közgyűlés után

2021.10.17. 11:15

Átszerveznék az egri óvodák működését

A múlt heti közgyűlési ülésen az egri óvodai körzetek egységesítésének előkészítéséről döntöttek a képviselők. Ám nem mindenki értett egyet ezzel.

Szabadi Martina Laura

Óvodások Egerben. A közgyűlésen vitáztak a képviselők az intézmények működtetéséről Illusztráció: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A megyeszékhelyen háromkörzetes rendszerben működnek az óvodák. Ezek a Felsővárosi, a Kertvárosi, illetve a Belvárosi Óvodák. Előbbi a Benedek Elek Óvoda, ehhez négy tagintézmény tartozik, melyek a Joó János, az Ovi-Vár, a Bervavölgyi, illetve a Gyermeklánc nevet viselik. A Pozsonyi utcai Kertvárosi óvodához három intézmény tartozik, a Ney Ferenc, az Epreskert utcai, illetve a Gyermekkert Tagóvoda. A belvárosi Szivárvány Óvodának összesen hét tagintézménye van. Mirkóczki Ádám polgármester a múlt heti közgyűlésen elmondta, hogy az óvodai körzetek átszervezésére azért van szükség, mert tapasztalataik szerint nem hatékony a jelenlegi háromkörzetes rendszer.

– A körzetek összevonását kezdeményezzük. Gyakorlatilag a változtatással egy igazgatóság lenne, egy néven futnának az intézmények, de persze a tagóvodák nevüket megőriznék. Senki nem veszíti el a munkáját, a béreket pedig egységesítenénk. Jóval hatékonyabb lenne – mondta Földvári Győző, az egységben a Városért Egyesület frakcióvezetője. Kiemelte, hogy az egyetemi gyakorlatukat töltők visszajelzései is ebbe az irányba mutatnak, hiszen ahány hely, annyi rendszer él jelenleg, ami megnehezíti a tanulási folyamatot is számukra.

Ezzel azonban nem mindenki értett egyet. Dr. Pápai Ákos arról érdeklődött, hogy abban a két óvodában, ami eddig nem tagóvoda volt, megszűnik-e az intézményvezetői státusz és tagóvoda-vezető lesz-e helyette. Ugyanis a központi intézmények vezetői nem, de a tagóvodák vezetői a hatályos szabályozásoknak megfelelően nemcsak az intézmény életét igazgatják, de nevelői feladatokat is ellátnak. Elmondta, hogy a hozzá érkezett visszajelzések szerint, ahol a tagintézmény-vezető csoporttal is dolgozik, túl nagy a leterheltség.

– Már a hármas körzetesítés sem jó, az pedig semmikép nem helyes megoldás, hogy még inkább összevonjuk az óvodákat. Ez nem jó irány, így sincs elég szakember, a gyerekeken nem szabad spórolni – fogalmazott.

Óvodások Egerben. A közgyűlésen vitáztak a képviselők az intézmények működtetéséről
Illusztráció: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Orosz Lászlóné, a Fidesz– KDNP képviselője arról érdeklődött, hogy történt-e a szülőkkel egyeztetés, de Földvári Győző ezzel kapcsolatban elmondta, a pontos szervezeti rendszer kidolgozása, egyeztetés csak az után következik, hogy az összevonást megszavazzák.

Mirkóczki Ádám azzal egyetértett, hogy több szakember kellene az óvodákba. Szerintem ha egyszerűsödik az adminisztráció, akkor a rendszer jobban fog működni – mondta a polgármester.

Farkas Attila alpolgármester viszont kiemelte, pontosan rögzítve van, hogy a vezetőknek mennyit kell csoportban dolgoznia, s mennyi egyéb feladatuk van. Szerinte az óvodák közötti különbségek és konfliktusok az egységesítéssel ­kerülhetőek el. Keresztes Zoltán (Momentum) szerint viszont a szülők semmit nem vesznek majd észre mindebből, ha továbbra is ugyanazok az emberek dolgoznak az óvodákban. Ugyanakkor arra figyelni kell, hogy a helyettesítéseket ne a gyerekek számára idegen óvónőkkel oldják meg.

Az előterjesztést elfogadták. Tehát az egységesítés kidolgozása megkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában