Maszkot, tesztelési lehetőségeket biztosít dolgozóinak több Heves megyei cég

A koronavírus-járvány negyedik hullámában vagyunk, növekednek az esetszámok, mely az élet minden területét nehezíti. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan készülnek erre a hullámra a megyénkben működő cégek, milyen protokollt alkalmaznak, ha megbetegedést tapasztalnak. A gondokat tetéző csiphiányról is érdeklődtünk.

Molnár Helga

Hatvan, 2013. augusztus 16. A vállalat munkatársa motorvezérlõ összeszerelését végzi a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani üzemében 2013. augusztus 12-én. A magyar kormány és a magyarországi Bosch-csoport 2013. július 31-én kötött stratégiai megállapodást Budapesten. MTI Fotó: Komka Péter

Fotó: Komka Péter

– A Bosch-csoport továbbra is stabil maradt a globális piaci kihívások ellenére is – közölte Somogyi András, a Bosch magyarországi humán erőforrásért felelős alelnöke.

– A munkahelyeken napi rendszerességgel elemezzük az aktuális járványügyi helyzetet. Próbáljuk rugalmasan kezelni a foglalkoztatást, ahol pedig fizikai jelenlétre van szükség, ott fokozott védelmi intézkedéseket vezettünk be – taglalta.

A világjárvány megjelenése óta olyan operatív stábokat működtetnek, amelyek nyomon követik a fertőzésekkel kapcsolatos történéseket.

– Sikeresen vészeltük át az eddigi hullámokat. A munkatársaknak maszkot biztosítunk, sőt, saját maszkgyártásba kezdtünk. Minden telephelyünkön saját fejlesztésű készülékkel is teszteljük a kollégákat. Az interjúkat online formában tartjuk, a teljes belépési folyamatot digitálisan végezzük. Azoknál a munkaköröknél, ahol ez nem megoldható vagy csak részben, ott úgynevezett hibrid megoldásokat használunk – taglalta.

A gondokat tetéző csiphi­ányról szólva elmondta, a globális beszerzési piacon jelenleg általános hiány van bizonyos félvezető alkatrészekből, ez a helyzet a Bosch-csoportot is érinti. Ennek ellenére mindent megtesznek, hogy a megrendeléseiket teljesíteni tudják, tájékoztatott.

Lovas Ferenc, a siroki székhelyű Mátrametál ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre úgy fogalmazott, a korábban hozott távolságtartási intézkedések érvényben maradtak az enyhítés időszakában is.

– Dolgozóinkat arra kérjük, hogy a legapróbb tünetek jelentkezése esetén maradjanak otthonukban, s keressék meg háziorvosukat. Az öltözőkben, étkezőkben ötnél többen nem tartózkodhatnak egyszerre. A takarítói személyzet folyamatos jelenlétével biztosítjuk a megfelelő higiéniai körülményeket, s támogatjuk az otthoni munkavégzést – tette hozzá.

A Bosch is figyel a munkavállalókra Fotó: MTI/Komka Péter

Heiling-Koltai Beáta, a szintén siroki RUAG Ammotec Magyarországi Zrt. kommunikációs és képzési szakértője elmondta, vállalatuk felkészült a védekezésre.

– Feltöltött maszk- és kézfertőtlenítő készletekkel bírunk, heti kétszeri önkéntesen gyorstesztelési lehetőséget tartunk fenn minden munkavállalónk számára. Bizonyos munkakörökben megengedett az otthoni munkavégzés, és képzéseink nagy részét digitális oktatásban valósítjuk meg. A vállalati kommunikációhoz pedig egy mindenkinek a saját mobiltelefonján elérhető, felhőalapú rendszert használunk – részletezte.

Hozzátette, szeptember elején vezették be ismét a zárt terekben kötelező maszkviselést. Ehhez minden munkavállalónak biztosítják a szükséges mennyiségű orvosi- vagy FFP2-es maszkot. Szerződéses céges buszjárataikon szintén kötelező ezen védőeszköz viselése. Emellett minden saját dolgozónak, aki több mint három napot volt távol, kötelező magát tesztelnie, melyhez a tesztet biztosítják. A vállalatvezetés pedig heti rendszerességgel tart Covid-megbeszélést.

A globális csiphiányról szólva elmondta, nincs olyan modern vállalat, melyet valamilyen formában ne érintene ez. – Azonban szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen nekünk a termékeinkbe nem kerül csip. A hagyományos gyártógépek, melyek nem számítógépes vezérléssel működnek, teljesen függetlenek ettől a problémától. Nálunk azonban nagyon erőteljes modernizáció folyik, így a számítógépeink, illetve az azzal vezérelt gépeink működtetése kapcsán érinthet minket is a felvetett hiány. Egyelőre ebből még nem volt ilyen gondunk – húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában