közlekedés

2021.10.15. 07:00

Fontos, hogy felkészítsük a gépjárműveinket az őszre és a télre

Az ősz beköszönte azt is jelenti, hogy az autósoknak ideje felkészíteniük járműveiket őszre, télre – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Szabadi Martina Laura

A megfelelő gumi az egyik legfontosabb tényező gépjárműveinknél a következő hónapokban Archív fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az ősz beálltával megváltoznak az ­időjárási és útviszonyok, ami megfelelően felkészített járművet és a nyári vezetéstől gyakran eltérő, óvatosabb vezetéstechnikát kíván a járművezetőktől. Ezért kérjük, fogadják meg a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait – hívta fel a figyelmet a hatóság.

A szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy legyenek figyelmesebbek, előzékenyebbek a megszokottnál, és mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően hajtsák járműveiket. Kiemelték, hogy ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok kellőképpen működjenek.

– A motorokat, autókat ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jó ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, a ködös, esős időjáráshoz – húzták alá közleményükben. Tanácsaik szerint a lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhető a közlekedési balesetek jó része.

A megfelelő gumi az egyik legfontosabb tényező gépjárműveinknél a következő hónapokban
Archív fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, s fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő polgártársaikra. Ebben az időszakban a gyalogosok és a kerékpárosok is kevésbé láthatóak, előbbiek az esernyő és a kabát kapucnija alatt óvatlanabbul közlekednek. Az egyre korábbi sötétedésre való tekintettel kérjük, hogy fordítsanak fokozott figyelmet az észrevehetőségükre, hiszen a biztonságunkért mi magunk tehetünk a legtöbbet – tették hozzá.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, nem egészen egy hete, az esti órákban egy gépjármű a 24-es főúton elütött egy, az úttesten gyalogosan közlekedő férfit, aki a helyszínen életét vesztette. Soltész Bálint megyei rendőrségi sajtószóvivő elmondta, a baleset helyszínére visszatért egy lakókocsit vontató személyautó vezetője, aki közölte, hogy nem észlelte az ütközést. Csak később a vontatmányán lévő sérülést vette észre.

Nem látszik, de bizony kopott

A téli abroncsok átszerelése már októbertől elindul, tudatta korábban lapunkkal Magdus Csaba. Az egri Gumibörze Kft. tulajdonosa szerint idén a kellemes ősz miatt a legtöbb autós későbbi időpontra hagyta az abroncsok cseréjét.

– Amikor az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, akkor már illik a nyári­gumikat cserélni – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve: nem szabad várni azzal sem, hogy az autógumi az előírás szerinti értékig elkopjon, mert az a teljesítményre is hatással van, a nedves utakon könnyen tapadásvesztést eredményezhet.

– A téligumik állapota négy milliméter alatt kritikus, ezért azt szakszervizben kell megnézni – ismertette. – Sokan csak akkor szembesülnek azzal is, annyira kopott az abroncs, hogy újat kell feltenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában