konfliktus

2021.10.06. 20:24

Felmentenék az egri színház igazgatóját – Blaskó Balázs reagált az őt ért vádakra

Blaskó Balázs felmentését kezdeményezi Mirkóczki Ádám az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. A z egri színház igazgatója közleményben reagált az őt ért vádakra.

Heol

Blaskó Balázs Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020. október 29-i közgyűlésén Ideiglenes Vizsgálóbizottságot állított fel a Gárdonyi Géza Színház október 1. és október 29. közötti járványügyi intézkedéseinek felülvizsgálatára – emlékeztetett Blaskó Balázs. Mint írja: a vizsgálat, mely ellene irányult, viberen keresztüli meghallgatásokkal és különböző dokumentumok bekérésével 2020. november 4-e és 20-a között zajlott, különösen kollégájuk, Kelemen Csaba halála kapcsán.

„A tények ismeretében már akkor jeleztük: kegyeletsértő lesz a vizsgálódás eredménye. A bizottság mind a mai napig, majd’ egy év óta nem hozta tudomásomra, s nem tárta fel a vizsgálat eredményét, amely többek között a Népegészségügyi Hatóság állásfoglalását is tartalmazza. Ezidáig, éppen kegyeleti okokból, nem reagáltam a sajtóban, s a közösségi médiában megjelenő, személyemet, feleségemet ért sárdobálásra, igaztalan vádakra, s egy teljességgel elképesztő nyílt levélre sem. Most sem kívántam sajtóhoz fordulni. Véleményemet – a napirend zárt tárgyalását kérve, melynek nem adtak helyet – a város egyik bizottsága előtt fejtettem ki, melyet nagy nyilvánosság elé, kiemelt részleteket közölve Mirkóczki Ádám polgármester vitt.”

Mint folytatta: kénytelen, ha csak szűkszavúan is, reagálni.

„Sajnos, szomorú tény, hogy Kelemen Csaba és felesége, Lengyel Edina végig titkolták Csaba betegségét a színház vezetése előtt is. Érthetetlen, hogy míg 2020 tavaszán a Covidtól való rettegés miatt itt hagyta a színházat, a szerepét, a készülő darab próbafolyamatát, és hónapokra határmenti vidéki házukba költözött, addig a kérdéses időszakban – mint utóbb kiderült – betegen, lázasnak érezve magát próbált, s két előadást lejátszott. Ezt követően egyikük se jelezte a színház felé, hogy Csaba beteg, sem azt, hogy kórházba került. S – amint tudomásom szerint a vizsgálóbizottság előtt is megerősítést nyert – a színház és magam folyamatos próbálkozása ellenére sem ő, sem felesége nem vették fel a telefont, A Covid-fertőzöttség bebizonyosodása után színházi kontaktot nem adtak meg.

Sajnos több szempontból nagy mértékben veszélyeztették színházi közösségünket.

Kollégánk tragikus haláláról is kerülő úton értesültünk, amint sajnos volt felesége, két gyermekének édesanyja, s gyermekei is. Ennél részletesebben nyilatkozni, éppen kollégánk méltó emlékének megőrzése miatt, nagy nyilvánosság előtt nem kívánok.” – zárta szavait Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere szerint Blaskó Balázs igazgató méltatlanná vált az egri színház vezetésére. Mint közölték: az október 4-i Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság nyílt ülésen tárgyalta az egri Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadának átnevezését Kelemen Csaba Stúdiószínpadra, mert a város ebben a formában is emléket szeretne állítani Eger posztumusz díszpolgárának, Kelemen Csabának. Mirkóczki Ádám közleményében kiemelte:

„A napirend tárgyalása során Blaskó Balázs igazgató minősíthetetlen, gyalázatos és aljas kijelentéseket tett.”

Az önkormányzat közleményében részleteket is közölt Blaskó Balázs állítólagos kijelentéseiből:

„Amennyiben Kelemen Csaba életben marad, azonnal fegyelmi eljárást kellett volna indítani ellene, valamint bűnvádi eljárást kellett volna kezdeményeznem a rendőrségen. Azért, mert eltitkolta betegségét, mert nem jelentette le a törvény szerint (…) betegségét. Mindezt tette azért, hogy az igazgató választási procedúrában részt vehessen. Ezzel súlyosan veszélyeztette a Gárdonyi Géza Színház működését, a kollégák életét, egészségét, nem utolsó sorban az igazgató választási bizottság egészségét is október 7-én.

(…) Nagy valószínűséggel október 2-án, amikor már beteg volt, de nem volt hajlandó orvoshoz fordulni, hogy ez ki ne derüljön, de már réges rég beteg volt, fertőzte meg Fekete Péter államtitkárt (…)

Egy olyan ember, aki a társulata és művészkollégái ellen bizonyíthatóan, ilyen bűnöket követett el, nem lehet példát állítani egy ilyen embernek… nem lehet… lehetetlen!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában