életmentés

2021.10.13. 11:52

Életmentő defibrillátor védi a turisták épségét a Kékestetőn

Klausmann Viktor társaival együtt már évekkel ezelőtt felkészült az esetleges rosszullétekre, ezért életmentő eszközökkel biztosították be a turisták egészségét. Október 16. az Újraélesztés világnapja, amely azt hangsúlyozza, hogy mindenki képes megtanulni az életmentés folyamatát.

Heol

Forrás: beküldött

– A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány egyik támogatója vásárolta a defibrillátort. A Defibrillátor Plusz Kft. ehhez jelentős kedvezményt biztosított nekünk – részletezte Klausmann Viktor. – A támogató és az alapítvány már a második készüléket szerezte be, vásároltunk Kékestetőre is egyet, hiszen ott van a tömegrendezvények csomópontja is. A Kékestetőre nagyon sok sportverseny ér fel. Futóversenyek, kerékpárversenyek, tömeges túraversenyek célpontja vagy állomása, emiatt mindenképpen fontos és szükséges ez a készülék.

Mint megtudtuk, Varga Erika 25 főnek tartott oktatást.

– Precízen beüzemelhettük a segítségével az eszközt, hiszen egy rosszullét esetén minden egyes perc sokat számít. Szeretjük Erikát, és ezt a fajta képzést, amit ő hatékonyan, lényegre törően képvisel. Azért fontos a megfelelő oktatás, mert abban a pillanatban kell beavatkoznunk, amikor se keringés, se légzés. A nyári időszakban strandot is üzemeltetünk Domonyvölgyben, ahol naponta ezer ember is megfordul. A strandon az alapítvány munkatársai végzik a speciális mentési feladatokat, a vízi mentést is, és szinte kötelező jellegű, hogy rendelkezzünk defibrillátorral.

Mint Klausmann Viktortól megtudtuk: régebben volt már újraélesztésük, akkor még defibrillátor hiányában.

– Az egyik strandoló szíve leállt, de körülbelül három percen keresztül történő kompresszió és belélegeztetés után visszahoztuk a 45 éves férfit. Gyakorlatilag felnézett, és megkérdezte, mi történt, akinek sem keringése, sem légzése nem működött. Ez a beavatkozás tízből nyolcszor nem sikerül. A személyes felkészülésen túl azonban szükséges a modern technika, biztonságot ad a beavatkozónak, és jelentősen növeli a bajbajutott élet esélyeit!

A készülékek átadását követően minden alkalommal defibrillátor használati oktatást tart az adott szervezetnek a Defibrillátor Plusz Kft. szakembere, Varga Erika.

– Eddig több mint 9000 embernek mutathattam meg az újraélesztés lépéseit, és közülük többen már sikeresen életet mentettek. Nyilván ehhez hozzájárult az oktatás és a defibrillátor jelenléte is. A mentő kiérkezéséig megfelelő minőségű mellkasnyomással kell életben tartani bajbajutott embertársunk keringését, így nagyon fontos a képzésen a megfelelő gyakorlat erre vonatkozóan. Az a tapasztalat, hogy kortól, nemtől és végzettségtől függetlenül mindenki meg tudja tanulni az újraélesztést és a defibrillátor használatát – Varga Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában