szüret

2021.10.22. 11:30

A szőlő nagy részét már leszüretelték Egerben

Befejezéséhez közeledik a szüret az Egri borvidéken. A hegyközségi tanács elnöke szerint jó évjárat lett a 2021-es. A ­hektáronkénti termésátlag a 100 mázsához közelít. A minőségre sem lehet panasz. Problémát jelent ugyanakkor, hogy miközben a munkaköltségek folyamatosan növekednek, a szőlő felvásárlási ára alig emelkedik.

Sike Sándor

Ezen a héten a merlot-kat szedik a termelők, a fehér fajtákat már leszüretelték Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét az idei szüret állásáról kérdeztük. Farkas László a Heolnak azt mondta, hogy a vége felé jár az idei termés betakarítása. Ezen a héten a merlot-kat szedik a termelők, a cabernet fajták szedése pedig a jövő héten indul. A fehér szőlő 95 százaléka már nincs a tőkén, illetve csak az extra késői szedésre szánt szőlő, például hárslevelűből, olaszrizlingből.

– Természetesen nem számottevő mennyiségről van szó. Szomolyán látni még kint muskotályt vagy Kaló Imrénél veltelinit. Aszúsodni már nem aszúsodnak ugyan, ehhez nem volt kellő mennyiségű csapadék, ugyanakkor testesebb, különleges fehérbor készülhet belőlük – mondta a hegyközségi elnök.

A termésről a szakember azt mondta, hogy fajtánként és területenként minőségében és mennyiségében is változó, de összességében jó lett. A vörösek közül a kékfrankos nem nagyon tűrte az időjárási körülményeket idén, de maga az évjárat egészében jónak mondható.

Ezen a héten a merlot-kat szedik a termelők, a fehér fajtákat már leszüretelték
Archív fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– A nyári negyven fokban elkezdett védekezni a szőlő, a korai fajtáknál a szemek megvastagították héjukat, a levesedés sem volt kielégítő. A kései fajták viszont meglepő módon fokosodtak – elemezte a helyzetet a hegyközségi tanács elnöke.

A kisebb lékibocsátást azonban ellensúlyozza a gazdagabb ízvilág. A savtartalom ugyan magasabb, de szerinte nagyüzemi szinten tiszta kémia ma már a borászat. A termés mennyiségére sem lehet panasz. Bár nagy eltérésekkel, de átlagban 90–95 mázsát szedtek hektáronként.

– Ami a felvásárlási árakat illeti: tízszázalékos lehet az emelkedés. Ennél azonban jóval nagyobb mértékben nőttek a munkaköltségek. Átlagosan, de itt is eltérésekkel száz forintot adtak a felvásárlók idén a szőlő kilogrammjáért – közölte Farkas László.

A munkaerőhiány némiképp nehezítette a betakarítást, de alapvetően nem volt gond. Egy-egy napszámos kilenc-tízezer forintért dolgozik a szüreteléskor, ami azért jóval kisebb összeg, mint amennyit az építőiparban lehet keresni például.

– Tudni kell azt is, hogy a gépesítés irányába mozdult már el a szőlő betakarítása is. Becsléseink szerint a szőlő negyven százalékát kombájnnal takarítják már be – tette hozzá.

Az egy-két hektáron termelőknek már régóta nincs semmi haszna a szőlőn. Ezt már János, a hetvenes éveiben járó, egy a megyeszékhely mellett lévő településen gazdálkodó, neve elhallgatását kérő ember mondta. A névtelenség oka, több évtized után oda jutott, hogy komolyan fontolgatja az ültetvény kivágását, amit felettébb szégyell.

– Azok, akik ilyen kis területen gazdálkodnak, már tönkrementek, szerintem hamarosan következnek a nyolc-tíz hektárt művelők – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában