szőlő és bor

2021.11.13. 20:02

Egyre keresettebb a borászati képzés – derült ki az egri egyetem előadásán

Az egri egyetem szőlészeti és borászati intézete szüretzáró sajtótájékoztatón számolt be az idei szőlőtermésről és sikereikről.

Szabadi Martina Laura

– Még 2016-ban került az egyetem birtokába a szőlészet. Úgy gondoljuk, amit akkor vállaltunk, teljesítettük. Nemcsak oktatás, de kutatás terén is. S ez az, ami biztosítja az alapot a következő évek fejlesztéséhez. Nagy lehetőséget jelent számukra, hogy diákjainkkal közvetlenül tanulmányozhatjuk a szőlészet és borászat tudományát, gyakorlatorientált és tudásközpontú oktatást biztosítva – fogalmazott dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese szerda délelőtt sajtótájékoztatón.

Az eseményt az egyetemi szőlőültetvény és borászat kőlyuktetői központjában tartották a szüretzárás alkalmából. Hozzátette, a sikerek ellenére nem dőlnek hátra, hanem folytatják a szakmai színvonal emelését. Hegyi Ádám István birtokigazgató elmondta, az idei várhatóan különleges évjárat lesz. Kiemelte, a borkészítésben, más fogyasztási termékekkel ellentétben, nem ugyanazt a karaktert várjuk, hanem évről évre mást.

Metszési bemutatót is tartottak az egyetemen a Simonit & Sirch szakemberei
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– A szőlő fejlődése szempontjából hűvös tavasz előnyösnek mondható. A hideg révén ugyanis a virágzás tolódott. A meleg száraz nyárral ugyan behozta némileg a lemaradást, ám a mérések mégis eltolódást mutattak, ezért késett a szüret addig, míg a cukor- és a savtartalom egyensúlyba nem került. A súlyvesztés is jellemző volt, de a töppedés a minőségi borkészítést támogatja. Hűvös savas évjárat készül az idei szőlőből – részletezte.

Elmondta azt is, hogy a világhírű szaktanácsadó cég, a Simonit & Sirch tart metszési bemutatót. Velük együttműködve nyújt az egyetem országos szintű képzést, mely során a termőrügyek, a termőfelület szakszerű létrehozásáról, illetve a hajtásválogatásról szerezhetnek magas szintű tudást a résztvevők.

Dr. Ruszkai Csaba, az EKKE Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója elmondta, számos pályázatot nyújtottak be a közelmúltban. Fontos célkitűzésük, hogy szolgáltatásaikkal a helyi termelők szakmai előmenetelét és munkáját is segítsék.

– 2016-ban intenzív fejlesztés kezdődött meg az oktatás területén is – közölte dr. Zsófi Zsolt, az EKKE Szőlészeti és Borászati Intézet intézetvezetője. – Ez a munka mára beérett, s ennek következtében a hallgatói létszám is erőteljes növekedésbe kezdett az elmúlt időszakban. Az egyetem saját pincészetet és feldolgozót vezet, erős gyakorlatorientált képzést nyújt, korszerű technológiai oktatással. A hallgatók maguk is kiveszik a részüket a tudományos munkákból, jó az együttműködés a kutatási és fejlesztési központtal – mondta.

Nemzetközi együttműködés

Dr. Zsófi Zsolt elmondta azt is, hogy a diákok visszajelzései szerint is jó úton haladnak.

– Közel száz hallgatónk van nappali és levelező tagozaton. Ez alapképzést, duális képzést és felsőfokú szakképzést is jelent. Azzal, hogy együttműködési megállapodást írtunk alá az EPLEFPA Bordeaux Girondez francia egyetemmel, a diákok egy további év eltöltésével az intézményben francia diplomát is kapnak. Nem elhanyagolható szakmai szempontból Bordeaux és Burgundia környékének megismerése sem. Az első hallgató, Takács Réka idén kezdte meg tanulmányait, s tudomásunk szerint sikerrel veszi az akadályokat – ismertette. Elmondta azt is, hogy idén a Borászok borásza díj is egy EKKE-hallgatóhoz került, s ez visszacsatolás arról, hogy jó úton haladnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában