zöldhulladék

2021.10.04. 11:30

Megoldást keresnek az őszi lombhullás idején a hulladéknak Heves megyében

Egy egri olvasónk jelezte, hogy az ősz közeledtével szerencsésnek tartaná, ha több zöld zsákot helyezhetnének ki a kerti hulladék elszállításakor. A közszolgáltató alvállalkozói nem tudják növelni a mennyiséget, nincs ehhez kapacitásuk. Viszont lehet, hogy kitolják a szállítás időszakát.

Szabadi Martina Laura

Gondolkodnak a gyűjtési időszak meghosszabbításán

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A megye jó részének közszolgáltatója az NHSZ Észak-KOM Nonprofit Kft. három zsákban és fél köbméter kötegelt mennyiségben határozta meg a zöldhulladék elszállítható mennyiségét. Ezt kifogásolja egy olvasónk, aki az őszi lombhullásra hívta fel a figyelmet.

– Kizártnak tartom, hogy ősszel elég legyen a három zsák. Egyébként teljesen érthető az, amit a szolgáltató meghatározott, és az is, hogy inkább komposztálni kellene a levelet, az ágakat. Vissza kell forgatni a földbe azt, ami kinőtt belőle. Viszont ezt sajnos a városban élő emberek nem értik meg, sőt a falusiak nagy része sem. Előbbiek a hulladékszállítótól várják a megoldást, utóbbiak pedig az égetést képtelenek elengedni, mert úgy csinálták évtizedekig. Szerintem az lenne a jó megoldás, ha legalább ősszel többet vinnének el, hogy ne az egri kertvárosi utcák sarkán végezze a szemét kiborítva vagy a kertek végében füstöljön – vélekedett olvasónk.

Gondolkodnak a gyűjtési időszak meghosszabbításán Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, erre szerinte addig szükség is lesz, míg a polgárokkal nem értetik meg a komposztálás jelentőségét. Úgy véli, ehhez átfogó kampányra, figyelemfelhívó hirdetésekre lenne szükség, mint ahogy a szemetelés visszaszorításához is.

Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk, pluszzsák igényelhető némi felárért cserébe az ügyfélszolgálatokon, de Hegedűs-Csatai Andor Tamás ügyvezető arról számolt be, már vizsgálják annak lehetőségét, hogy az őszi időszakot hogyan tudják rugalmasan kezelni.

– A gyűjtés gyakoriságán nem tudunk változtatni, ez nem csupán rajtunk múlik, hanem alvállalkozóink kapacitásán is, akik helyben végzik a szolgáltatást. Továbbra is javasoljuk mindenki számára a házi komposztálást, melyről honlapunkon, az nhszeszakkom.hu/komposztalas/ oldalon részletes szakmai anyag érhető el. A korlátlan elszállítására továbbra sem lesz lehetőség. Amivel segíteni tudjuk még a keletkezett mennyiség elszállítását az a gyűjtési időszak hosszabbítása lehet, de ez időjárásfüggő – húzta alá az ügyvezető.

Elmondta, hogy erre az őszi időszak vége felé lesz lehetőség, amennyiben a kapacitásaik rendelkezésre állnak, igény merül fel és az időjárás is indokolja, tehát tart még a levélhullás. A rendszeres gyűjtés mellett, továbbra is biztosítani tudják az átvételt a hulladékudvarokban, az eddigi feltételrendszer szerint, melyről bővebb információ ügyfélszolgálatainkon is elérhető.

– Az ősz végi, a hulladéknaptárban megjelölt időpontokon túl elrendelt zöldhulladékgyűjtésről időben tájékoztatjuk majd a lakosságot. A jövő évi tavaszi időszakot illetően pedig a gyűjtési tapasztalatok alapján fogunk tájékoztatást adni – tette hozzá Hegedűs-Csatai Andor Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában