vallás

2021.10.08. 17:05

Az amazóniai őserdőt is megjárta a misszionáriusból lett hatvani lelkész

Misszionáriusból lett hatvani kisegítő lelkész a római katolikus Finta Lajos atya. Bemutatkozó miséjén a Heol is ott volt.

Litya László

– Kirúgtak az egyházból... – ejti ámulatba a főtéri Szent Adalbert-templom híveit Lajos atya. Mise utáni katekézis ad lehetőséget, hogy bemutatkozzon a nyájának. Szeptember végén helyezte oda Marton Zsolt váci megyés püspök.

– ...a püspököm megvonta tőlem a papsági működésemet – veszi fel a beszédje fonalát. Nem értette, mi történt, hiszen a tiltást nem szolgálta meg. Lebetegedett, és a fővárosi János kórház ideggyó­gyászatára vitték. Amikor onnan kikerült, baráti kapcsolat révén jutott el Augsburgba, ahol egy német püspök azt mondta neki: „Gyere ki Argentínába! Szükségem van papra!” Ám időközben a váci egyházmegye kihelyezte Nagylócra és Hollókőre. Mielőtt a keszthelyi püspök nyugdíjba vonult, magához rendelte. „Ha akarsz, akkor most mehetsz!” – adott engedélyt rá, hogy évtizednyi hazai szolgálat után misszionáriusnak álljon az Óperencián túl.

Finta Lajos atya tanítgatta az indián gyerekeket Argentínában, majd Peruban Fotó: beküldött

Argentína után Peruba hívták. Az amazóniai őserdőben élő ashéninka indiánok pasztorálását kapta feladatul. Plébániája száz kilométer átmérőben fekvő negyvenkét falut ölelt át. 1935-től szolgáltak ott ferences szerzetesek, de a kommunista gerillák 1962-ben elűzték őket. Marxista ideológiájukat máig őrzik a Lenin és Sztálin keresztnevek. Eredeti vallásuk elveszett, Istenről alkotott képük elvont fogalom.

Nem járnak templomba, nekik a pap is csak egy fehér ember, vagyis egy gringó. Évek teltek el, mire megérezték a különbséget a fakivágás hajcsárjai és az őket segíteni akaró keresztények között. Az indiánok kilencven százaléka analfabéta. Csakis a tanulás lehet az egyetlen út, hogy ráébredjenek önnön emberi méltóságukra. Arra, hogy ők az Isten képmásai, megváltott emberi lények.

– A plébániámon kialakítottunk egy diákotthont – emlékezik vissza Finta Lajos atya. – Sokan ugyanis többnapi járóföldre laknak az iskolától. Hétvégén mennek haza. Aztán a falutól nyolc óra járásnyira gimnáziumot indítottunk el, harmincöt diákkal. Két tanítónk magára vállalta a kizsákmányoló multikkal összejátszó indián törzsfőnökök gáncsoskodását. Peru őserdői nyolc vikáriátusra tagolódnak. A püspökeik – ha a panaszok megszaporodnak – elzarándokolnak az államfőhöz, hogy kiálljanak az indiánok jogaiért. Ő is tudja, hogy csak az egyház az egyetlen fékező erő a gátlástalan kirablással szemben.

A perui püspökkari konferencia egyfajta szokásjog alapján három-négy évente kifizette Lajos atya magyarországi látogatását. Pénzadományok gyűjtésével összekötött élménybeszámolókat tartott mindenfelé. Azokon megfogalmazta, hogy már érti, mi volt az Isten terve vele: – Nem azt akarta, hogy a hazai híveknek prédikáljak, hanem azt, hogy Latin-Amerika legeldugottabb őserdejébe vigyem el az evangéliumot.

A befogadó hatvani hívek előtt végül kinyilatkoztatta: – Uram, legyen meg a te akaratod.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában