég életébe, az Agria-Humán Kft. beszámolója, s azért tett fel számos kérdést, mert a többi beszámoló nem elég részletes. Mirkóczki Ádám végül leszögezte, hogy a cégek veszteségének elsődleges oka a pandémia, tavaly az első félévben elvesztették a bevételük jelentős részét.

A közgyűlés nyilvános része véget ért.

15:45

Tájékoztatók következtek, elsőként a parkolási helyzetről. A történelmi belvárosban, főleg a reggeli órákban, az áruszállításos szabad behajtás időszakában az arra nem jogosultak is behajtanak a belváros területére. Tekintettel erre is, további forgalmi akadályok, sorompók kihelyezése, adott esetben kerékbilincs alkalmazása, illetve a behajtási engedélyek kiadási feltételeinek szigorítása, illetve teljesen forgalommentes utcák kialakítása is indokolt lehet. Ezen intézkedések nagyban csökkenthetnék a belváros terheltségét.

Dr. Pápai Ákos elmondta, hogy a visszajelzések szerint már a temetéseket is akadályozza a parkolási helyzet, például a hatvani temetőnél. Berecz Mátyás felhívta a figyelmet arra, hogy sokan közterületen, parkolóban álló autójukat raktárnak használják. Az összes utcában probléma a parkolás. Mirkóczki Ádám kérte a képviselőket, hogy ha van megoldási javaslatuk, azt osszák meg vele. Minczér Gábor elmondta, hogy sajnos parkolóhelyeket csak zöldterület rovására lehetne létesíteni. Hozzátette: 5000 járművel több van mint néhány éve, ami nyilván parkolási gondokat okoz.

Keresztes Zoltán elmondta, hogy az Olasz, és a Malomárok utcai parkolók burkolása az adott területen megoldás lehet.

– Nekem nincsenek parkolási problémáim, nincs autóm. Ez nem csupán parkolási probléma, az egész város mobilitásáról szól. Ennek megoldása lenne a közösségi közlekedés fejlesztése. A parkolószám növelése csupán még nagyobb autóforgalmat fog generálni. Vannak példák, ahol egyéves bérletet kapnak azok, akik leteszik az autót. Léteznek megoldások, fel kell venni a kapcsolatot olyan városokkal, amelyek hasonló gondokkal küzdöttek, s át kell venni a jó gyakorlatokat – mondta Komlósi Csaba.

15:15

A következőekben Komlósi Csaba előterjesztését vitatták meg. 2021. szeptember 1-jén lépett hatályba a Közbeszerzési Hatóság által kidolgozott Környezetvédelmi Közbeszerzési Etikai Kódex, vagyis a Zöld Kódex, melynek célja, hogy a közpénzből gazdálkodó szervezetek számára kézzelfogható útmutatást nyújtson arra vonatkozóan, hogy a fenntarthatóság szempontjai a lehető leginkább érvényesüljenek a közbeszerzésekben.

A Zöld Kódex részletes szabályzatot fogalmaz meg a közbeszerzési eljárások lebonyolítására vonatkozóan, mely kitér az eljárások tervezésére, megvalósítására és a szerződések teljesítésének ellenőrzésére is.

Császár Zoltán szerint bármit is teszünk a földért az jó.

– Elképesztő, hogy néznek ki a városhatáraink, a kódex jó kezdeményezés, de az alapokkal kellene kezdenünk – mondta.

Dr. Pócs Alfréd szerint az ingyenes szemétleadás megoldaná az illegális hulladéklerakást a városban.

– Ugyanakkor nem tudhatjuk, milyen gazdasági érdekek húzódnak egy ilyen kódex mögött – mondta.

Császár Zoltán jelezte, hogy teljes mértékben egyetért az előtte szólóval, ugyanakkor köszöni Komlósi Csabának az előterjesztést.

– Át kell gondolnunk, hogy mit tehetünk a környezetünkért, és az állatvilágért – tette hozzá.

Berecz Mátyás kiemelte, hogy ez a beruházások környezetbarátibb lebonyolítását célozza.

– A legnagyobb hulladéktermelő az építőipar, s gyakran előfordul, hogy a hulladékot nem leadják, hanem lerakják a határban, habár beleépítik az árát – mondta.

Bódi Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az építőipar elektronikus hulladéknaplót vezet, amelyben a hulladékkezelést is fel kell tüntetni. Szerinte inkább a lakosság szemetel. Komlósi Csaba elmondta, hogy az etikai kódex a hulladékképződés csökkentését is előirányozza. A javaslatot teljes egyetértésben elfogadta a testület.

15:00

Ezután a közgyűlés IV. negyedévi feladattervéről és a 2022. I. negyedévi feladatterv-tervezetéről döntöttek, majd a 2021. II-III. negyedévben lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról.

Mirkóczki Zita tanácsnok ismertette az ipari park létrehozására vonatkozó kezdeményezését az Eger és Andornaktálya közötti területen, amelynek számos hasznos tulajdonsága van.

– Megközelíthetőség szempontjából kiváló, mivel itt halad el az M25-ös út, amely két felhajtóval is rendelkezik: északon az M25-K2 torkolatában megépült körforgalomnál, délen az „olajosok útja” kereszteződésénél. Közművek tekintetében a városi szennyvíztisztító telep közvetlen északi szomszédsága, illetve elektromos energiaellátás szempontjából az Eger Dél 35/20 KV-os transzformátortelep nyugati irányú közeli elérhetősége igen kedvező adottság. Természetesen számos település rendelkezik iparfejlesztésre alkalmas területtel, akár meglévő ipari parkkal a régiónkban is, így a versenyhelyzet miatt további addicionális előnyöket is ki kell aknáznunk.

Elmondta: ezzel kapcsolatban előny a terület mérete mellett a környezetbarát vagy zöld energia hasznosítása lehet, amelyhez ez a terület kiváló adottságokkal rendelkezik.

– Egyrészről a területtel határos domboldalak – első sorban a nem szőlő ültetvények – melyek jellemzően hasznosítatlanok, kiválóan alkalmasak napelemek telepítésére, másrészről a terület alatt és közvetlen közelében található bőséges geotermikus termálvíz. Ezen adottságok kiaknázásának leghatékonyabb módja, ha Eger MJV Önkormányzata, Andornaktálya Község Önkormányzata együttműködve, mindkét önkormányzat előnyére közösen vesz részt a projektben, melynek alapfeltétele az arról szóló testületi döntés. A közös célkitűzésről szóló határozati javaslat mindkét fél általi elfogadását követően lehetséges annak az együttműködési megállapodásnak, konzorciumi szerződésnek a kidolgozása, majd a testületek elé terjesztése, amely tartalmazza az együttműködés részleteit, a vállalt feladatokat – magyarázta Mirkóczki Zita.

Sós Tamás szerint előre kell gondolkodni, hiszen a Lajosváros közelében van a terület. Ezen a véleményen van dr. Pápai Ákos is a megvalósítással kapcsolatban. Az előterjesztést megszavazták.

14.38

Négy területet igényel az önkormányzat ingyenesen az államtól, hogy a déli iparterületen vállalt parkoló kialakítási kötelezettségének eleget tegyen.

Orosz Lászlóné szerint probléma, hogy nincs benne a beruházás összege.

– Ez az önök két évvel ezelőtti döntése. Azt vállalták, hogy térítésmentesen megkapjuk az államtól és közparkolót hozunk létre. Ezzel a közgyűlési döntéssel csak végrehajtjuk az előzőt – válaszolt Mirkóczki Ádám.

Orosz Lászlóné módosító javaslatában kéri, hogy az illetékes szakirodák a következő ülésre legalább egy becslést támasszanak alá. Ezt nem fogadta el a grémium. Megszavazták viszont az eredeti előterjesztést.

14.30

A Harlekin Bábszínház igazgatója azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy a Garzonházban további egy lakásra vonatkozóan biztosítson bérlőkijelölési jogot. Ezt és a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet részére is megszavaztak öt garzonlakást.

14.24

A következő előterjesztéssel arról döntöttek, hogy az intézmények térítési díjai az áraknak megfelelően emelkedni fognak. Majd ezután egyes intézmények költségvetésében csoportosítottak át kisebb összegeket.

A következő napirendi pont szerint az önkormányzat 2022. évi likviditási helyzetének biztosítása érdekében a számlavezető Raiffeisen Bank Zrt.-től indikatív ajánlatot kértünk maximum egymilliárd forint összegű bankszámlahitel keret biztosítására, amelynek futamideje 2022. január 1.–2022. december 30.

Mirkóczki Ádám szerint ennek igénybevételére nem biztos, hogy szükség lesz. Keresztes Zoltán arról érdeklődött, hogy más bankokat is megkerestek-e. Mirkóczki Ádám elmondta, hogy igen. Orosz Lászlóné arról érdeklődött, hogy ha van szabad forrás, akkor erre mi szükség van.

– A költségvetésben lévő uniós támogatásokkal kapcsolatban érdeklődnék. Ezek a pályázatok hol tartanak? A kettő ugyanis szorosan összefügg – mondta.

Mirkóczki Ádám kiemelte, ez egy biztonsági tartalék, és ha nem nyúlnak hozzá, fizetni sem kell érte, a dokumentáció pedig reményei szerint 15 napon belül eljut a képviselőkhöz.

 

14.15

Mirkóczki Ádám szerint ha egyszerűsödik az adminisztráció, akkor a rendszer jobban fog működni.

Keresztes Zoltán azt mondta, a szülők semmit nem vesznek észre mindebből, ha továbbra is ugyanazok az emberek dolgoznak az óvodákba. Ugyanakkor a helyettesítéseket nem a gyerekek számára ismeretlen óvónőkkel kell megoldani.

14.06

Dr. Pápai Ákos arról érdeklődött, hogy a két óvodában, ami eddig nem tagóvoda volt, megszűnik-e az intézményvezetői státusz és tagóvoda-vezető lesz-e helyette.

Orosz Lászlóné azt kérdezte, hogy történt-e a szülőkkel egyeztetés.

Földvári Győző elmondta, hogy a pontos szervezeti kidolgozás azután következik, hogy az összevonást megszavazzák.

Dr. Pápai Ákos elmondta, hogy a visszajelzések szerint, ahol a tagintézményvezető csoporttal is dolgozik, annyira nagy volt a leterheltség, hogy nem tudja munkáját végezni.

– Ez nem jó irány, a gyerekeken nem szabad spórolni – fogalmazott.

Mirkóczki Ádám elmondta, hogy tudomása szerint a körzetvezetők nem végeznek csoportban munkát. Azzal viszont egyetértett, hogy több szakember kellene az óvodákba.

Farkas Attila szavai szerint pontosan rögzítve van, hogy a vezetőknek mennyit kell csoportban dolgoznia. Szerinte az óvodák közötti különbségek és konfliktusok elkerülhetőek az egységesítéssel.

13.50

Folytatódott az ülés. Mirkóczki Ádám elmondta, hogy az óvodai körzetek átszervezésére azért van szükség, mert nem hatékony a jelenlegi három körzetes rendszer.

– A körzetekben vezetők tekintetében több átfedés is van, a takarékosság elve szerint. Gyakorlatilag a változtatással egy igazgatóság lenne, egy néven futnának az intézmények, de persze a tagóvodák nevüket megőriznék. Senki nem veszíti el a munkáját, a béreket pedig egységesítenénk. Jóval hatékonyabb lenne – mondta Földvári Győző. Hozzátette, hogy az egyetemi gyakorlatukat töltők visszajelzései is ebbe az irányba mutatnak, hiszen ahány hely, annyi rendszer él jelenleg.

13.00

Dr. Pápai Ákos szerint ez a mérgező vita Egerhez nem méltó. A polgármester szerint erről szó sincs, egyszerűen Blaskó Balázs alakított ki méltatlan helyzetet a bizottsági ülésen.

13 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadták a stúdiószínpad új nevét.

A grémium egyperces csenddel emlékezett az elhunyt színészre.

Kelemen Csaba özvegye köszönetet mondott a képviselőknek férje emlékének ápolásáért. Szünet.

12.40

A következőkben a Kelemen Csaba Stúdiószínpad elnevezéséről döntöttek. A polgármester elmondta, hogy hosszú pályafutásának, és Egerért végzett művészeti munkájának állítanak emléket. Blaskó Balázs, a teátrum igazgatója elmondta, ő kérte kegyeleti okokból, hogy zártkörű legyen a bizottsági ülés, melyen elmondta, hogy Kelemen Csaba szerinte a színház dolgozóinak életét veszélybe sodorta azért, hogy az igazgatói választáson részt vehessen.

Szerinte a társulatot és a művészi szabadságot sérti, hogy a színpad nevéről nem kérik a véleményüket. Illetve követelte a tavaly felállított vizsgálóbizottság megállapításait.

– Polgármester úr fenyegetőző sajtónyilatkozata remélem kivált egy átfogó államtitkári vizsgálatot, amely mindenre fényt derít – fogalmazott Blaskó Balázs.

Mirkóczki Ádám elmondta, hogy a zárt ülésnek jogi feltételei vannak. Véleménye szerint nem fenyegetőzött, a szerdai nyilatkozata egy emberi reakció.

Dr. Pápai Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy Földvári Győző az intézmények kapcsolattartója, és az előterjesztésről kikérte a véleményét a társulatnak valószínűleg.

Kiemelte, hogy szerinte a Gárdonyi Géza Színház vizsgálóbizottságának eredménye valóban nem került nyilvánosságra, pedig a polgárok erre kíváncsiak. Szerinte a bizottság nem végezte el a munkáját. Mirkóczki Zita érdeklődött, hogy jogilag van-e lehetőségük elnevezni a stúdiószínpadot. Dr. Bánhidy Péter jegyző elmondta, hogy van.

Földvári Győző és Berecz Mátyás, a vizsgálóbizottság tagjai elmondták, hogy a vizsgálatok lezajlottak. Császár Zoltán, aki szintén a bizottság tagja volt, méltatta Kelemen Csabát.

Mirkóczki Zita felindultan olvasott fel egy beszédet, amelyet a teátrum igazgatójának címzett. Szerinte Blaskó Balázs lehetetlenné tette a bizottsági ülésen az érdemi vitát, korábbi barátját, az elhunyt Kelemen Csabát besározta, és méltatlanná vált pozíciójára.

– Szégyen és gyalázat, hogy ön az egri színház igazgatója – zárta szavait.

Berecz Mátyás tájékoztatta a képviselőket arról, hogy folyamatban van egy emléktábla elhelyezése az egri várban, ahol a színész alkotó tevékenységének egy része zajlott.

Dr. Pócs Alfréd szerint egy emléktáblának is kerülnie kellene a színházba.

Blaskó Balázs Mirkóczki Zitának elmondta, hogy nem emelkedett hangnemben beszélt a bizottsági ülésen. Sőt, kiemelte, hogy a tanácsnok asszony akarta belefojtani a szót, többször meghiúsította felszólalását.

– Minden elhangzott szó igaz. Fenntartom. Minden haláleset tragédia. Halottról igazat, vagy semmit – mondta, majd távozott.

12.20

Az alapokmány módosítással kapcsolatban némi vita bontakozott ki. Dr. Pápai Ákos szerint alapvetően kellene módosítani az alapokmányt, mivel a jelenlegi formában az egész önkormányzat működésképtelen valamint a közgyűlés is. Földvári Győző szerint nem működésképtelen a közgyűlés, a gond az, hogy a képviselők nem tartják be a szabályokat.

Dr. Pápai Ákos elmagyarázta, ő arra gondolt, hogy a polgármester kedve szerint ad vagy tagadja meg a szót.

Komlósi Csaba az előterjesztéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy szerinte az előterjesztés azért fontos, mert az összevont bizottságok túl sok területet ölelnek fel, és ez így nem hatékony. Ugyanakkor ő elfogadja, ha egy csomagban tárgyalják ezt is. A napirendi pontot elutasították és majd a többi alapokmány módosítás javaslattal tárgyalják később. A következőekben a képviselők megszavazták, hogy a Gárdonyi Géza Színház illetve a Harlekin Bábszínházzal kössenek fenntartói szerződést.

12.10

A következő napirendi pontot, az alapokmány módosítását Komlósi Csaba kezdeményezte, még egy korábbi ülésen. Többen felszólaltak ugyanis azzal kapcsolatban, hogy a bizottsági struktúrát polgármesteri rendeletben módosították. Szeretné, ha visszaállítanák a városi Szociális és Családügyi Bizottságot hét, a Városimázs Bizottságot öt, a Városgazdálkodási Bizottságot hét, a Városképi- és Környezetvédelmi Bizottságot öt, valamint a Városi Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság öt taggal. Mirkóczki Ádám elmondta: a jövőben igyekeznek az alapokmány módosításokat egy csomagban a közgyűlés elé vinni, ahogy azt korábban a képviselők kérték. Kérte, november 1-ig a javaslatokat indoklással, a jegyzőnek küldjék el, és ezeket megvitatják.

12.01

Orosz Ibolya érdeklődik, mi lett azzal a tervvel, hogy turistabuszoknak létesítenének parkolókat az egyik benzinkút környékén. Mirkóczki Ádám polgármester szerint ehhez a tervhez szükséges lenne az egri tömegközlekedés fejlesztése is, amely még csak terv szinten sem valósult meg.

Dr. Pápai Ákos arról érdeklődött, hogy nem lehetne-e az eredetileg garázsnak épült építmények használatát szabályozni. Ezeket ugyanis rendszerint más funkcióra használják. Kacsó János főépítész szerint ez többnyire így van, ugyanakkor egyetért a képviselővel.

A grémium megszavazta a javaslatokat. Császár Zoltán ügyrendi felszólalásban javasolta, hogy szorítkozzanak a kérdés-válasz munkamenetre. Továbbá megköszönte az építészi csoportnak azt, hogy rendszerint minden kérdésére részletes választ kap.

11.40

A negyedik napirendi pontban a helyi építési szabályzat módosítására nyújtott be javaslatot Mirkóczki Zita tanácsnok, a Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság elnöke.

Az ismertetés szerint például az Almagyar-Merengő városrészben a Buzogány és Cecey Éva utca közötti gyalogos átjárót szeretnék közterületté szabályozni. A Buzogány és a Cecey Éva utca által körülhatárolt tömbben a hatályos szabályozás építési telkeket jelöl ki. A tömb önkormányzati tulajdonú telkeire egy összekötő gyalogút került, melynek megőrzése önkormányzati és lakossági igény, ezért indokolt a közterületi státusz kijelölése a szabályozásban is. A K2 jelű út környékén üzemanyagtöltő állomás létesítésére jelölnének ki egy területet, az M25-ös gyorsforgalmi út Kőlyuk úti csomópontjától nyugatra.

A tervezési feladatnak – fentieken túl – részét képezte annak a vizsgálata, milyen módon lehetne a többlakásos társasházak építésének lehetőségét minimális telekmérethez kötni. A főépítészi csoport szükségesnek tartja a lakótelkek túlépítésének, és ezzel összefüggésben az új társasházak parkolási igényének kezelését. Szerintük az ingatlanokra vonatkozó lakásszám-számítás felülvizsgálata, egyes esetekben szigorítása, a többlakásos társasházak elhelyezhetőségének korlátozása illetve a telken belül kötelezően elhelyezendő gépkocsik számának növelését is szabályoznák.

11.22

Második napirendi pontként a Farkasvölgy utca 2. szám alatt található régi óvoda értékesítését szorgalmazza a polgármester. Lombeczki Gábor arról érdeklődik, hogy mire költik a bevételt.

– Ingatlanból származó bevételt csak ingatlanra használunk fel, legyen az felújítás, vásárlás. Tehát legrosszabb esetben is útfelújítás jöhet szóba – mondta Mirkóczki Ádám.

Komlósi Csaba kéri, hogy az ott található, használható játszótéri elemeket adják át egy civil kezdeményezésnek játszótér létrehozásra. Mirkóczki Ádám egyetértett ezzel, és kérte, ellenőrizzék, hogy mi megfelelő ehhez. Az előterjesztést megszavazták.

A következőekben a település szociális juttatásainak módosítását egyhangúlag megszavazta a közgyűlés. A módosítások szerint például a rendszeres gyógyszertámogatást az egyéb feltételek fennállása esetén, annak a kérelmezőnek állapítanák meg, aki nem jogosult közgyógyellátásra. Ezáltal elkerülhetővé válik, hogy ugyanazon gyógyszer megvásárlására, mind a járási hivatal, mind az önkormányzat is adjon támogatást.

11.15

Mirkóczki Ádám elmondta, hogy a Szép-bástya ügye jelenleg bíróságon van és a költség csak a konzerválás és a balesetveszély elhárítását célzó munkákra vonatkozott.

– A városgondozásnál a géppark-bővítés tétele új traktorokra lett elköltve, amelyek hamarosan megérkeznek. Ezek sószóróval, fűnyíróval is felszerelhető eszközök – mondta a polgármester.

Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott, hogy a napelemparkkal kapcsolatos visszahulló összeg felhasználásáról többször is egyeztetett a Pénzügyminisztériummal. A februári válságköltségvetés során csoportosították át a parkolókra a képviselői keretet, de a polgármester szerint ezt már az állami kompenzációból helyreállították. Szavai szerint a 400 milliós béremelésben pályázati pénz és támogatás is található.

10 igennel és 5 tartózkodással az előterjesztést elfogadták.

11.05

Az első napirendi pont a költségvetés módosítása. Lombeczki Gábor (Fidesz-KDNP) arról érdeklődött, hogy a személyi költségeket miért kellett 400 millióval emelni.

Orosz Ibolya elmondta, hogy 1,7 milliárd forint pluszt mutat a költségvetés, majd több tételről is érdeklődött. Például arról, hogy a Szép-bástyával kapcsolatos 20 millió forintos tétel mire vonatkozik. Ha a helyreállításra, akkor van-e már felelőse?

– Parkoló üzemeltetés címsoron mire vonatkozik a 18 millió forint? Ez a választókerületi feladatokból lett átcsoportosítva. Valamint az egyéb ingatlan-értékesítés címszónál 870, a telek értékesítésnél 200 millió szerepel. Ön egy sajtótájékoztatón néhány hete azt mondta, hogy 100 millió forintnyi ingatlant sem értékesített. Tehát mi az igazság? – kérdezte.

10.50

Mirkóczki Zita (MSZP) tanácsnok a felsővárosi parkolás illetve a közlekedés átszervezéséről beszélt.

- Úgy szűnt meg parkoló a Kallómalom illetve a Vallon utcában, hogy nem jött létre új. Ez nagy problémát okozott az ott lakóknak. A másik téma az egyeztetés a Szalapart, Ráchegy utcák forgalmi módosításairól. Azt szeretném kérni, hogy az egyirányúsítás csak akkor valósuljon meg, ha összekötő út is épül, ugyanis várhatóan forgalmi káoszt fog okozni – fogalmazott.

Minczér Gábor alpolgármester elmondta, hogy költségvetési gond áll a parkolóhiány mögött, de már keresik a megoldást. Mirkóczki Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy az 50 ezer lakót számláló Egerben 30 ezer bejegyzett gépjármű van, ami óriási szám.

10.40

Orosz Ibolya jelezte, legutóbbi kérdéseire nem kapott kielégítő választ az önkormányzati cégek helyzetére vonatkozóan. Csak azt próbálták neki megmagyarázni, hogy nincs is szükség üzleti tervre.

– Polgármester úrtól kérdeztem, hogy a Katona téri parkolóért fizet-e az önkormányzat. Azt mondta, nem. Kikértem a számlákat. Az Evat fizet, befogadja a számlákat, ezzel pedig létrehozott egy bérleti szerződést. Na ezért van szükség üzleti tervre – magyarázta.

– A helyzet nem precedens nélküli, hiszen például 2017-ben sem készült el az üzleti terv minden céghez. Én úgy tudtam akkor, hogy nem fizetünk, ugyanakkor tájékoztattak, hogy valamennyit fizetnünk kell. Ezt a helyzetet nem én okoztam, én próbálom megoldani – válaszolta a polgármester.

10.33

Berecz Mátyás (Egységben a Városért Egyesület) az előválasztással kapcsolatban szólt. Megköszönte a rendőrség képviselőinek a közreműködést az előválasztási fórumokon, illetve mindenki munkáját, aki részt vett benne.

Dr. Pápai Ákos a kábítószer-helyzetet emelte ki a rendőrségnek, szerinte főként a belvárosban szaporodnak ezek az esetek látványosan.

Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) a lopások és betörések, valamint a szervezett drogkereskedelem miatt kérte a rendőrséget, hogy gyakrabban ellenőrizzék Felnémet utcáit. Kovács József rendőrkapitány megköszönte a jelzéseket és elmondta, hogy mindent tőlük telhetőt megtesznek ezek megszüntetése érdekében. Az iskolai menzákon kapható ételek minőségével kapcsolatban elmondta, hogy szerinte azokat ellenőrizni kellene a szülők panaszai mentén. A polgármester elmondta, hogy erre van lehetőség.

Farkas Attila alpolgármester tájékoztatása szerint a termálfürdő területén egy védett platánfa található, többen jelezték, hogy annak állapotát ellenőrizni kellene ezért műszeres vizsgálatot rendelt el, valamint táblát szeretne elhelyezni ott.

– Tudomásom szerint Komlósi Csaba további kilenc fa vizsgálatát kérte. Ezek megtörténtek, s a beavatkozások folyamatban vannak a 70-100 éves fákon. A város továbbra is elkötelezett a természeti értékek megőrzésében – tette hozzá.

10.22

Mirkóczki Ádám polgármester szerint ezeket nem lenne szerencsés levenni napirendről, hiszen az átvételi folyamatot minél előbb meg kellene indítani. A képviselők nem szavazták meg egyik javaslatát sem.

Komlósi Csaba (független) azt javasolja, hogy a tervezett Kelemen Csaba-stúdiószínpad névadását vegyék le napirendről, mivel a napokban szárnyra kapott hírek illetve a sajtóban zajló párbeszéd méltatlan. Szerinte az előterjesztés alapvető szándéka félrecsúszott.

Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott, a napirendi pont nem szól a jelenlegi igazgatóról, csupán emléket állít az elhunyt színésznek. A képviselők nem szavazták meg a javaslatát.

Dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) szerint az ügyet időkorlát nélkül kellene tárgyalni, ám ezt sem szavazták meg. Elfogadták viszont a napirendet.

10.11

Sürgősségi indítványt nyújtott be Mirkóczki Ádám, melyet a 18. napirendi pont után tárgyalnak majd. A napirendi pontokat elfogadta a grémium.

Keresztes Zoltán képviselő visszavonta a 18. napirendi pontot, amely a „Csapda a neten” című film oktatási célú változatának eljuttatása volt a megye oktatási intézményeibe.

Orosz Lászlóné javasolta a 13-as és 21-es napirendi pont levételét. Előbbi előterjesztés állami tulajdonú ingatlanok térítésmentes önkormányzati tulajdonba adása iránti kérelemről szólt. Ugyanakkor a képviselőasszony szerint ez hiányos, hiszen nem tartalmazza azt, hogy ezek felújítása, az infrastruktúra kiépítése miből valósul meg.

Utóbbi az Evat idei beszámolója, ugyanis Orosz Lászlóné már a sokadik közgyűlésen az üzleti tervet hiányolja. Javasolta továbbá, hogy amennyiben napirenden marad a tájékoztató, akkor azt időkorlát nélkül tárgyalják.

10.05

A napirendi pontok előtt egy díjátadóra került sor. Mint ismert, Eger sikeresen pályázott a Széchenyi 2020 programon belül helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a Klímatudatosságot Erősítő Szemléletformálás Megvalósítása Egerben címmel. Ennek alprogramjaként hirdettek rajzpályázatot óvodás gyermekeknek.

Első helyezett Horváth Bence Máté, második helyezett Keresztes Dániel, a harmadik pedig Sós Karina lett. Elismerésben részesült a Szivárvány óvoda, a legtöbb pályázat innen érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában