bűnmegelőzés

2021.10.31. 11:15

Sokan kelnek útra most a sírokhoz, de nem árt ilyenkor is óvatosnak lenni

November elseje a mindenszentek, másodika halottak napja. Ilyenkor elhunyt szeretteinkre gondolunk, mécsesekkel, virágokkal emlékezünk a temetőkben. A rendőrség és a települések városrendészetei is kiemelten figyelnek ezekben a napokban.

Munkatársainktól

20211029 - Krizantém és mécses körkép az egri piacon - Eger - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az elmúlt hetekben a nagyobb bevásárlóközpontok polcai is megteltek már az ilyenkor keresett termékekkel, így a mécsesekkel. Ám a friss, vágott krizantém java részét a napokban kezdték árusítani megyénk piacain is.

Az egri piacon járva meggyőződhettünk arról, hogy tömegével sorakoznak a standokon a szebbnél szebb virágok. Papp Dávid is ilyen növényeket árul, s elmondta, három és ötszáz forint között mozog egy szál krizantém ára. Az ár nem változott tavalyhoz képest, ám mivel korábban érkeztek a hideg napok, sok tő elfagyott. Ennek ellenére akad választék bőven.

Mivel ebben a néhány napban sokan látogatnak ki a sírokhoz, megyénk városaiban is ügyelnek az emlékezők biztonságára. Megtudtuk, Gyöngyösön a városrendészet október 29-e és no­vember elseje között a polgárőrséggel közösen kiemelten ellenőrizni fogja a városi temetőket, tájékoztatta lapunkat Ferenczy Dániel, a városrendészet igazgatója.

– A visszatérő ellenőrzések sűrűsödnek, az egyenruhás jelenlét reggeltől estig szinte állandó lesz a temetők környékén. A kollégák elsősorban bűnmegelőző jelleggel fognak járőrözni, viszont ha szabályszegést tapasztalnak, például lopást, intézkednek. A hatékonyság érdekében folyamatos rádiós kapcsolatban leszünk a rendőrség járőreivel, illetve telefonon a temetőt üzemeltető Városgondozás Zrt. munkatársaival – fogalmazott az igazgató.

A Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület részéről Mácsár Lászlóné alelnök tájékoztatta lapunkat.

Az egri piacon is válogathattunk a mécsesekből Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Amint a korábbi években, az idén is fokozott figyelmet fordítunk a megnövekedett temetői forgalom kezelésére, a közrend fenntartására, a kegyeletteljes megemlékezést megzavaró jogellenes cselekmények megelőzésére. Mozgó járőrszolgálatot teljesítünk október 30-tól no­vember negyedikéig, naponta nyolctól húsz óráig. Két páros járőrözik, és folyamatosan járni fogják a város mind a négy temetőjét. A kertvárosi részen fokozott ellenőrzést végeznek, hogy az adott esetben az ország messzi tájaira a sírokhoz – akár több napra – elutazók lakásai is biztonságban legyenek. A lakosság szubjektív biztonságérzete ezzel is erősödik – mondta az alelnök.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság is tudatta, hogy a rendőreik jelen lesznek a temetőknél, illetve azok környékén. – A nyugodt megemlékezés biztosítása érdekében a rendőr-főkapitányság illetékességi területén a kollégáink ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a forgalom kezelésére, a balesetveszély csökkentésére. Figyelnek az ünnep nyugalmát veszélyeztető szabálysértések, valamint bűncselekmények megelőzésére, továbbá a közrend és a közbiztonság fenntartására – hangsúlyozták közleményükben.

Javasolják, hogy mindenki megfelelő műszaki állapotú járművel keljen útra. A temetők környékén pedig úgy parkoljanak járműveikkel, hogy azzal ne akadályozzák a közúti közlekedést. Továbbá legyenek előzékenyek, türelmesek és tartsák be a közúti közlekedési szabályokat.

Tanácsok a nagyobb biztonsághoz

Mácsár Lászlóné arra is felhívta a figyelmet, hogy a bűnelkövetők előszeretettel keresik azokat a helyeket, ahol egyszerre sokan vannak. Kihasználják a zsúfoltságot, figyelmetlenséget, mely alkalmat teremt a jogellenes cselekményekre.

Ilyen eset jellemzően a zseblopás, a gépkocsikban látható, vagy a sírokon őrizetlenül hagyott értéktárgyak, valamint az oda kihelyezett virágok, akár síremlékelemek eltulajdonítása.

– A megelőzés érdekében azt javasoljuk, fokozottan figyeljenek értékeikre. Táskájukat tartsák testközelben, a sírhelyen se hagyják őrizetlenül. Soha ne tartsák irataikat, kulcsaikat egy helyen, a járművüket pedig gondosan zárják le. A temetők területén figyeljenek a gyalogosokra és az értékeire – foglalta össze a gyöngyösi alelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában