a hét embere

2021.11.04. 20:00

Gyermekkora óta életeket akart menteni a gyöngyösi kórház orvosigazgatója

Dr. Assani Omar, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház orvosigazgatója a múlt héten vehette át több évtizedes kiemelkedő munkája elismeréséül a Pro Sanitate-díjat prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterétől.

Szabó István

Dr. Assani Omar szerint értelmetlen a vakcina megtagadása miatt meghalni Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Dr. Assani Omar családjában kilencen voltak testvérek, édesapja pékként dolgozott. Pilóta vagy orvos szeretett volna, de utóbbi mindennél jobban. Az akkor szovjet érdekszférába tartozó Szíriából állami ösztöndíjjal lehetett Magyarországra jönni tanulni, de megfelelő politikai háttér híján neki erre nem volt esélye. A szíriai magyar nagykövetség költségtérítéses tanulási lehetőséget is hirdetett Budapesten, és édesapja vállalta fia külföldi taníttatását.

– Magyarországon senkit sem ismertem – emlékezett vissza dr. Assani Omar. – Magyarul egy szót sem tudtam, itt meg alig beszélt valaki angolul. Egy követségi iroda pénzért vállalta, hogy intézi a beíratásomat, de cserben hagyott. Az orvosi egyetemen nem tudtak rólam. A jó sorsom összeismertetett néhány műegyetemistával, aki beszélt angolul. Vele tartottam az angol nyelvű közlekedésmérnöki képzésre, de egy év múlva már magyarul felvételiztem biológiából és fizikából az orvosira, és sikerült.

Az egyetem után, mivel nem volt magyar állampolgár, csak ott helyezkedhetett el, ahol hiány volt orvosból, így került a hatvani kórház intenzív osztályára.

– Erre vágytam mindig, az életek megmentésére. Sosem éreztem, s ma sem fogom fel ezt munkának, annyira szeretem csinálni. Kezdetben mentősként is dolgoztam tíz évig Gyöngyösön. Végül 2007-ben döntöttem a gyöngyösi kórház mellett – jelentette ki. A doktor elmondta, hogy sosem akart orvosigazgató lenni, a felkérést csak úgy vállalta, ha közben dolgozhat az intenzív osztályon.

– Ez a visszacsatolás miatt fontos, így látom, hogy a kiadott utasítások mit érnek a gyakorlatban. Az orvos akkor végzi jól a munkáját, ha csak az utóbbira kell és lehet koncentrálnia. Weisz Péter főigazgatóval egyfajta védőbúrát igyekszünk teremteni a kollégáknak a munkaidejük alatt, hogy a szakmai dolgokra figyelhessenek. Az adminisztrációt, a kapcsolattartást a szakhatóságokkal mi intézzük, tehermentesítjük őket. Igyekszünk családi hangulatot teremteni, így a munka minősége is jobb. Ahhoz azonban, hogy jó orvosigazgató legyek, nem az kell, hogy szeressenek a kollégák, hanem hogy hallgassanak rám. Nekem ehhez szeretni kell őket, mert akkor megértem a problémáikat, és tudok azokon segíteni. Ez a legfontosabb, én hiszek ebben – magyarázta az orvosigazgató.

Dr. Assani Omar szerint értelmetlen a vakcina megtagadása miatt meghalni
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A pandémia idején Assani doktor vezetésével szervezték az oltásokat. Járták az idősotthonokat, iskolákat, volt úgy, hogy 1600 embert oltottak be egy nap.

– Ilyen katasztrófahelyzettel még nem találkoztunk, senkinek nem volt tapasztalata. A legrosszabb a tehetetlenség érzése volt, a nemzetközi protokollokat alkalmazva is az egyik beteg meggyógyult, a másik nem. Most sem tudjuk, miért. A negyedik járványhullám betegeinek több mint kilencven százaléka nincs beoltva. Tizenhétmillió vakcina van a magyar raktárakban, másutt bármit megadnának érte. Persze, betegszik meg oltott is, de nem kerül kórházba. Vagy ha mégis, nem hal bele. Nem értem az oltást fel nem vevőket. A vakcina megtagadása miatt meghalni értelmetlen halál – komorodott el dr. Assani Omar.

A gyöngyösi orvost a futás, a természetjárás tölti fel, mint mondta, az erdőben kitisztul a feje, békességet kap a lelke. Dr. Assani Omar úgy összegezte az életét, hogy nincs senki a világon, akivel cserélne.

Névjegy

Dr. Assani Omar

Született: Aleppo, Szíria, 1964

Tanulmányok: Semmelweis Orvoskötudományi Egyetem, általános orvos, 1995, Nyugat-magyarországi Egyetem, orvos közgazdász és egészségügyi menedzser, 2009, aneszteziológiai szakvizsgával rendelkezik

Munkahely: Albert Schweitzer Kórház, Hatvan, intenzív osztály, 1995–2007-ig. 2004-től orvosigazgató, két éven át ezzel egy időben a gyöngyösi kórházban is az. Bugát Pál Kórház, Gyöngyös, orvosigazgató és az intenzív osztályon orvos 2007-től

Család: felesége háziorvos, lánya orvostanhallgató

Kitüntetés: Pro Sanitate-díj 2021

Hobbi: futás, természetjárás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában