kiállítás

2021.10.14. 16:01

Különleges babakiállítás nyílt Egerben

Különleges tárlat nyílt a Bartakovics Béla Közösségi Házban csütörtök délután, hisz Guba Rózsa népi iparművész hozta el Egerbe a babakiállítását.

M. H.

2021.10.14 - Kiss Renáta, az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, Guba Rózsa, népi iparművész és Herczeg István, grafikusművész - Guba Rózsa Babakiállítás Egerben, az EKMK Bartakovics Béla Közösségi Házban - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Kiss Renáta, az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója köszöntőjében elmondta, a pandémia után több tárlatnak adtak már otthont, ez a babakiállítás pedig nem mindennapi.

 

– A babkészítés a kultúra továbbadásának nem mindennapi módja, de tartalmában és látványában olyan érték, melyet minden egrinek érdemes megnéznie – fogalmazott. Herczeg István grafikusművész nyitotta meg a kiállítást, aki, szavai szerint, ilyen tárgyi együttessel eddig még nem találkozott.

Guba Rózsa elmondta, makett babáinak egészét saját maga készíti kezdve az arcok szoborszerű negatívjának megfaragásától a fej, a test és a ruházat textilből való megformálásáig. A figurák és jelenetek alapját legtöbbször egy-egy korabeli festmény, dagerrotípia vagy fénykép adja, melyek magyarországi népi jelenetek esetében gyakran saját gyűjtésekből, helyi feldolgozásból származnak. Minden esetben igyekszik a leginkább korban hiteles forrásból elkészíteni babáit. A ruhákhoz felhasznált anyagoknál pedig igyekszik, környezettudatosan újrahasznosítani a régi textíliákat. Így nem ritka, hogy több száz éves csipkék vagy néhány tíz éves kelmék jelennek meg alkotásaiban. A tárlat november 14-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában